Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΔΟΥΝΙΑΣ

Τα χωριά και η ευρύτερη περιοχή της Μέσα Μάνης, είτε της προσηλιακής (Αρεόπολη, Βάθεια, Λάγια, Κότρωνας κλπ.) είτε της αποσκιαδερής (Καρδαμύλη, Στούπα, Άγιος Νίκων) έχουν γίνει ευρύτερα γνωστά τα τελευταία χρόνια ως ενδιαφέροντες τουριστικοί προορισμοί. Υπάρχουν όμως και άλλες περιοχές της ευρύτερης περιοχής, πολύ όμορφες, με πλούσια ιστορία, οι οποίες όμως είναι τελείως ανεξερεύνητες από τους μη μυημένους. Μία τέτοια περιοχή είναι αυτή της Βαρδούνιας ή Μπαρδούνιας, η οποία αποτελεί και το φυσικό σύνορο της Μάνης.

Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήθηκε το vardounia.blogspot.com, από το εισαγωγικό σημείωμα του οποίου αντιγράφω:

“Τα χωριά της Βαρδούνιας (ή Μπαρδούνιας) απλώνονται στην νοτιοανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, και αποτελούν το φυσικό σύνορο της Μάνης (για την ακρίβεια ο ποταμός Σμήνος αποτελεί το όριο της). Μία περιοχή με πάρα πολλές φυσικές ομορφιές, με εναλλασσόμενα τοπία. Με βουνοκορφές, με φαράγγια, με ποτάμια, με σπηλιές. Με μοναστήρια και κάστρα. Με γραφικά χωριά. Μία περιοχή που παρότι δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά (εκτός από την περιοχή της Άρνας όπου υπάρχουν κάποιες υποδομές) έχει πάρα πολλά να προσφέρει στον ψαγμένο ταξιδιώτη. Μία περιοχή με μεγάλη ιστορία (Παναγιώταρος Βενετσανάκης, μάχη του Πολυάραβου) που δυστυχώς προσπερνιέται σαν απλή παραπομπή στα περισσότερα βιβλία και εγχειρίδια.”

Σκοπός των διαχειριστών του ιστολογίου είναι να γίνει η περιοχή λιγάκι πιο γνωστή προβάλλοντας την ιστορία, τους ανθρώπους, τα προϊόντα και ότι άλλο ενδιαφέρον θεωρούμε ότι έχει να επιδείξει αυτός ο τόπος.

Υ.Γ. Στην φωτογραφία το χωριό Άγιος Νικόλαος του σημερινού Δήμου Σμήνους, ένα (το μεγαλύτερο) από τα μανιάτικα Μπαρδουνοχώρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: