Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ & ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ

Στα δέκα του σανέμπορας...

Μέχρι τα δεκαέξι του έκανε διανομές στο γαλατάδικο της γειτονιάς του…

Από τα δεκαπέντε του είχε μουσική εκπομπή στο δεύτερο πρόγραμμα…

Το 1966 βγήκε έκτος body builder στον κόσμο…

Από το 1969 έως το 1981 ιδιοκτήτης σχολής μανεκέν…

1981 έως σήμερα ιδιοκτήτης τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού καθώς και εφημερίδας…

1993 έως σήμερα βουλευτής και ευρωβουλευτής (με μικρά διαλείμματα)…

2000 έως σήμερα αρχηγός πολιτικού κόμματος.

Όχι κυρίες και κύριοι, δεν είναι ο Θανάσης ο Βέγγος στο Πολυτεχνίτης και Ερημοσπίτης. Είναι η προεδράρα (κατά δική του δήλωση)

ο Γιώργαρος ο Καρατζαφέρης.

5 σχόλια:

Snoob είπε...

Στο ρόλο του δικηγόρου του διαβόλου, ας μου επιτραπούν ορισμένες ερωτήσεις, χάριν προβληματισμού: γιατί αποτελεί αντικείμενο ειρωνικού σχολιασμού το γεγονός ότι ένας πολιτικός έκανε δεκαπέντε διαφορετικές δουλειές στη ζωή του;

Θα ήταν, άραγε, αξιότερος ο κύριος Καρατζαφέρης αν είχε προσληφθεί με το καλημέρα στην επιχείρηση που διευθύνει ο μπαμπάς του;

Θα ήταν, άραγε, καταλληλότερος για να εκπροσωπεί τον Ελληνικό λαό αν, όντας εισηγητής της πλειοψηφίας, νομοθετούσε ώστε να εξαιρεθεί από το βουλευτικό ασυμβίβαστο η θέση του, συνεχίζοντας να εισπράττει παχυλούς μισθούς ενώ έχει πάψει να πατάει στη δουλειά του από χρόνια, για να φτάσει μια μέρα να δηλώσει, "πικάροντας" τον αντίπαλό του, ότι "εγώ έχω επάγγελμα";

Έχει πράξει, με λόγια και με έργα, τόσα πολλά ο κύριος Καρατζαφέρης, ώστε προσφέρει άφθονο πεδίο για ευρύτατη κριτική. Το ότι, όμως, δούλεψε στη ζωή του, ως σανέμπορας, γαλατάς ή ό,τι άλλο δε θα έπρεπε να οδηγεί σε τέτοιου είδους σχόλια. Εκτός και αν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια ή όλα από αυτά που ισχυρίζεται ότι έκανε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και απλώς τα λέει για να εμφανιστεί ως "απλό παιδί του λαού". Δε διακρίνω κάποιον τέτοιον υπαινιγμό στην αρχική ανάρτηση, πάντως.

Εντός των προσεχών ημερών ο ΣΚΑΙ θα προβάλλει (εκτός και αν έχω χάσει τις μέρες και το έχει προβάλλει ήδη) εκπομπή με θέμα τους χρηματοδότες του ΛΑ.Ο.Σ και τις "ιδεολογικές" μετατοπίσεις του αρχηγού του προκειμένου να κάνει ανοίγματα σε περισσότερους ψηφοφόρους. Αυτό έχει ενδιαφέρον. Θα είχε πολλαπλάσιο ενδιαφέρον αν είχαν αποτολμήσει οι μάχιμοι ρεπόρτερ να το κάνουν και για πιο "δύσκολους στόχους". Ακόμη κι έτσι, όμως, είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενο.

Σε κάθε περίπτωση, το αν έκανε μπόντι μπίλντινγκ ο κύριος Καρατζαφέρης, πέραν της ιλαρότητας, τι άλλο προσφέρει στην κριτική του ανθρώπου;

vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...

Έχω την άποψη ότι αυτή η εντυπωσιακή εναλλαγή επαγγελμάτων (από σανέμπορας μουσικός παραγωγός και από ιδιοκτήτης σχολής μανεκέν καναλάρχης και εκδότης) δείχνει έναν έντονο τυχοδιωκτισμό. Τον ίδιο τυχοδιωκτισμό που ακολουθεί και στην πολιτική του καριέρα. Αν ενθυμήστε μέχρι το 1993 ήταν το αγαπημένο παιδί του Κώστα και της Μαρίκας, σήμερα κατακεραυνώνει την Ντόρα και το μητσοτακέϊκο. Από έντονα αντισημίτης (γνωστές οι θεωρίες του περί εβραϊκών συνωμοσιών, θυμηθείτε τι έλεγε μετά την 11η Σεπτεμβρίου) και ξενόφοβος (δεν σας θέλουμε και δεν σας προσκαλέσαμε στην χώρα μας, σε ομιλία του στο Παλαιό Φάληρο) το 2000, προεκλογικά έβαλε όλους τους υποψηφίους του να δηλώσουν ρητά ότι δεν είναι ρατσιστές. Από την μία κατακεραυνώνει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα από την άλλη λαμβάνει χρηματοδότηση από τον Εμφιετζόγλου (Δεν ξέρω αν είδατε τους χθεσινούς φακέλους).


Η άποψη μου είναι ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος που λέει ακριβώς αυτά που θέλει να ακούσει το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται. Κατάλαβε το 2000 ότι για να μπορέσει να σταθεί το κόμμα του έπρεπε να έχει ένα σαφές και μοναδικό ιδεολογικό υπόβαθρο, κάτι που στερούντο όλες οι προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν από άλλους αποχωρήσαντες πολιτικούς (ποια η ιδεολογική διαφορά της ΔΗΑΝΑ του Στεφανόπουλου από την Νέα Δημοκρατία; Του Ε.Σ.Κ του κυρίου Αρσένη και του ΔΗΚΚΙ του κυρίου Τσοβόλα από το ΠΑΣΟΚ; Ποια η σαφής ιδεολογική θέση της ΠΟΛΑΝ του Αντώνη Σαμαρά;). Κατάλαβε προεκλογικά ότι για να μπορέσει να παίξει σημαντικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις έπρεπε να εμφανιστεί ποιο μετριοπαθής, και το έκανε. (Αν είδατε τους χθεσινούς Φακέλους θα θυμάστε τι είπε το στέλεχος του κόμματος Γιώργος Γεωργίου. “Αν θέλαμε να είμαστε τελείως ακραίοι θα μπορούσαμε να φθάσουμε μέχρι και το 10%. Καλύτερα όμως 5% και στο κέντρο της πολιτικής σκηνής παρά 10% και στην γωνία”). Μοναδικός σκοπός του είναι η πολιτική του ύπαρξη. Σήμερα βρίσκει ότι τον συμφέρει η άκρα δεξιά. Δεν θα με εκπλήξει εάν αύριο η πολιτική του επιβίωση τον οδηγήσει αριστερά. Ούτως ή άλλως ο ίδιος επικαλέστηκε προεκλογικά τον Τσε Γκεβάρα και την 17 Νοέμβρη.

Antonios Politakis είπε...

Εμένα γιατί δεν με φοβίζει ο καρατζά. πολύ περισότερο ανησυχώ με τον Αλαβάνο και το ΚΚΕ παρά με τον καρατζά. Όντως τυχοδιώκτης και καλά έκανε, προτιμώ να έχει εξουσία ένα άτομο σαν τον καρατζά που μπορεί να δει την αλλαγή και να την πράξει παρά πολιτικοί που φοβούνται τον ίσκιο τους(π.χ. ΓΑΠ).

υ.γ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει οτι δεν με αγχώνουν τα άτομα που συνεργάζεται(βλέπε Πλεύρη και γεωργιάδη).
υ.γ.2 Χαίρομαι πάντως που μπήκε το ΛΑΟΣ στην βουλή, επιτέλους κάποιος αναταράσσει τον χυλό της πολιτικής μας ζωής και ας μην συμφωνώ με τις θέσεις τους.

Snoob είπε...

Αυτό που προσπάθησα να πω, προφανώς χωρίς να γίνω σαφής, είναι το εξής: το τι έκανε ο Καρατζαφέρης σε ηλικία 10 και 16 ετών, το γεγονός ότι έφηβος έκανε μια εκπομπή στο ραδιόφωνο ή το ότι στα νιάτα του ασχολήθηκε με το body building, δε συνιστούν σε καμία περίπτωση απόδειξη (ούτε καν ένδειξη) τυχοδιωκτισμού.

Θα διανοούταν κανείς να μεμφθεί ένα παιδί που βγάζει το χαρτζιλίκι του ή ακόμη και τα προς το ζην πουλώντας σανό ή διανέμοντας γάλα;

Θα αποκαλούσε κανείς τυχοδιώκτη έναν άνθρωπο γιατί πριν από 40-50 χρόνια είχε για ένα φεγγάρι εκπομπή στο ράδιο;

Ο Καρατζαφέρης ασχολείται εδώ και 26 χρόνια με τη δημοσιογραφία. Τυχοδιωκτισμός είναι αυτός; Αν μη τι άλλο, δείχνει ότι αντιλήφθηκε νωρίς την αξία της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου και επέμεινε σε αυτά σε εποχές, μην το ξεχνάμε, που το κράτος έλυνε και έδενε παντού και ο αλήστου μνήμης Χατζάρας ήταν γενικός δερβέναγας στην "πλουραλιστική" ΕΡΤ.

Επίσης η ενασχόλησή του με την πολιτική είναι μακροχρόνια. Επομένως, ο κατακερματισμός της πολιτικής πορείας του (από τότε έως τότε βουλευτής, από τότε έως τότε αρχηγός κόμματος) είναι σχόλιο εντυπώσεων και όχι ουσίας. Δηλαδή, τυχοδιώκτης είναι ο άνθρωπος που από πολιτευτής έγινε βουλευτής και μια μέρα έφτασε να ηγηθεί ενός κόμματος που εκπροσωπεί μερίδα του Ελληνικού λαού στην εθνική και την ευρωπαϊκή βουλή; Αυτό ονομάζεται εξέλιξη, όχι τυχοδιωκτισμός.

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Ποσώς αμφιβάλλω ότι ο Καρατζαφέρης κινείται τυχοδιωκτικά στις πολιτικές του θέσεις. Είναι ο μόνος; Όχι, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τον ίδιο. Οι Φάκελοι έθιξαν ορισμένα τέτοια σημεία. Όμως, και εδώ ήταν η ουσία της παρέμβασής μου στο συγκεκριμένο blog, όταν κάνουμε ένα σχόλιο, ας φροντίζουμε αυτά που γράφουμε να αποδεικνύουν στοιχειωδώς τον ισχυρισμό μας.

vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...

@ Αντώνη Πολιτάκη
Συμφωνώ και εγώ μαζί σας όσον αφορά τον Αλαβάνο. Θεωρώ ότι μετακίνησε το Συνασπισμό προς πολύ ακραίες θέσεις, αντί να είναι ένα κόμμα με προοπτική την συμμετοχή του σε κυβερνήσεις συνεργασίας έχει μεταλλαχθεί σε μία περιθωριακή ακτιβιστική οργάνωση. Το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα ποσοστά του στις προηγούμενες εκλογές δεν μου λέει απολύτως τίποτα. Ο Αλαβάνος αυτοαποκαλείται προοδευτικός και μοντέρνος, αλλά στα μάτια μου είναι ένας βαθιά συντηρητικός πολιτικός, αρνούμενος οποιαδήποτε ριζική αλλαγή. Θεωρώ ότι στερείται προτάσεων, χτίζει την πολιτική του στην στείρα άρνηση. Ενδεικτική η απόφαση του κόμματος του να μην συμμετάσχει καθόλου στον διάλογο για το ασφαλιστικό και την παιδεία.


@snoob
Όσον αφορά το αρχικό μου post το έκανα με χιουμοριστική διάθεση διαβάζοντας μία συνέντευξη του. Από εκεί και πέρα και εάν εξαιρέσουμε τις εργασίες που έκανε στην παιδική του ηλικία, θεωρώ τυχοδιωκτικές πολλές από τις ενέργειες του τόσο στην επαγγελματική όσο και στην πολιτική του σταδιοδρομία. Δεν αναφέρομαι μόνο στην αλλαγή επαγγέλματος μετά από 10 – 12 χρόνια, αλλά και στο πως επέλεξε να ασκήσει το εκάστοτε επάγγελμα του. Θυμάστε την ιλαρότητα των εκπομπών της TV PRESS; του City Radio; και του Telecity; Γιατί μετονόμασε τον τηλεοπτικό του σταθμό από TELECITY σε ΤΗΛΕΑΣΤΥ όταν έμεινε ξεκρέμαστος πολιτικά και άρχισε να φλερτάρει με την ιδέα δημιουργίας ενός πολιτικού κόμματος; Πότε μπήκε από πίσω του ο Αϊ Γιώργης; Το πόσο εύκολα αλλάζει πολιτικές απόψεις, θέσεις και προτιμήσεις; Δεν είναι αυτές τυχοδιωκτικές ενέργειες; Το αν ήταν σανέμπορας στα 10 του και μουσικός παραγωγός στα 15 του μόνο θετικό είναι. Η εναλλαγή όμως απόψεων, θέσεων και πράξεων στην ενήλικη ζωή του, η χρησιμοποίηση κάθε τρόπου και κάθε μέσου για την επίτευξη των επιδιώξεων του, με συγχωρείτε αν το βλέπετε διαφορετικά, αλλά στα μάτια μου είναι ο απόλυτος τυχοδιωκτισμός.