Πέμπτη 5 Ιουλίου 2007

ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΑΛΑΝ ΤΖΟΝΣΟΝ

Αντιγράφω από το http://www.in.gr/.

"Απελευθερώθηκε ο Βρετανός δημοσιογράφος Άλαν Τζόνστον, ο οποίος είχε πέσει θύμα απαγωγής στη Γάζα στις 12 Μαρτίου 2007. Μιλώντας στους συναδέλφους του λίγο μετά την απελευθέρωσή του ο Τζόνσον είπε ότι οι μέρες της απαγωγής ήταν οι χειρότερες της ζωής του.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, δήλωσε τηλεφωνικά από τη Δαμασκό ότι η απελευθέρωση του Τζόνστον δείχνει ότι το ισλαμιστικό κίνημα «έφερε την τάξη» στη Γάζα. «Μπορέσαμε να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο, που έπληξε σημαντικά την εικόνα του λαού μας. Οι προσπάθειες της Χαμάς επέφεραν την ελευθερία του Τζόνστον» είπε ο Μεσάαλ, ενώ αναφερόμενος στην Φάταχ είπε πως η εξέλιξη έδειξε «τη διαφορά από την εποχή στην οποία μια παράταξη χρησιμοποιούσε και ενθάρρυνε την αναρχία και το χάος από πλευράς ασφαλείας και τη σημερινή κατάσταση, στην οποία η Χαμάς επιχειρεί να σταθεροποιήσει την ασφάλεια».

Το αντάλλλαγμα που πήραν οι απαγωγείς για να απελευθερώσουν τον Τζονσον ήταν ότι θα διαδοθεί το Ισλάμ σε όλο τον κόσμο. Η Χαμάς, ωστόσο, δεν προτίθεται να αφοπλίσει την ομάδα «Στρατός του Ισλάμ» που απήγαγε τον Τζόνστον. Ικανοποιημένος από την εξέλιξη εμφανίστηκε και ο Ισμαήλ Χανίγε, πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής μέχρι την καθαίρεσή του από τον Μαχμούντ Αμπάς, πριν από δύο εβδομάδες. Ο Χανίγε δήλωσε μάλιστα ότι είναι αισιόδοξος και για την απελευθέρωση του Ισραηλινού δεκανέα Γκιλάντ Χαλίτ.

«Υπέροχο να είσαι ελεύθερος»

Είναι υπέροχο να είσαι ελεύθερος, είπε ο Αλαν Τζόνστον λίγο μετά την απελευθέρωσή του. «Κυριολεκτικά ονειρεύθηκα πολλές φορές ότι ήμουν ελεύθερος και πάντοτε ξυπνούσα σε εκείνο το δωμάτιο» συμπλήρωσε. Ο 45χρονος Σκωτσέζος (γεννημένος στην Τανζανία) είπε ότι τις 16 εβδομάδες της αιχμαλωσίας του ένοιωθε «σαν θαμμένος ζωντανός» παρέα με επικίνδυνους και απρόβλεπτους απαγωγείς. Τον κρατούσαν κλεισμένο σε ένα διαμέρισμα όπου δεν έμπαινε το φως του ήλιου και του έδιναν λιτό αλλά επαρκές φαγητό. Ο Τζόνστον, που παρακολουθούσε τις εξελίξεις απο το ραδιόφωνο, ευχαρίστησε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και τους συναδέλφους του που τον υποστήριζαν. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι χωρίς τις ισχυρές πιέσεις της Χαμάς δεν θα είχε αφεθεί ποτέ ελεύθερος.

Το BBC εξέφρασε «τεράστια ανακούφιση» για την εξέλιξη. Βρετανοί διπλωμάτες και στελέχη του δικτύου έφθασαν στη Γάζα από το Ισραήλ για να πάρουν τον δημοσιογράφο μαζί τους στο ταξίδι της επιστροφής στη Βρετανία."

Με μεγάλη ευχαρίστηση βγάζω το αντίστοιχο bannerακι.

Υ.Γ Το πλήρες άρθρο μπορείτε να το διαβάστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: