Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Η ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ – ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΜΕ

Είναι εξοργιστικό να βλέπεις την πλειοψηφία των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ να συνεχίζουν την ανεύθυνη τουλάχιστον (γιατί εγώ την θεωρώ εγκληματική) στάση τους στην αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την κρίση χρέους της Ελλάδας και την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ. Το τελευταίο παράδειγμα σήμερα, μετά την απόφαση της Ε.Ε. για την θεσμοθέτηση μηχανισμού στήριξης που θα ενεργοποιείται για την διάσωση χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάλογα των ελληνικών. Η συμφωνία ήταν αναπόφευκτη λόγω της στοχοποίησης και άλλων κρατών - μελών (Πορτογαλία, Ισπανία. Ιταλία, Ιρλανδία) με δημοσιονομικά προβλήματα από τις κεφαλαιαγορές. Η χθεσινή ημέρα, που θα έπρεπε βέβαια να είχε γίνει μερικούς μήνες πριν, αποτελεί πολύ θετικό βήμα, παρά το γεγονός ότι τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ που αναμένεται να χορηγηθούν μέσω του μηχανισμού είναι λίγα σε σχέση με τα 1,2 τρις που υπολογίζεται ότι έχουν παιχτεί στην κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος.

Ο ελληνικός τύπος όμως (και κυρίως ο αντιπολιτευόμενος όπως κάθε φορά άλλωστε) παρουσιάζει τον μηχανισμό σαν δωρεά χρημάτων προς τις άλλες χώρες εν αντιθέσει με τα σκληρά μέτρα στα οποία υποχρεώθηκε η Ελλάδα.

Παραθέτω ενδεικτικά:

Ελεύθερος Τύπος:

“Κόλαφος. Μας παρέδωσε σκόπιμα στο ΔΝΤ. Η απόφαση της Ευρώπης για Δίχτυ Ασφαλείας απέδειξε τελικά ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ήταν μονόδρομος. Οι ευρωπαίοι έφτιαξαν μηχανισμό στήριξης εκατοντάδων δις και μόνο εμείς μείναμε με τα απάνθρωπα μέτρα και τον ξένο έλεγχο”

Αυριανή

“Μας έπιασαν κορόιδο οι Ευρωπαίοι αναγκάζοντας την Ελλάδα να πάρει δάνεια με τοκογλυφικά επιτόκια και μας φόρτωσαν το ΔΝΤ. Ενώ μέσα σε 24 ώρες πήραν αποφάσεις για να σώσουν Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία μοιράζοντας τζάμπα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.”

Είναι όμως έτσι; Είναι αλήθεια τα όσα γράφουν οι δύο (κάποτε αντιμαχόμενες) φυλλάδες; Τα έδωσαν τζάμπα τα ευρώ οι Ευρωπαίοι;

Αντιγράφω από την Ναυτεμπορική:

“Συγκεκριμένα, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, οι 27 υπουργοί οικονομικών της ΕΕ που συνεδρίαζαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες για περισσότερες από 11 ώρες, συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης – με τη συμμετοχή του ΔΝΤ – ο οποίος θα μπορούσε να διαθέσει 720 δισ. ευρώ στις χώρες του ευρώ που απειλούνται με χρεοκοπία.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα διαθέτει 60 δισ. ευρώ μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 440 δισ. ευρώ μέσω δανείων από τα κράτη – μέλη του ευρώ. Παράλληλα, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο μηχανισμό με ποσό που θα μπορούσε να φτάσει τα 250 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο επιτόκιο των δανείων από τα κράτη – μέλη, ο ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε ότι θα ακολουθηθεί η ίδια «φόρμουλα» που συμφωνήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Εξάλλου, οι χώρες του ευρώ δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η Πορτογαλία και η Ισπανία δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό, πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων.”

Τα ψεύδη τους λοιπόν είναι ασύστολα δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις στην (ευκολόπιστη) κοινή γνώμη η οποία θεωρεί ότι οι κακοί ξένοι μας έχουν βάλει για μια ακόμα φορά στο μάτι, ενώ η ρυπαροφυλλάδα του Ταύρου έχει και δήλωση του Τσάβες(!!!) για το που οδηγούμαστε.

Η αλήθεια είναι ότι η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα θα την οδηγούσε, όποια επιλογή και εάν αποφάσιζε (ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης, αναδιάρθρωση του χρέους, χρεοκοπία), σε δύσκολα και επίπονα μέτρα. Αυτά τα μέτρα (η φιλοσοφία τους) ήταν μονόδρομος ανεξαρτήτως του δρόμου που θα ακολουθούσαμε. Με τον μηχανισμό στήριξης απλά κερδίσαμε κάποιο χρόνο. Είμαστε σαν τον ναρκομανή που μπαίνει σε πρόγραμμα απεξάρτησης (ΕΕ-ΔΝΤ) του δίνεται μεθαδόνη (δάνεια με επιτόκια μικρότερα της αγοράς) αλλά αν θα απεξαρτηθεί εναπόκειται αποκλειστικά στην θέληση και την δύναμη του.

Τα ΜΜΕ λοιπόν αντί να πουν έστω και τώρα την αλήθεια συνεχίζουν το καταστροφικό έργο της παραπληροφόρησης χαϊδεύοντας αυτιά, και φέρνοντας στο προσκήνιο εκείνες τις αποσταθεροποιητικές δυνάμεις (υπόσχομαι να γράψω σύντομα) που ευελπιστούν σε τέτοιες περιόδους για την υλοποίηση των μακροχρόνιων πολιτικών τους στόχων.

Εδώ και τώρα ας σταματήσει η ηλιθιότητα της παραπληροφόρησης και ας συναισθανθούν εκδότες και δημοσιογράφοι τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίξουν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη τι άλλο να περιμένεις από τον Ελεύθερο Ρύπο και την εμμετική Αυριανή, την εφημερίδα που καθιέρωσε την χυδαιότητα στην Ελλάδα και συνέβαλε αποφασιστικά στο να φτάσουμε στο σημερινό χάλι.
Ο Τσάβες μας έλειπε τώρα μέσα στη γενική σαχλαμάρα.