Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης καθώς και η ομιλία του πρωθυπουργού στους νέους υπουργούς άφησε θετικές εντυπώσεις. Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στα θέματα των σχέσεων κράτους πολίτη, στα πλαίσια του οποίου ήταν και η παρουσία του συνηγόρου του πολίτη, και της αξιοκρατίας που θέλει να επέλθει στον δημόσιο τομέα. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του ότι δεν θέλει να αντικατασταθεί το γαλάζιο κράτος από το πράσινο (που είχε αντικαταστήσει με την σειρά του το πράσινο – εκσυγχρονιστικό) και ότι σε όλες τις επιτελικές θέσεις θα τοποθετηθούν οι άριστοι ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

“Για το λόγο αυτό, χρειάζεται ικανό ανθρώπινο δυναμικό δίπλα του. Η απόφασή μου να προκηρύξουμε όλες τις μετακλητές θέσεις ευθύνης, έχει και αυτό το νόημα. Προκήρυξη, ούτε σημαίνει μηχανιστική επιλογή προσώπων, ούτε θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των υπουργών. Σημαίνει να βρούμε το καλύτερο δυναμικό που έχει η χώρα και, από αυτό να επιλέξουμε εκείνον ή εκείνη, που μας κάνει καλύτερα, για την αποτελεσματική απόδοση του Υπουργείου ή Οργανισμού. Το δυναμικό αυτό βρίσκεται και σε πολιτικά στελέχη, και σε έμπειρα στελέχη του κοινωνικού χώρου και προσφοράς, και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, και στην ίδια τη Δημόσια Διοίκηση, στελέχη που πιθανώς βρίσκονται στο «ψυγείο», και από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, και από τα τόσα στελέχη που οργάνωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και από το χώρο της επιστήμης, του πνεύματος, και από τον Ελληνισμό της Διασποράς. Η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, για να δώσουμε το στίγμα μας σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση, ότι εννοούμε την αξιοκρατία και την αξιολόγηση παντού.”

Όμως, απ’ όσο γνωρίζω, και οι πηγές μου είναι έγκυρες, στα υπουργεία έχει ήδη ξεκινήσει ο πόλεμος των πρασίνων για το ποιος θα καταλάβει τα καλύτερα πόστα. Ας το έχει αυτό υπ’ όψιν του.

Υ.Γ. Δεν μπορώ να μην αφήσω ασχολίαστες τις δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ για την κατάργηση του χωρίς αντικείμενο Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και την δήλωση του για την αναμονή τηλεφώνου των νέων υπουργών από το HILTON, που δείχνει το επίπεδο της αντιπολίτευσης που θα κάνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Αλλά με τον πολιτικό αυτό χαμαιλέοντα έχω σκοπό να ασχοληθώ στο μέλλον.

4 σχόλια:

Doc είπε...

Δεν έχεις και άδικο για τον Καρατζαφέρη. Γιατί όμως χαμαιλέοντας? Σταθερές απόψεις δεν έχει?

Akis είπε...

Βασίλη και εγώ έμεινα με θετικές εντυπώσεις, ειδικά όταν προσκλήθηκε ο "Συνήγορος του Πολίτη" στο υπουργικό συμβούλιο. Επιτέλους αξιοποιείται ένας τόσο σημαντικός θεσμός.
Νομίζω με την αντιπολίτευση που θα κάνει το ΛΑΟΣ είναι ευκαιρία να
πείστουν όσοι Έλληνες δεν έχουν πειστεί ότι ο Καρατζαφέρης είναι ένας άκρως επικίνδυνος λαϊκιστής και φασίστας

vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...

Απουσίαζα εκτός Ελλάδας και έχασα την πρώτη εβδομάδα διακυβέρνησης. Ο πρώτος σκόπελος φαίνεται να είναι το λιμάνι του Πειραιά με την Λούκα Κατσέλη να στοχοποιείται από κάποιους (βλέπε Πάγκαλος) ότι δεν έδρασε άμεσα για την λήξη της απεργίας. Ήδη οι λιμενεργάτες αποφάσισαν νέα τριήμερη απεργία μέχρι τις 16 του μηνός. Η αγορά ασφυκτιά. Για να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Όσο για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ η αλήθεια είναι ότι τώρα τελευταία εμφανίζεται κάπως σταθερός στις απόψεις του. Η όλη του όμως πολιτική διαδρομή τόσο ως βουλευτής της ΝΔ όσο και ως αρχηγός κόμματος είναι ο ορισμός του καιροσκοπισμού.