Αυτή είναι η ιστορία της Αγλαΐας Ζώτου. Η ιστορία μίας γυναίκας που πίστεψε σε κάποια ιδανικά, βοήθησε με όλη της την ενέργεια να επικρατήσουν αλλά όταν είδε ότι οι ελπίδες που είχε για ένα καλύτερο αύριο αποδείχθηκαν φρούδες δεν δίστασε να έλθει σε σύγκρουση με τους παλιούς της συντρόφους και να πληρώσει πολύ ακριβά αυτή της την επιλογή. Αλήθεια πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος μας αν είχαμε πολλούς και πολλές σαν την Αγλαΐα Ζώτου.
Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2007
ΑΓΛΑΪΑ ΖΩΤΟΥ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΡΙΑΣ
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2007
ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ ΑΝΗΜΕΡΑ
Σήμερα από το πρωί που πήγα στην δουλειά όλοι εύχονται χρόνια πολλά. Κοιτάω το ημερολόγιο. 14 Φεβρουαρίου. Βαλεντίνης, Αυξεντίου και Μάρωνος των οσίων γράφει. Του Αγίου Βαλεντίνου σκέφτομαι. Μπορεί η δολοφονία του διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Βαρθολομαίου να μονοπωλεί ακόμα τις συζητήσεις, ακόμα και ποιηματάκι έλαβα στο email μου, αλλά η ημέρα των ερωτευμένων έχει και αυτή την τιμητική της. Οι ερωτήσεις δίνουν και παίρνουν. Τι θα κάνεις σήμερα; Θα πάρεις τίποτα στον αγαπημένο/η σου; Άλλοι αναλύουν τα σχέδια τους για το βράδυ, άλλοι, οι περισσότεροι, λένε το κοινότοπο δεν πιστεύω εγώ σ’ αυτή την γιορτή, εμπορευματοποίηση της αγάπης είναι. Σκέφτομαι πως έχουν δίκιο. Εμπορευματοποίηση της αγάπης είναι. Αλλά και τι με αυτό. Μήπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα δεν έχουν εμπορευματοποιηθεί; Μήπως τα πάντα σήμερα δεν έχουν εμπορευματοποιηθεί; Η ίδια μας η ζωή δεν είναι εμπορευματοποιημένη; Είναι κακό να υπάρχει μία ημέρα που να γιορτάζει τον έρωτα; Την αγάπη; Το συναίσθημα αυτό που σε κάνει να πετάς στα ουράνια;
Θυμάμαι την πρώτη φορά που ένοιωσα ερωτευμένος. Μαθητής Λυκείου. 20 χρόνια περίπου πίσω. Πως έτρεμε η καρδιά μου στο πρώτο ραντεβού. Πως ένοιωσα στο πρώτο φιλί. Θυμάμαι την πρώτη βόλτα στην παραλία του Καλαμακίου, όπου μέσα σ’ ένα δίωρο είπα δεν είπα μία φράση. Κρατώντας ένα τριαντάφυλλο στο χέρι που είχα κόψει από τον κήπο του σπιτιού μου και από την αμηχανία μου είχα ξεχάσει να το προσφέρω στην «Βαλεντίνα» μου. Αλήθεια πόσο ευτυχισμένος ένοιωθα εκείνο το βράδυ.
Θυμάμαι την πρώτη γνωριμία με την γυναίκα μου. Δεκαπέντε χρόνια πριν. Αλήθεια πως πέρασαν τόσο γρήγορα; Το πρώτο μας ραντεβού, το πρώτο μας φιλί. Οι πρώτες μας διακοπές στην Ύδρα. Τι όμορφα που ένοιωθα. Τι όμορφα που περάσαμε. Τι όμορφα που περνάμε. Διαφορετικά από τότε αλλά πάντα αγαπημένοι. Με την κορούλα μας να έχει μπει πλέον στην ζωή μας, σαν ολοκλήρωση μίας σχέσης, με τα πάνω και τα κάτω της, με τις καλές και τις κακές στιγμές, που ήταν όμως πάντα βασισμένη στην αγάπη. Γράφοντας αυτές τις σκέψεις μου έρχεται στο μυαλό το τραγούδι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα
Σ' όλα τ' άλλα δημοκράτης ήπιος και ανεκτικός
μα στον έρωτα αντάρτης και σκληροπυρηνικός
ο πλουραλισμός δουλεύει μόνο στη δημοκρατία
ο έρωτας ο προλετάριος δε σηκώνει αποστασία
Στην αγάπη είμαι κνίτης
και να μου τη διαδηλώνεις
να 'χεις τη γροθιά σφιγμένη
όταν πρόκειται για μας
κάθε χάδι σαν τσιτάτο
θέλω να τ' αφομοιώνεις
και Σταλινικιά να είσαι σε ζητήματα καρδιάς
Στα συντάγματα οι διατάξεις θέλουν εκσυγχρονισμό
μα στον έρωτα ό,τι αλλάξεις πάντα φέρνει διχασμό
Για το αίσθημα δουλεύω έξτρα και υπερωρία
μα αν δε δώσεις ό,τι παίρνεις θα σε στείλω εξορία
Νομίζω πως κάπως έτσι νοιώθω σήμερα. Χρόνια Πολλά σε όλους.
Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2007
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ;
“Εξακολουθώ να θεωρώ τον εαυτό μου αριστερό αν υπάρχει Αριστερά. Δεν νομίζω ότι η Αριστερά ξέρει καλά τι είναι. Για την Αριστερά, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πότε δεν την αναγνωρίζω και πότε μου φαίνεται απαράλλακτη. Θέλω να πω ότι καθώς έλειψε το αυταρχικό καθεστώς του μετεμφύλιου (που ήταν κάτι παραπάνω από λογικός αντίπαλός της, σχεδόν παρτενέρ ή έτερο ήμισυ, έλειψε και της έλειψε) φαντασιώνεται αστυνομικό κράτος, παρακράτος, πραιτωριανούς, συνωμοσίες εναντίον του λαού και των λαών, που τους αντιπροσωπεύει κατ’ αποκλειστικότητα ενώ κινείται στο 10%. Η Αριστερά έχει δικαίωμα να κάνει λάθη, το κακό είναι ότι τα κάνει πάντα στην ίδια κατεύθυνση. Προς την διαίρεση, το κοινωνικοπολιτικό μίσος, το ρεβανσισμό, τον παλαιοημερολογίτικο ριζοσπαστισμό, τον τριτοκοσμισμό, την άρνηση και τον κρυφό της έρωτα με την βία. Επιμένει στην πάλη των τάξεων, χωρίς να μας λέει καθαρά ποιες τάξεις εννοεί εκτός από το κεφάλαιο, γιατί κάποιες κατηγορίες προνομιούχων είναι προστατευόμενοι της. Επιμένει στην συγκρουσιακή λογική με το κράτος μόνο. Και αντί να προχωρήσει σε κάθαρση της δικής της ιστορικής συνείδησης, με ειλικρινή αυτοκριτική και εμβόλιο δημοκρατικότητας, εξακολουθεί να έλκεται απ’ ότι πιο ολοκληρωτικό, οπισθοδρομικό και επικίνδυνο σέρνεται στον κόσμο. Όχι, ο δυτικός πολιτισμός δεν είναι η ντροπή του ανθρώπινου γένους, όπως προσπαθεί να μας πείσει ο νέος ανατολισμός αριστερής βλακείας. Όχι, δεν είναι υπεράνω κριτικής οι άλλοι πολιτισμοί, δεν είναι το ίδιο όλες οι αξίες. Το συμπέρασμα είναι ότι η ελεύθερη οικονομία παράγει πλούτο και τον ανισοκατανέμει, ενώ ο κρατισμός παράγει φτώχεια και την κατανέμει δίκαια, εξαιρώντας βέβαια από αυτή την δικαιοσύνη, τη νομενκλατούρα και μερικές ελίτ. Δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για νεοφιλελευθερισμό, δηλαδή για δαιμονοποιημένο φιλελευθερισμό, σε κοινωνίες όπως οι ευρωπαϊκές, όπου αναπτύσσονται πολιτικές πρόνοιας και αλληλεγγύης. Όλα δεν είναι ιδεώδη κατά την ουτοπία, είναι απλώς σε ανθρώπινη κατεύθυνση. Αντίθετα, στα μοντέλα που πραγμάτωσε η κομουνιστική ιδεολογία, παντού, απέτυχε, έφερε φτώχεια και ανελευθερία. Και συντηρήθηκε μόνο με την τρομοκρατία. Ας αναγνωρίσουμε επιτέλους την πραγματικότητα, αντί να είμαστε οι αιώνιοι αντίπαλοί της.”