Τετάρτη 28 Μαρτίου 2007

ΕΘΝΟΣ ΑΝΑΔΕΛΦΟΝ

“…Ξέρετε, χαίρομαι που γεννήθηκα σ’ αυτόν τον τόπο και τον αγαπάω, όχι όμως τους ανθρώπους που τον κατοικούν. Συμπεριφέρονται εγκληματικά. Οι Έλληνες γίναμε έτσι γιατί είμαστε ένας εξαιρετικά ευαίσθητος λαός και έχουμε πληρώσει πολλές φορές αυτήν την ευαισθησία μας . Οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε τα παιδιά μας γαϊδούρια…”

Πόσο δίκιο έχει άραγε η γνωστή τραγουδοποιός Αρλέτα στην συνέντευξη της στην Καθημερινή της Κυριακής. Κάνει ένα λάθος μόνο. Γαϊδούρια είμαστε και εμείς, είναι και οι παλαιότεροι. Απλά η γαϊδουριά μεγαλώνει από γενιά σε γενιά. Παραδείγματα πολλά και πρόσφατα.

Παράδειγμα 1.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα, και πολύ περισσότερο η Ελλάδα, είναι το ασφαλιστικό. Η γήρανση του πληθυσμού, το αυξημένο κόστος του κοινωνικού κράτους, οι ατυχείς, το λιγότερο τοποθετήσεις των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων σε αμφιβόλου απόδοσης επενδύσεις, το έχουν οδηγήσει στα όρια του. Όλοι οι Ευρωπαίοι κατανοούν ότι κάτι πρέπει να γίνει άμεσα. Όλοι εκτός από την πλειονότητα των Ελλήνων βέβαια. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ευρωβαρόμετρου οι έλληνες σε ποσοστό 42% αρνούνται την οποιαδήποτε αλλαγή ούτως ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Καμία μέριμνα για τις μελλοντικές γενιές δηλαδή.

Παράδειγμα 2.

Τριάντα χιλιάδες έλληνες σφυρίζουν το εθνικό ύμνο της Τουρκίας στον πρόσφατο ποδοσφαιρικό αγώνα.

Παράδειγμα 3.

Πενήντα – εκατό “τσάμπα μάγκες” επιτίθενται σε έναν που είχε το “θράσος” να εκφράσει διαφορετική άποψη στον αγώνα μπάσκετ Παναθηναϊκού – Ρεθύμνου.

Παράδειγμα 4.

Παιδίατρος σε ΙΚΑ δήμου της Αθήνας επιτίθεται σε ασφαλισμένη γιατί τόλμησε να πάει το άρρωστο παιδί της για εξέταση χωρίς να έχει κλείσει πρώτα ραντεβού.

Παράδειγμα 5.

Οδηγός ανεβαίνει αντικανονικά και με ταχύτητα συνοικιακό δρόμο της Αττικής, ενώ όταν του γίνεται παρατήρηση από ηλικιωμένη κυρία να προσέχει γιατί παίζουν παιδιά, την βρίζει αχαρακτήριστα.

Παράδειγμα 6.

Υπουργός της κυβέρνησης χαρακτηρίζει ανίδεους τους διοικητές των ταμείων που η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει έχει διορίσει χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός, ενώ άλλος υφυπουργός χαρακτηρίζει υποτιμητικά τον προπονητή και τους παίκτες της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου. Ο πρωθυπουργός απλά κωφεύει.

Πίστευα, και πιστεύω ότι πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Φαίνεται όμως ότι χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια. Άλλωστε όπως μας θυμίζει η Αρλέτα την ρήση του Αϊνστάιν “Δύο πράγματα θεωρώ άπειρα. Το σύμπαν και την ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι σίγουρος”

Δεν υπάρχουν σχόλια: