Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

Ο “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ” ΚΥΡΙΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ

Η έννοια της συντήρησης και της προόδου στην χώρα μας είναι σχετική. Ο καθείς μπορεί να αυτοχαρακτηρίζεται όπως ακριβώς θέλει ασχέτως αν οι απόψεις του σε σημαντικά ζητήματα είναι σύμφωνες ή όχι με τον χαρακτηρισμό που αυτός προσδίδει στον εαυτό του ή στις ιδέες του. Θυμάμαι τον μακαρίτη τον Ανδρέα Παπανδρέου να μιλάει για τις προοδευτικές δυνάμεις που εκείνος υποτίθεται ενσάρκωνε, ενώ στην πραγματικότητα η ελληνική κοινωνία βίωνε κατά την πρωθυπουργία του ότι πιο αναχρονιστικό και οπισθοδρομικό έχει να επιδείξει το μεταπολιτευτικό ελληνικό κράτος. Αντίθετα η συντηρητική και οπισθοδρομική, κατά Ανδρέα Παπανδρέου πάντα, Νέα Δημοκρατία (εκείνης της εποχής) και ο ιδρυτής της είχαν την προνοητικότητα και διορατικότητα να μας εντάξουν σε έναν διεθνή οργανισμό με πλείστα ευεργετικά αποτελέσματα.

Ανάλογο είναι το παράδειγμα της σημερινής ελληνικής αριστεράς. Δεν ασχολούμαι καθόλου με το ΚΚΕ που είναι αγκυλωμένο στην λογική και την ρητορεία των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων, ίσως το τελευταίο σταλινικό κόμμα που υφίσταται παγκοσμίως, αλλά με τον Συνασπισμό. Το κόμμα που επικαλείται την πρόοδο ακόμα και στην ονομασία του αλλά στην ουσία έχει συμπράξει με τις δυνάμεις της ακινησίας και της στείρας άρνησης. Αλήθεια ποια είναι η θέση της Κουμουνδούρου για την αναβάθμιση της παιδείας; Το μόνο που λέει είναι όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Αλλά τι ακριβώς επιθυμεί; Την διαιώνιση της αποκρουστικής σημερινής κατάστασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τον κομματισμό, την αναξιοκρατία, την έλλειψη αξιολόγησης, την απαξίωση των πτυχίων; Ποια είναι η θέση του κύριου Αλαβάνου στο ασφαλιστικό; Βροντοφωνάζει την διατήρηση των ίδιων ορίων ηλικίας, ασφαλιστικών εισφορών και βαρέων και ανθυγιεινών με την παράλληλη αύξηση των συντάξεων, αλλά δεν μας δίνει την πρόταση του για την βιωσιμότητα του συστήματος. Ποιες είναι οι απόψεις του για την υγεία. Προεκλογικά επισκέφτηκε αρκετά νοσοκομεία και γκρίνιαξε για την κατάντια του ΕΣΥ αλλά δεν παρουσίασε κάποια πλήρη πρόταση για την αναβάθμιση του. Μιλάει για την οικολογία αλλά μόνο σε επίπεδο ευχολογίων, χωρίς να προτείνει ούτε ένα ρεαλιστικό μέτρο για την βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής μας. Φωνάζει και διαμαρτύρεται για την βαναυσότητα του κράτους και των κατασταλτικών του μηχανισμών αλλά δεν τον είδα να έχει την ίδια ευαισθησία όταν η βαναυσότητα προέρχεται από κόλπους με τους οποίος ο ίδιος συμπορεύεται. Τελευταίο παράδειγμα η χθεσινή επερώτηση του στην Βουλή. Αναφερόμενος στην κοινοτική οδηγία που ουσιαστικά υποχρεώνει την Ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την επαγγελματική επάρκεια των αποφοίτων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών η τοποθέτηση του ήταν της λογικής πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι, απόλυτα συνεπής με τις πολιτικές της ακινησίας που κατ’ εξακολούθηση εκφράζει. Αντιγράφω από την σημερινή City Press χωρίς κανένα περαιτέρω σχόλιο.

“ Στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, φέρνει την υπόθεση των κολεγίων ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ζητώντας να άρει την άδεια λειτουργίας τους. Ο κ. Αλαβάνος υποστηρίζει ότι η λειτουργία των κολεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού αποτελεί παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα ότι η Οδηγία 36/2005 για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων παράγει από 20/10/2007 έννομα αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το πότε θα ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη. Ο κ. Αλαβάνος ζητά από τον πρωθυπουργό, με βάση τα προβλεπόμενα από το άρθρο 82 του Συντάγματος, να προχωρήσει αμέσως στην άρση της άδειας λειτουργίας των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, δεδομένου ότι αυτό έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με το άρθρο 16, παρ. 5 του Συντάγματος, κάτι που θεωρεί ότι λύνει κάθε πρόβλημα που προκύπτει από την εφαρμογή της Οδηγίας 36/2005.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: