Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ

Την Νίσυρο την επισκέφτηκα μαζί με την γυναίκα μου τον Αύγουστο του 2001. Ήμασταν φιλοξενούμενοι του κουμπάρου μου και της οικογένειας του που κατάγονται από το χωριό Νικιά στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού με την θέα από την μία πλευρά προς το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και την Τήλο και από την άλλη προς το ηφαίστειο. Στην Νίσυρο κάθε Αύγουστο μαζεύονται οι ξενιτεμένοι από όλες τις γωνιές του κόσμου (Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία κλπ.) και κάθε μέρα είναι μία γιορτή με αποκορύφωμα το Δεκαπενταύγουστο και την γιορτή της Παναγίας της Σπηλιανής στο Μανδράκι. Εκείνο το καλοκαίρι στο νησί είχε έρθεί και ένας ξάδελφος του κουμπάρου μου από την Νέα Υόρκη. Ο Γιάννης. Τον γνώριζα από την εποχή που έμενα και εγώ στην Νέα Υόρκη αλλά δεν είχαμε ιδιαίτερη επαφή. Γνωριστήκαμε καλύτερα ένα χρόνο πριν, όταν πήγαμε όλοι μαζί μερικές ημέρες στην Μύκονο, αλλά εκείνο το καλοκαίρι στην Νίσυρο τον γνώρισα πραγματικά. Μιλάγαμε ώρες για τα όνειρα μας, για την ζωή μας, για το αύριο μας. Έχοντας περάσει πολλά τα αμέσως προηγούμενα χρόνια (είχε χάσει τον μικρότερο αδελφό του) αυτός και η αδελφή του αποτελούσαν το στήριγμα όλης της οικογένειας. Θαύμαζα (θαυμάζαμε όλοι) το κουράγιο του, την δύναμη του, το κέφι του για την ζωή. Ήταν υπερήφανος για την ελληνική του (και την νισυριακή του πάνω από όλα) καταγωγή, ήταν πιο έλληνας από πολλούς ελληνάρες που συναντάω σήμερα. Ο Γιάννης εκείνο το καλοκαίρι έφυγε δύο ημέρες πριν από εμάς από το νησί. Θυμάμαι σαν τώρα που εγώ, η γυναίκα μου, ο κουμπάρος μου και η αδελφή του τον αποχαιρετούσαμε στην προβλήτα στο Μανδράκι καθώς έπαιρνε το καΐκι για την Καρδάμαινα της Κω και από εκεί το αεροπλάνο για Αθήνα και την ανταπόκριση για Νέα Υόρκη. Θα τα πούμε του χρόνου μας υποσχέθηκε. Σίγουρα του είπαμε. Ξέχασα να σας πω ότι ο Γιάννης χρηματιστής στο επάγγελμα δούλευε στον 106ο όροφο του βόρειου πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στην Νέα Υόρκη. Για εκεί ξεκίνησε ένα πρωϊνό σαν σήμερα 6 χρόνια πριν.

Θα είσαι πάντα στην καρδιά μας Γιάννη

5 σχόλια:

ManBlogg είπε...

Πολύ μικρή και ασήμαντη λεπτομέρεια και μακάρι να ήταν έτσι, ίσως τα πράγματα να ήταν αλλιώς σήμερα. Αλλά ο Γιάννης δούλευε στον βόρειο πύργο (tower one) μαζί με τους τόσους άλλους της εταιρείας που δούλευε που φύγανε εκείνη τη μέρα. Δεν είχαν καμία πιθανότητα εκείνοι. Αν ήταν στο νότιο θα τους είχε δοθεί μια μικρή ευκαιρία και ίσως να ξανασυναντιόσασταν μαζί στη Νίσυρο ή και αλλού.
Λυπάμαι..

vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την διόρθωση. Θα το αλλάξω και στο post για όσους δεν διαβάζουν τα σχόλια.

vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...

Δυστυχώς έτσι είναι. Δεν είχαν καμία πιθανότητα.

Elias είπε...

Πρός ανοιχτά μυαλά,όπου και αν ανήκουν (απο εναν πρων τροφοδότη της νεοδεξιάς πολιτικής σκέψης)
''Είναι η ώρα για αληθινή μεταρυθμιστική δράση, είναι η ώρα της παραγωγής συγχρονης πολιτικής ,η ωρα του σχεδιασμού κοινωνικών και οικονομικών πλάνων που μπορούν να συγκροτήσουν μια αξιόπιστη δομική παρέμβαση στην ελληνική πραγματικότητα. Οφείλουμε να ταχθούμε στο πλευρό σας,οφείλουμε να συνδράμουμε ενεργά , με ρόλο και άποψη, σε οτι μας αφορά, σε οτι μας μοτιβάρει για δράση. Ο τόπος έχει ενάγκη απο την ενεργοποίηση ανένταχτων (και μή) ατόμων με υψηλή αντίληψη οικονομικής, κοινωνιολογικής και διοικητικής ανάλυσης και οργάνωσης της χώρας. Ο τόπος έχει ανάγκη μιας προχωρημένης ρεφορμιστικής σύνθεσης απόψεων, απο μή ενεργοποιημένους πολίτες με άποψη. Σήμανε η ωρα της επιστημονικής αλλά και ταυτόχρονα πρακτικής παρέμβασης στην κοινωνία, της αποιδεολογικοποίησης των λύσεων και των δράσεων. Είναι οι καιροί τέτοιοι, που η αριστερή διανόηση πρέπει να συναντηθεί με την ρεαλιστική σοσιαλιστική και φιλελεύθερη αντίληψη των προβλημάτων. Οφείλουμε να εντάξουμε στους χώρους της πολιτικής δράσης μια καινούργια γενιά ανθρώπων ωστε να σχεδιάσουν τα αναχώματα και τις προτάσεις αποφυγής των συντηρητικών μονόδρομων του αύριο. Οφείλουμε να κινητοποιήσουμ απο την κοινωνία όλους εκείνους που δεν γνώρισαν τις διαφορές δεξιάς/αριστεράς αλλά γνώρισαν τις διαφορές δράσης/αδράνειας, έργων/λόγων. Εκέινους που θέλουν να ενταχθούν αλλά δεν μπορούν να ρισκάρουν. Εκείνους που ξέρουν πώς να οργανώσουν μια σύγχρονη, δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία,για τίς επόμενες γενιές''

ManBlogg είπε...

Χαιρετώ,
σκέφτηκα ότι ίσως να σε ενδιέφερε:
http://www.facebook.com/group.php?gid=7912054522