Πέμπτη 7 Ιουνίου 2007

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟΥ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο κ. ΟΡΦΑΝΟΣ

«H ΟΠΑΠ ΑΕ δίνει πάρα πολλά χρήματα στην ελληνική οικονομία και κατ’ εξοχήν στον ελληνικό αθλητισμό. Είναι, λοιπόν, προφανές, ότι η διατήρηση του μονοπωλίου ενισχύει τη συνολική μας προσπάθεια», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα αθλητισμού της κατ’ ευφημισμό φιλελεύθερης κυβέρνησης Γιώργος Ορφανός, στο περιθώριο της 7ης Ετήσιας Τακτικής Συνέλευσης της ΟΠΑΠ ΑΕ, που έγινε σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Για να θυμηθούμε όμως κύριε Ορφανέ που ακριβώς έχει διοχετευτεί ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων του μονοπωλιακού αυτού οργανισμού.

1. Χρηματοδότηση του προγράμματος “Κοροιβός” για την βελτίωση της απόδοσης των αθλητών του στίβου με απαγορευμένες ουσίες που είχε εκπονηθεί από το πολλάκις τιμημένο από τους κρατικούς φορείς Χρήστο Τζέκο.

2. Χρηματοδότηση των περισσοτέρων “επαγγελματικών” ομάδων όλων των αθλημάτων. Για όσες ομάδες δεν είναι σε θέση να βρουν χορηγό ή δεν είναι ευχαριστημένες από τις προσφορές που έχουν, τότε ο ΟΠΑΠ είναι πάντα η λύση για ένα καλό διαφημιστικό πακέτο.

3. Ο κύριος χορηγός του “ελκυστικότατου” προϊόντος που λέγεται ελληνική Super League.

4. Μεγάλος χορηγός του ευρωπαϊκού πανηγυριού της Eurovision.

Δεν νομίζω κύριε υπουργέ ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να καυχιέστε. Σίγουρα μέρος των χρημάτων του ΟΠΑΠ έχει πάει και σε ευγενείς σκοπούς αλλά θεωρώ ότι είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι και δεν αρκεί για να διατηρεί ο ΟΠΑΠ τα μονοπωλιακά του προνόμια. Στην Ελλάδα έχουμε καταλάβει λάθος το νόημα του αθλητισμού. Δεν θα πρέπει το κράτος να ενδιαφέρεται για την παραγωγή πρωταθλητών. Αυτό είναι πρωτίστως θέμα των ίδιων των αθλητών. Σ’ όλες τις άλλες χώρες ο μεγάλος αθλητής είναι σε θέση να χρηματοδοτεί την προσπάθεια του μέσω χορηγών αλλά και των ποσών που λαμβάνει, και δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, με την συμμετοχή του σε μεγάλα μίτινγκ. Δεν περιμένει από κανένα κράτος να τον ανταμείψει για το μετάλλιο του με κάποιο προκαθορισμένο χρηματικό ποσό και με την τοποθέτηση του στις ένοπλες δυνάμεις. Αυτά γίνονταν μόνο στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Από το κράτος το μόνο που θα περίμενα θα ήταν να υποστηρίξει τον σχολικό αθλητισμό και να δημιουργήσει κάποιους χώρους μαζικής άθλησης. Στην χώρα μας ο μόνος τέτοιος χώρος που υπήρχε ήταν αυτός του Αγίου Κοσμά, ο οποίος πλέον παραχωρήθηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες των επαγγελματιών αθλητών.

Από την άλλη για τους παίκτες του στοιχήματος η ύπαρξη μίας μόνο εταιρείας τους στερεί την δυνατότητα επιλογής της καλύτερης δυνατής απόδοσης. Βέβαια τώρα με την διάδοση του internet οι παίκτες έχουν κάποιες εναλλακτικές αλλά και πάλι δημιουργείται κατάσταση αδικίας προς όλους εκείνους που για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Η άμεση παύση της επιχορήγησης μέσω του ΟΠΑΠ όλων των κρατικοδίαιτων αθλητών και προπονητών και το παράλληλο άνοιγμα της αγοράς του στοιχήματος πρέπει να είναι προτεραιότητες μίας κυβέρνησης που θέλει να αποκαλείται φιλελεύθερη. Μέχρι να γίνει όμως αυτό δίκαια οι παίκτες του στοιχήματος θα αγανακτούν με αυτά που προσφέρει ο εθνικός μας νταβάς (όπως πολύ εύστοχα τον αποκάλεσε ένας ακροατής σε κάποια ραδιοφωνική εκπομπή για το στοίχημα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: