Πέμπτη 16 Αυγούστου 2007

ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Διαβάζω και ακούω τις ενστάσεις πολλών σχετικά με το εγχείρημα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Δεν συμπληρώσαμε καλά καλά 6 μήνες ζωής και πρέπει να απολογούμαστε για πλείστα όσα. Για τον Μάνο και τον Ανδριανόπουλο και το περίφημο 50άρικο στην βενζίνη, για την ανάλγητη ελεύθερη αγορά που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, για την παράδοση της δημόσιας περιουσίας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο μεγάλο κεφάλαιο, για το πλήθος των ανέργων που θα δημιουργηθούν από την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και για πολλά πολλά άλλα. Αναρωτιέμαι διαβάζοντας όλα αυτά πως είναι δυνατόν να δαιμονοποιούνται έτσι οι φιλελεύθερες ιδέες όταν δεν έχουν εφαρμοσθεί ποτέ στην χώρα μας

Κατηγορούν τους Μάνο και Ανδριανόπουλο ότι εφάρμοσαν νέο-φιλελεύθερες πολιτικές και κατέστρεψαν την Ελλάδα και αναρωτιέμαι πότε τα κατάφεραν αφού δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν χρόνο στα επίμαχα υπουργεία. Και αν δεχθούμε ότι αυτοί κατέστρεψαν την Ελλάδα μέσα σ’ ένα χρόνο, διάολε δεκατέσσερα χρόνια έχουν περάσει, γιατί δεν κατάφεραν με τις πολιτικές τους όλοι όσοι ακολούθησαν να δημιουργήσουν μία Ελλάδα παραγωγική, ευέλικτη και ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο;

Κατηγορούν τους φιλελεύθερους για την προσήλωση τους στην ελεύθερη αγορά, αλλά δεν μας λένε τι οφέλη αποκομίζουμε από την διατήρηση των κρατικών μονοπωλίων. Μήπως μας προσφέρονται υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, υψηλής ποιότητας συγκοινωνίες; Ή μήπως αυτά που μας προσφέρονται είναι χαμηλού κόστους; Η ΔΕΗ μόνο αναπροσαρμόζει τα τιμολόγια της δύο φορές τον χρόνο. Για την κοινωνική ασφάλιση εργοδότης και εργαζόμενος δίνουν το 44% του μισθού. Αυτό σημαίνει ότι σε εργαζόμενο των €1.000 μηνιαίως αναλογούν εισφορές στο ΙΚΑ, σε ετήσια βάση, ύψους €6.168. Παίρνει ο ασφαλισμένος, έστω μέρος αυτών των χρημάτων, σε υπηρεσίες;

Κατηγορούν τους φιλελεύθερους ότι ζητούν μείωση της φορολογίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά δεν μας λένε πως θα διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις εντός της Ελλάδας. Δεν μας εξηγούν γιατί συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι αθλητές και οι προπονητές τους, έχουν ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπιση από όλους τους άλλους.

Κατηγορούν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για κερδοσκοπία, αλλά δεν μας εξηγούν γιατί οι ΔΕΚΟ είναι αυτές που πρωτοστατούν στις ανατιμήσεις.

Εναντιώνονται στην θέληση μας για την δημιουργία και ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά δεν απολογούνται για την υποβάθμιση των ανωτάτων δημοσίων ιδρυμάτων.

Μας κατηγορούν ότι είμαστε εκφραστές της νέας τάξης πραγμάτων και της παγκοσμιοποίησης, αλλά δεν μας εξηγούν τι ακριβώς θέλουν. Την απομόνωση της Ελλάδας; Δεν έχουν καταλάβει ότι καλώς ή κακώς αυτή είναι η κατάσταση είτε το θέλουμε είτε όχι, και μέσα σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη κοινωνία θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και να επιβιώσουμε;

Μας κατηγορούν ότι επιδιώκουμε τον χωρισμό κράτους – εκκλησίας, την θεσμοθέτηση του γάμου των ομοφυλοφίλων, την αναγνώριση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού σε όλους τους έλληνες πολίτες, αλλά όλα αυτά εκπορεύονται από το Σύνταγμα (ισότητα όλων των ελλήνων πολιτών).

Απ’ ότι φαίνεται όμως, στην Ελλάδα της νοσηρής νοοτροπίας, της ελλειμματικής παιδείας, της απίστευτης γραφειοκρατίας, της χαμηλής παραγωγικότητας, του στείρου συνδικαλισμού, των σκανδάλων και της διαφθοράς, στην Ελλάδα του κυρίαρχου συντηρητισμού, του ελληνορθόδοξου φονταμενταλισμού, της συνομωσιολογίας και του εκ του ασφαλούς πατριωτισμού, στην Ελλάδα της καταπάτησης δικαιωμάτων των μειονοτήτων ο μέγας φταίχτης είναι οι φιλελεύθεροι. Ας είναι και έτσι.

3 σχόλια:

Ανδρέας είπε...

Το πιο εκνευριστικό είναι πως οι περισσότεροι καταδικάζουν την προσπάθεια σε αποτυχία πριν καν αρχίσει, ακόμα και αν τη βλέπουν με συμπάθεια. Πρόκειται για ένα είδος μιζέριας, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Μας αρέσει να γκρινιάζουμε και να παραπονιόμαστε για το χάλι μας άλλα κατά ένα μαζοχιστικό τρόπο δεν προχωρούμε σε καμιά ενέργεια για να για να ανατρέψουμε τα αίτια που προκαλούν τη γκρίνια και τα παράπονα.

vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...

Νομίζω ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει συμβιβαστεί (βολευτεί;) με την μετριότητα και την αδράνεια και βλέπει με καχυποψία οποιαδήποτε προσπάθεια που θα ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα νερά. Είμαι πολύ απαισιόδοξος για την προσπάθεια μας αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

Averell είπε...

Προσυπογράφω το σύνολο του σχολίου σας. Να προσθέσω, αν επιτρέπετε, ένα χαρακτηριστικό σχετικό με τη θητεία Μάνου - Ανδριανόπουλου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είχαν εισαγάγει προς ψήφιση νόμο, ο οποίος επέτρεπε σε ιδιώτες εκτός ΔΕΗ να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα και να το πωλούν στη ΔΕΗ σε τιμή κατώτερη του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ. Από τα πρώτα βήματα ανατροπής του στυγνού νεο-φιλελεύθερου κράτους μετά το Νοέβριο του 1993 ήταν και η κατάργηση της παραπάνω δυνατότητας και η επαναβεβαίωση του μονοπωλίου της ΔΕΗ (μέχρι το 2005, όπως αποδείχθηκε). Δεν βγήκαν, όμως, οι ωρυόμενοι συνδικαλιστές της ΔΕΗ να μας εξηγήσουν γιατί πρέπει να εξαρτώμαστε, για τις ενεργειακές μας ανάγκες, από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια και να τρέμουμε μην τυχόν πιάσει κάποια φωτιά στα Σκόπια και δεν μπορούν να μας δώσουν ρεύμα - προφανώς αυτό οφείλεται στην εσκεμμένη απαξίωση της ΔΕΗ κατά το χρονικό διάστημα 1990-1993.