Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

ΣΑΘΡΟ ΑΠ’ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΠΙΑΣΕΙΣ

Η φαιδρότητα του ελληνικού κράτους και των ελλήνων γραφειοκρατών είναι εμφανέστατη σε κάθε λειτουργία του. Είναι τέτοιος ο παραλογισμός τους που σε οδηγούν στα όρια σου.

Πάρτε για παράδειγμα την υπόθεση του κτηματολογίου. Ξεκινάνε οι διαδικασίες κτηματογράφησης στην πλειονότητα των δήμων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης καθώς και τις πρωτεύουσες όλων των νομών της επικράτειας, και ακόμα οι υπάλληλοι των κτηματολογικών γραφείων δεν είναι πλήρως εκπαιδευμένοι για να απαντήσουν στα πολλά ερωτήματα που ανακύπτουν. Τι θα γίνει με τα αυθαίρετα; Θα δηλωθούν ή όχι; Εάν ναι δεν θα είναι ένας πλάγιος τρόπος νομιμοποίησης τους; Αν όχι δεν θα υπάρχει ανακολουθία με τις αντίστοιχες δηλώσεις του Ε9; Πως στο διάβολο θα αντιμετωπισθούν περιοχές που ενώ θα έπρεπε, βάσει των δηλώσεων, να είναι ελεύθερες από κτίσματα, οι περίφημες αεροφωτογραφίες θα εμφανίζουν ολόκληρα προάστια με βίλες και μεζονέτες; Τι θα γίνει με τους ομογενείς οι οποίοι δεν έχουν πληρεξούσιους τους στην Ελλάδα για να τους ενημερώσουν και να δηλώσουν τα ακίνητα τους; Θα τους τα αρπάξει μετά το πέρας της κτηματογράφησης το κράτος; Αν ναι δεν θα πέσει μία τέτοια ενέργεια στα ευρωπαϊκά δικαστήρια όπου αναπόφευκτα θα καταφύγουν οι θιγόμενοι;

Άλλο παράδειγμα φαιδρότητας είναι η χρηματοδότηση των κομμάτων. Ένα θέμα που συζητείται έντονα από χθες λόγω της SIEMENS και της χρηματοδότησης του ΠΑΣΟΚ με πλάγιο τρόπο. Κάτσανε οι εθνοπατέρες στην βουλή και ψήφισαν ένα νόμο για την χρηματοδότηση των κομμάτων ο οποίος είναι έτσι φτιαγμένος ώστε να δυσκολεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό την (ούτως ή άλλως δύσκολη) εξεύρεση πόρων από τα μικρά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και ουσιαστικά να διασφαλίζει την ζωή των υπαρχόντων αναξιόπιστων κομματικών μηχανισμών, ένας νόμος ο οποίος ουσιαστικά σε αναγκάζει να καταφύγεις στην μαύρη (πλάγια, όπως θέλετε) χρηματοδότηση, και είναι οι πρώτοι που τον καταπατήσανε. Το 1.000.000 μάρκα είναι ψίχουλα (420.000 ευρώ ούτως ή άλλως είναι 5-10 σποτάκια στην τηλεόραση σε prime time, ουσιαστικά δηλαδή τίποτα μπροστά στις υπέρογκες προεκλογικές δαπάνες των μεγάλων κυρίως κομμάτων) μπροστά στα ποσά που έχουν βάλει στα ταμεία τους τα μεγάλα κόμματα, με τρόπους πολλούς και διάφορους.

Τελευταίο παράδειγμα, στο οποίο είχα προσωπική εμπλοκή, το θέμα των νηπιαγωγείων. Όπως είχα αναφέρει και σε παλαιότερο post μου σύμφωνα με νόμο επί υπουργίας Γιαννάκου (κατόπιν σφοδρών πιέσεων των γνωστών συνδικαλιστών) καθίσταται υποχρεωτική η φοίτηση στο νηπιαγωγείο. Μεταβατική περίοδος ορίσθηκε αυτή που μόλις τελείωσε ενώ από το 2008-2009, σύμφωνα με αυτή την απόφαση, οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων, δεν μπορούν να εκτελέσουν χρέη νηπιαγωγείων. Τα προβλήματα όμως που ανακύπτουν είναι δύο. Πρώτον, οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν την υλικοτεχνική υποδομή (κοινώς αίθουσες) για να απορροφήσουν τα νηπιάκια, ενώ και τα περισσότερα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία έχουν μόνο ένα τμήμα, και δεν καλύπτονται έτσι οι αυξημένες ανάγκες. Τι διάβολο θα κάνουν οι γονείς που θα μείνουν ξεκρέμαστοι; Σε ποιο σχολείο θα πάνε τα παιδιά τους; Ή αν όπως είπε η αντινομάρχης Αθηνών το υπουργείο βγάλει απόφαση για ακόμα ένα χρόνο παράταση (αμάν αυτές οι παρατάσεις σε όλα!!!), ποιος θα αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών που έχασαν πολλά παιδάκια γιατί οι γονείς τους δεν ήθελαν να βρίσκονται σε κατάσταση αβεβαιότητας; Δεύτερον, πως είναι δυνατόν να έρχεται και να επιβάλει το υπουργείο Παιδείας αποφάσεις σε ιδρύματα και επιχειρήσεις που δεν υπάγονται σε αυτό, όταν το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, στο οποίο υπάγονται οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, δεν έχει τροποποιήσει τίποτα, και οι άδειες που έχει εκχωρήσει επιτρέπει να εγγραφούν σε αυτά παιδιά μέχρι και 5 χρονών;

Τι να πω. Το ελληνικό κράτος, αυτό που δημιουργήσανε οι διαχρονικοί κομματικοί γραφειοκράτες, είναι σαθρό από όπου και αν το πιάσεις. Έτσι όπως το κάνανε ας το τρίψουν στην μούρη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: