Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Ο ΣΟΥΦΛΙΑΣ, Η ΠΑΓΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ

Τα μέτρα και τις ποινές για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων εξήγγειλε προχθές ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το ύψος που θα κληθεί να καταβάλλει ο κάθε ιδιοκτήτης ανέρχεται στο 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί τα τετραγωνικά του υπό τακτοποίηση χώρου. Μάλιστα ο Υπουργός θέλησε να δείξει και πυγμή σε όσους δεν προτίθενται να κάνουν δήλωση τακτοποίησης, λέγοντας σε μάγκικη αργκό ότι “θα γίνει μεγάλη παγάνα”. Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης να αντλήσει ποσά από την διαχρονική ανοχή με τους ημιυπαίθριους χώρους μετά από αυτή του Γιώργου Αλογοσκούφη προ διετίας η οποία όμως τότε είχε παραπεμφθεί στις καλένδες. Βέβαια τα πρόστιμα, γιατί περί προστίμων πρόκειται, αφορούν μόνο τους ιδιοκτήτες και όχι τους κατασκευαστές, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια ενσωμάτωναν τα τετραγωνικά των ημιυπαίθριων χώρων στα υπόλοιπα τετραγωνικά του σπιτιού και τα πωλούσαν στην ίδια αξία. Αυτοί με την διάταξη Σουφλιά μένουν στα απυρόβλητο, ενώ δεν φαίνεται να τον ενδιαφέρει και το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους αγοραστές ακινήτων (μιλώντας και εκ πείρας) δεν είχαν ουσιαστικά την επιλογή να αγοράσουν ακίνητο χωρίς ημιυπαίθριο χώρο (από τα δέκα περίπου σπίτια που είχα δει το 2000 τα εννέα είχαν κλεισμένο ημιυπαίθριο ενώ στο ένα ήταν ανοικτό μεν, αλλά ήταν ένα παράταιρο δωμάτιο με ντουλάπες χωρίς ουσιαστικά την μία πλευρά του).

Η υπόθεση των ημιυπαίθριων χώρων, που είναι και η πιο χαρακτηριστική, μαζί με άλλες περίεργες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως η περίφημη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, δημιούργησαν μία κάστα ωφελημένων, στις πολεοδομίες, στις εφορίες, μαζί βέβαια με τους κατασκευαστές, από την μία πλευρά, και μία στρατιά ομήρων, τους αγοραστές από την άλλη, οι οποίοι σήμερα καλούνται από τον κύριο Σουφλιά να πληρώσουν λύτρα για την “τακτοποίησή” τους, χωρίς όμως να διασφαλίζει κανείς, ότι αύριο δεν θα έρθει κάποιος άλλος κρατικός εκβιαστής (το Υπουργείο Οικονομικών, οι Δήμοι, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ) να ζητήσει και εκείνος το κατιτίς τους.

Αυτό το αίσχος πρέπει πλέον να λήξει. Χωρίς να είμαι μηχανικός ή αρχιτέκτονας, δεν καταλαβαίνω τον λόγο για τον οποίο πρέπει να ορίζει το κράτος αν θα υπάρχουν, ημιυπαίθριοι, υπαίθριοι, υπόγειοι, υπέργειοι ή οτιδήποτε άλλο χώροι. Το μόνο που θα έπρεπε να καθορίζεται είναι ο συντελεστής κάλυψης του οικοπέδου και το ύψος. Από εκεί και πέρα τα πάντα θα έπρεπε να είναι στην επιλογή του κάθε κατασκευαστή ή ιδιώτη.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη, ο Σουφλιάς έχτισε ο ίδιος ολόκληρο αυθαίρετο και τάχαμου δεν ήξερε τίποτα. Τώρα καλεί χιλιάδες ανθρώπους που σίγουρα πολλοί από αυτούς ήξεραν, κάποιοι ίσως δεν καταλάβαιναν (αφού οι εργολάβοι τα σπίτια τα πούλαγαν με τον ημιυπαίθριο κλειστό, εν γνώσει και της τρισάθλιας τοπικής αυτοδιοίκησης), να πληρώσουν ένα χαράτσι, χωρίς καμμία εγγύση ότι κάποιος άλλος στο μέλλον δε θα τους ξανακαλέσει να πληρώσουν.
Μια υγιής αντίδραση θα ήταν να μην πληρώσει κανένας κι ας πάει να βάλει σε όλους τους Έλληνες πρόστιμο (αφού όλοι έχουν τον ημιυπαίθριό τους).

vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...

Αυτό που είναι εξοργιστικό, είναι ότι πάντα καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι και οι ίδιοι. Στην προκειμένη περίπτωση καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες που το μόνο όφελος που είχαν ήταν ότι δεν πλήρωσαν φόρο για τα τετραγωνικά του ημιυπαίθριου χώρου, εάν το είχαν και αυτό το όφελος γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για πρώτη κατοικία όποτε εμπίπτουν και οι ανάλογες φοροαπαλλαγές. Οι εργολάβοι όμως που πουλούσαν μαύρα και στην πραγματική αξία τα συγκεκριμένα τετραγωνικά μένουν στο απυρόβλητο. Αναλόγως εξοργιστική είναι και η έκτακτη εισφορά. Στοχοποιούνται για μία ακόμα φορά οι ειλικρινείς φορολογούμενοι των ανώτερων εισοδημάτων, ενώ η πρώτη εξαγγελία Αλογοσκούφη όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2004 ήταν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μείωνε την φοροδιαφυγή.
Το πρόβλημα με τους κυβερνώντες είναι ότι δεδομένου ότι είναι ανίκανοι να ελέγξουν αυτούς που φοροδιαφεύγουν, όταν έχουν ανάγκη στρέφονται προς εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που εύκολα εντοπίζονται και στοχοποιούνται (ήτοι τους ιδιοκτήτες ακινήτων με ημιυπαίθριους χώρους, τους ιδιοκτήτες οχημάτων με κυβισμό άνω των 2000cc, τους δηλώνοντες εισοδήματα πάνω από κάποιο συγκεκριμένο ποσό) και πάει λέγοντας.

ikor είπε...

Αν μπορεί το κράτος να κάνει 1,5 εκ. ελέγχους, γιατί δεν το κάνει; Τα έσοδα θα είναι πολύ μεγαλύτερα και θα προσληφθούν και τόσοι άνθρωποι!

Γιατί να δηλώσει κάποιος τους ημιυπαίθριους; Για να πληρώσει αυξημένα δημοτικά τέλη και ΕΤΑΚ;