Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

ΚΥΡΙΑ ΠΗΓΗ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ


Καταψηφίστηκε προχθές στην Βουλή η προτεινόμενη διάταξη για τα ευγενή ταμεία (Δημοσιογράφων, Δικηγόρων, Μηχανικών κλπ.). Επειδή διαβάζω και ακούω πολλούς δημοσιογράφους να διαμαρτύρονται για την ένταξη του πλεονασματικού τους ταμείου στον κιμά του ΕΟΠΠΥ παραθέτω πιο κάτω απόσπασμα από τον οικονομικό απολογισμό του ταμεία του ΕΔΟΕΑΠ για το έτος 2007 - δεν βρήκα πιο πρόσφατη αλλά δεν πιστεύω μέχρι σήμερα να έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά-. (Τα έντονα γράμματα και οι υπογραμμίσεις δικές μου):

Tώρα θα εξετάσουμε αναλυτικά τα έσοδα και έξοδα του προηγούμενου έτους.
ΕΣΟΔΑ: Το σύνολο των εσόδων κατά το έτος 2006 ανήλθε στο ποσό των 59.835.603,00 ευρώ και σημείωσε αύξηση κατά 0,29% σε σχέση με το έτος 2005. Πιο αναλυτικά: Τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ προέρχονται από τρεις πηγές.

1. Από το αγγελιόσημο προέρχεται το 77,14% και αντιπροσωπεύει το ποσό των 46.157.259,00 ευρώ.
2. Από τις καταβολές των ασφαλισμένων προέρχεται το 10,78% και αντιπροσωπεύει το ποσό των 6.451.939,00 ευρώ.
3. Και από τις προσόδους περιουσίας προέρχεται το 11,47% και αντιπροσωπεύει το ποσό των 6.862.051,00 ευρώ

Η προέλευση του αγγελιοσήμου έχει ως εξής:
Από τις εφημερίδες Αθηνών-Θεσσαλονίκης προέρχεται το 53,02%.
Από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς προέρχεται το 4,35%.
Από τους τηλεοπτικούς σταθμούς προέρχεται το 42,63%. 

Η  κυριότερη πηγή εσόδων των ταμείων μας είναι το αγγελιόσημο. Έχοντας υπόψη μας την υποχρέωση να περιορίσουμε αν όχι να μηδενίσουμε την απώλεια του εσόδου μας θέσαμε ως άμεση προτεραιότητα την άρτια οργάνωση του τμήματος αγγελιοσήμου του ΕΔΟΕΑΠ μέσα στα πλαίσια της υλοποίησης του οργανογράμματος, ούτως ώστε να καταγράφουμε άμεσα τους χρεώστες μας και να επιδιώκουμε την έγκαιρη είσπραξη των απαιτήσεών μας. 

Οι εισφορές των ασφαλισμένων, όπως αναφέραμε προηγουμένως, καλύπτουν το 10,78% των συνολικών εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ. Τα έσοδα αυτά αρκούν μόνον για την κάλυψη των γενικών δαπανών Διοίκησης και διαχείρισής του.”

Το πιο πάνω το αφιερώνω εξαιρετικά σε όλους αυτούς που καταψήφισαν τον νόμο στην Βουλή στο όνομα του αντιμνημονιακού αγώνα τους. Είναι ντροπή σήμερα να υποστηρίζονται ταμεία μέσω της υποχρεωτικής καταβολής εισφορών από το σύνολο της κοινωνίας. Δίνω ένα μεγάλο μπράβο στον Γιάννη Στουρνάρα που μέσα στο Κοινοβούλιο δήλωσε “Όσο είμαι εγώ υπουργός όλα τα ταμεία θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ”.
 Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πηγές, τις οποίες είναι αλήθεια ότι δεν μπόρεσα να τις διασταυρώσω, το αγγελιόσημο πρωτοκαθιερώθηκε από την κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου  με το νομοθετικό διάταγμα 465 του 1941, “περί διαχειρίσεως των Λογαριασμών Ανεργίας των Ταμείων Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και περί ενισχύσεως των πόρων αυτών”. Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα είναι πραγματικά αστείο οι άνθρωποι που μιλούν για κατοχικές κυβερνήσεις να υποστηρίζουν κατοχικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: