Σε συνέχεια του προηγούμενου post μου και αναφορικά με τις αυξήσεις στα είδη διατροφής,
τα στοιχεία της Eurostast δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στις αυξήσεις τιμών στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.. Οι συνολικές αυξήσεις στα είδη διατροφής στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2008 ανήλθαν σε 7% έναντι 7,1% στην Ε.Ε. και 6,2% στις χώρες της ευρωζώνης. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εμφανίζονται στην Βουλγαρία και Λετονία (25,4% και 21,7% αντίστοιχα) και οι μικρότερες σε Πορτογαλία και Ολλανδία (3,2% και 5,4%). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ελλάδα παρατηρούνται στο ψωμί και τα σιτηρά ύψους 14,8% (10,7% στην ΕΕ και 9,2% στην ευρωζώνη), ενώ αντίθετα οι αυξήσεις σε κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, λίπη και έλαια είναι αισθητά μικρότερες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Η μόνη κατηγορία στην οποία υπάρχει αισθητή απόκλιση είναι αυτή των λαχανικών στα οποία παρατηρούνται αυξήσεις ύψους 6% ενώ σε Ε.Ε. και ευρωζώνη την ίδια περίοδο είχαμε μειώσεις 1,2% και 2% αντίστοιχα. Φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν από τα στοιχεία της Eurostat ότι οι αυξήσεις των τιμών δεν είναι έτσι όπως εμφανίζονται στα τηλεδικία, αλλά είναι ανάλογες με τις ευρωπαϊκές και απόλυτα συμβατές με το δυσμενές παγκόσμιο περιβάλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου