Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΔΙΑΒΑΖΩΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν την απαγόρευση είναι διφορούμενες. Αυτές που μετρούν πρόθεση ψήφου δίνουν ένα ισχνό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας (εντός του στατιστικού λάθους) ενώ οι δύο που κάνουν εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (ή επιρροής όπως το λέει η Public Issue) ένα αρκετά μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή και λόγω δουλειάς μου αρέσει να ψάχνω λίγο τα νούμερα προσπάθησα να κάνω την δική μου εκτίμηση όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Αυτό που φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ότι ενώ ένα πολύ σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων, το 60%, θα ψηφίσει στις ερχόμενες εκλογές με κριτήριο την παραμονή μας στο ευρώ, μόνο το 48% θεωρεί ότι καταγγελία του μνημονίου σημαίνει και αυτόματη έξοδο από αυτό. Από την άλλη ένας στους τρεις δηλώνει ότι θα ψηφίσει με κριτήριο την καταγγελία του μνημονίου. Επίσης ένα 49% θέλει να ενισχυθούν τα αντιμνημονιακά κόμματα, σε σχέση με 43% που θα στραφεί σε φιλοευρωπαϊκά, ενώ ένα 38% θεωρεί ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ αν δεν αλλάξουν οι υποχρεώσεις του μνημονίου.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω ξεκαθαρίζει πλέον το εκλογικό σκηνικό. Από την στγμή που το 33% θέλει οπωσδήποτε καταγγελία του μνημονίου, το 38% θεωρεί ότι αν δεν αλλάξει το μνημόνιο πρέπει να φύγουμε από το ευρώ, ενώ το 52% δεν είναι είναι σίγουρο ότι καταγγελία του μνημονίου σημαίνει και αυτόματα έξοδο από το ευρώ, φαίνεται να δικαιολογείται αυτό το 49% αυτών που λένε ότι στις εκλογές του Ιουνίου θα πρέπει να ενισχυσθούν τα αντιμνημονιακά κόμματα.

Η αντιμνημονιακή λοιπόν ψήφος αναμένεται πάνω από το 45% περνώντας ίσως και το 50%. Ας υποθέσουμε ότι θα κυμανθεί περίπου στο μέσο. Δηλαδή στο 47%. Τα κυριότερα αντιμνημονιακά κόμματα είναι το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις τα τρία από αυτά εμφανίζουν έντονα πτωτικές τάσεις σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου. Το ΚΚΕ φαίνεται να κινείται περί το 5,5%, η Χρυσή Αυγή στο 4,5%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στην καλύτερη περίπτωση στο 7,5%. Αν υπολογίσουμε και 2% την αντιμνημονιακή ψήφο που θα μείνει εκτός Βουλής έχουμε ένα άθροισμα περίπου 20%. Το υπόλοιπο 27% θα κατευθυνθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το ποσοστό θεωρώ ότι είναι η βάση από την οποία ξεκινάει η Κουμουδούρου.

Από την άλλη πλευρά μόνο το 43% των ψηφοφόφων δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα ψηφίσει κατά των κομμάτων που δηλώνουν ότι θα καταγγείλλουν την δανειακή σύμβαση. Τα κόμματα αυτά είναι η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημιουργία Ξανά – Δράση. Άρα αν υποθέσουμε ότι ο φιλελεύθερος σχηματισμός δεν μπει στην Βουλή μένωντας στο 2% περίπου, η Δημαρ πάρει το μικρότερο ποσοστό που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις δηλαδή περίπου στο 5% και το ΠΑΣΟΚ κινηθεί περίπου στο 12% με το υπόλοιπο 24% αυτών που θα ψηφίσουν ενάντια σε αυτούς που δηλώνουν ότι θα καταγγείλλουν το μνημόνιο αναμένεται να στραφούν στην Νέα Δημοκρατία. Εκεί φαίνεται να είναι σήμερα η Συγγρού.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρο προβάδισμα στις προσεχείς εκλογές. Ευννοείται ασφαλώς από το γεγονός ότι στην πλευρά των “φιλομνημονιακών” ας πούμε κομμάτων, ή για την ακρίβεια αντι-καταγγελτικών, υπάρχουν δύο σχηματισμοί με αναμενόμενο διψήφιο ποσοστό, καθώς επίσης και από την κατά την άποψη μου λάθος τακτική του Αντώνη Σαμαρα να μιλήσει για πατριωτικό κεντροδεξιό μέτωπο το οποίο είχε ξεκάθαρο ταβάνι μια και ένα σημαντικό ποσοστό δεξιών ψηφοφόρων έχει στραφεί στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο. Αν είχε επιλέξει μια φιλοευρωπαϊκή ρητορική χωρίς ταμπέλες θα είχε περισσότερη τύχη να ακουμπίσει την ασφαλώς μεγαλύτερη δεξαμενή των φιλελεύθερων και κεντροαριστερών ευρωπαϊστών ψηφοφόρων. Πιθανόν λοιπόν η πρόταση Μάνου για φιλοευρωπαϊκό μέτωπο ενάντια στην αντιμνημονιακή ρητορική με ξεκάθαρους στόχους να μην ήταν λάθος. Συμπερασματικά λοιπόν η εκτίμηση μου είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει τύχη μόνο αν το ΚΚΕ καταφέρει τελικά να συγκρατήσει τα ποσοστά του, ο φόβος για επιστροφή στην δραχμή επηρεάσει σημαντικά το μικρό πια ποσοστό των αναποφασίστων και συμπιεστεί το ΠΑΣΟΚ σε πολυ χαμηλά ποσοστά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Lee μας βοήθησε πρόσφατα με ένα δάνειο που χρησιμοποιήσαμε για να επεκτείνουμε την επιχείρησή μας. Η διαδικασία ήταν καταπληκτική! Ήταν συχνά σε επαφή μαζί μας για να κάνει check in και να μας ενημερώνει για το τι συνέβαινε κατά την αποπληρωμή του δανείου μας. Ήταν φιλικός και προσιτός και πάντα ικανός να ξεκαθαρίσει τις ερωτήσεις που είχαμε. Είχαμε μια υπέροχη εμπειρία με τον Ben !!
Επικοινωνήστε με έναν υπάλληλο δανείου Ben Lee
247officedept@gmail.comWhats-App: + 1-989-394-3740