Τρίτη 6 Μαΐου 2008

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ GAZPROM ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

Είναι επιλογή μου να μην αναρτώ στο blog ανακοινώσεις και δελτία τύπου της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, παρότι είμαι μέλος της και με το περιεχόμενο των πιο πολλών συμφωνώ. Η σύμβαση όμως της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού South Stream δημιουργεί ένα τεράστιο μονοπώλιο και μία απίστευτη εξάρτηση της Ελλάδας από την Ρωσία του Πούτιν και από μία μόνο εταιρεία την Gazprom, εξέλιξη που στα μάτια μου είναι πάρα πολύ ανησυχητική. Το χθεσινό δελτίο τύπου της Φιλελεύθερης Συμμαχίας είναι δυστυχώς η μόνη φωνή λογικής μέσα στην γενική εθνική ευφορία.

“Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε ανακοίνωσή της εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την πρόσφατη συμφωνία των Καραμανλή – Πούτιν στον ενεργειακό τομέα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο πρακτορείο ITAR-TASS «η Ελλάδα στο τέλος του 2015 θα καταναλώνει 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το 80% του οποίου θα προέρχεται από τη Ρωσία».

Για τη Φιλελεύθερη Συμμαχία, αν υλοποιηθεί αυτός στόχος, η Ελλάδα θα εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά το 2015, στον τομέα του φυσικού αερίου, από τη Ρωσία και ειδικότερα από μια μόνο ρώσικη εταιρεία, την Γκαζπρόμ. Η εξάρτηση αυτή, για την οποία επιχαίρει ο κ. Καραμανλής, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως θετική για την ελληνική οικονομία καθώς η δημιουργία ενός νέου μονοπωλίου στην τροφοδοσία φυσικού αερίου, και η έλλειψη ανταγωνισμού μεταξύ περισσότερων προμηθευτών, θα προσθέσει στους Έλληνες καταναλωτές άλλον ένα παράγοντα που θα κάνει ακόμα ποιο αβάσταχτη την ακρίβεια που ήδη ζουν.

Πέραν όμως από τις αρνητικές επιπτώσεις στη τσέπη των Ελλήνων καταναλωτών, η ολοκληρωτική εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία σε ένα στρατηγικής σημασίας τομέα όπως τον ενεργειακό, θα έχει και πολιτικές επιπτώσεις καθώς θα καταστήσει τη χώρα μας ανίσχυρη σε περίπτωση που χρειαστεί να πάρει αποφάσεις που δεν θα ευθυγραμμίζονται με τα ρωσικά συμφέροντα. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία υπενθυμίζει ότι αυτό ακριβώς συνέβη όταν η Ρωσία έκλεισε τις στρόφιγγες αερίου στην Ουκρανία την πρωτοχρονιά του 2006 επειδή η τελευταία αρνήθηκε να πληρώσει την αύξηση που απαιτούσε η Μόσχα, από τα 50 στα 230 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η αύξηση αυτή απαιτήθηκε από την Μόσχα για την Ουκρανία λόγω της φιλοδυτικής «πορτοκαλί επανάστασής» της ενώ δεν απαιτήθηκε για την Λευκορωσία, το δικτατορικό καθεστώς της οποίας αποτελεί πιστό σύμμαχο της Μόσχας. Η διακοπή αυτή έγινε αισθητή, στα μέσα του χειμώνα, σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξαρτώνται ενεργειακά από τη Ρωσία λιγότερο απ ότι η Ελλάδα.

Η εκκωφαντική σιωπή για τα παραπάνω και οι πανηγυρισμοί με τους οποίους υποδέχτηκαν τα Ελληνικά κόμματα τη νέα στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας, μπορεί, ενδεχομένως, να εξηγείται από τον μόνιμο και συμπλεγματικό αντιαμερικανισμό τους. Σε πολλές περιπτώσεις όμως πάει ακόμα μακρύτερα καθώς υποκρύπτει ανομολόγητες ελπίδες πολλών νοσταλγών της σοβιετικής περιόδου ότι η παλινόρθωση του ολοκληρωτισμού στη Ρωσία του Πούτιν μπορεί να απομακρύνει την Ελλάδα από τη Δύση. Είναι αυτό που επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες; Αν ναι, ο δρόμος προς τη δουλεία είναι ελεύθερος...

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία υπερασπίζεται τη παραμονή της Ελλάδας στην οικογένεια των δημοκρατικών χωρών και προτείνει τη μέγιστη δυνατή διασπορά των ενεργειακών πηγών της δίνοντας προτεραιότητα στην εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διερεύνηση της χρήσης πυρηνικής τεχνολογίας για ενεργειακούς σκοπούς.”

Ένα μέρος της γενικής ευφορίας που επικρατεί είναι ότι εναντιωθήκαμε στους Αμερικανούς. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι και η Ε.Ε. ήταν αρνητική σε μία τέτοια εξέλιξη και προωθούσε, και προωθεί ακόμα βέβαια, τον ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco τον οποίο εν μέρει χρηματοδοτεί. Αυτό όμως αποσιωπήθηκε γιατί δεν πουλάει όπως πολύ εύστοχα γράφει ο Αθανάσιος Έλλις στο άρθρο του στην Κυριακάτικη Καθημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: