Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2007

ΠΕΡΙ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ

Αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Στο στρατό βασιλεύει η αναξιοκρατία, οι πολιτικές διασυνδέσεις, όσοι μπορούν λουφάρουν ενώ πάρα πολλοί κατάφεραν και πήραν απαλλαγή με πλαστά πιστοποιητικά. Συγκλονίστηκα. Έπεσα από τα σύννεφα. Ανήκουστο. Αναξιοκρατία στο στρατό;

Τελικά για μία ακόμα φορά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι για γέλια. Βλέπεις υπουργούς, βουλευτές, δημοσιογράφους και άλλους επώνυμους και “επώνυμους” να ασχολούνται με μία υπόθεση που είναι γελοία. Ρουσφέτια στο στρατό, υπήρχαν, υπάρχουν και ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Βγαίνουν διάφοροι στρατηγοί εν αποστρατεία και κατακρίνουν τους πολιτικούς για την κατάντια του στρατεύματος ξεχνώντας ότι όταν ήταν και αυτοί εν ενεργεία, πειθήνια όργανα της εκάστοτε κυβερνητικής νομενκλατούρας ήταν. Ο ελληνικός στρατός ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόμαχος. Το διδάσκει η ιστορία. Το διδάσκει ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897, το διδάσκει η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, το διδάσκουν ακόμα και οι πρόσκαιρες νίκες στο Αλβανικό Μέτωπο το 1940, που ήταν αποτέλεσμα κυρίως του ενθουσιασμού των στρατιωτών κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών του πολέμου (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 1940), πριν την πλήρη κατάρρευση τον Απρίλιο του 1941, το διδάσκει η Κύπρος το 1974. Όλες αυτές οι πανωλεθρίες ήταν αποτέλεσμα τόσο πολιτικών όσο και στρατιωτικών λαθών. Ας μην το ξεχνούν αυτό οι στρατηγοί μας.

Εδώ θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα. Είναι αναγκαία η επάνδρωση του στρατού σήμερα με κληρωτούς; Άποψη μου είναι, και εδώ θα συμφωνήσω με τον Γιώργο Κύρτσο (πολύ συμφωνώ με το Κύρτσο τώρα τελευταία και ανησυχώ), πως όχι. Οι μεγάλοι στρατοί είναι πολυέξοδοι, ανοργάνωτοι και κατά βάση δύσκολα διοικούμενοι. Οι σύγχρονες ένοπλες συγκρούσεις γίνονται με άλλους τρόπους και όχι σε ευρεία πεδία μαχών. Γίνονται με αεροπορικές επεμβάσεις με την χρήση πυραυλικών συστημάτων, με πολύ μικρές επίλεκτες μονάδες ειδικών δυνάμεων. Για τον λόγο αυτό χρειάζονται εξειδικευμένα άτομα πλήρους απασχολήσεως. Στις φρεγάτες, και τις ΤΠΚ που αποτελούν και τα πλέον σύγχρονα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού υπηρετούν πλέον αποκλειστικά μόνιμοι. Οι κληρωτοί λοιπόν αναγκαστικά κάνουν όλη την βρώμική δουλειά. Ποιος ο λόγος λοιπόν να ταλαιπωρείς κάποιον στην ποιο παραγωγική του ηλικία από την στιγμή που δεν είναι χρήσιμος; Προσφέρεις στην πατρίδα θα σου πουν. Sorry Mac που λένε και οι Αμερικανοί αλλά νομίζω πως μπορώ να προσφέρω δημιουργικότερα πράγματα από γοπινγκ και καθάρισμα τουαλέτας. Άσε που δεν με ρώτησε και κάνεις αν θέλω κάτι να προσφέρω στην τελική.

Υ.Γ1. Την θητεία μου την υπηρέτησα κανονικά, τον περισσότερο καιρό στην Μυτιλήνη.

Υ.Γ2 Το άρθρο του Γιώργου Κύρτσου μπορείτε να το δείτε εδώ http://www.cpress.gr/article.php?art=32452

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν αύριο το πρωι, ο στρατος κρατούσε μονο τις μοναδες που χρειάζεται, και μονο το προσωπικο που είναι απαραίτητο, ολοκληρα χωρια θα πειναγανε.

Οι μοναδες του στρατου, οπως και πολλα πανεπιστημια ειναι οι μονες πηγες εσοδων για καποιες περιοχες.

Θα αναφερω ταγελαφικο που συναιβει κατα την περιοδο της θητειας μου στον Εβρο. Διαταξη εκδιδεται απο τον Συνταγματαρχη οτι απο τουδε και στος εξης απαγορευεται να παραγγελνουν οι φανταροι φαγητο απο delivery.

Την επομενη, νεα διαταξη, απαγορευται να παργγελνουν οι φανταροι φαγητο εκτος απο τον "Μητσο", οπου Μητσος τοπικο σουβλατζιδικο. Μαλιστα τις παραγγελιες τις καναμε απο το τηλεφωνο του θαλαμου, Το ΚΕΠΙΚ μας ενωνε με τον "ΜΗΤΣΟ"!!!

vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...

Δεν έχεις άδικο. Όταν εγώ υπηρετούσα στην Μυτιλήνη ο διοικητής μας υποχρέωνε όλες οι αγορές τροφίμων να γίνονται από συγκεκριμένο μαγαζί.

Ανώνυμος είπε...

Ο ελληνικός στρατός ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόμαχος...αναφέρεις το 1897 και δικαιολογείς οτι το Αλβανικό Μέτωπο το 1940 ήταν αποτέλεσμα κυρίως του ενθουσιασμού. Εγώ θα σε ρωτήσω να μου πείς για το 1821 και για το τι στην ζωή δεν είναι αποτέλεσμα ενθουσιασμού. :)

vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...

Τώρα είδα το σχόλιο σου Dimis. Έστω και μετά από ενάμιση χρόνο, το 1821 εννοείς μήπως αυτό που ήταν έτοιμο να σβήσει το 1823-1824 και σώθηκε τελικά από την εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων;;;