Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ (ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ)

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Εστίας καταπιάνεται με την μόνιμη συνήθεια όλων των ελληνικών κυβερνήσεων να αλλάζουν τον εκλογικό νόμο προς ίδιον όφελος. Μετά και τις δηλώσεις Παπανδρέου για αλλαγή του νόμου, η εφημερίδα προτείνει το αυτονόητο, που ισχύει σε όλες τις προηγμένες και δημοκρατικές χώρες. Την αντιμετώπιση του ζητήματος με συνταγματική ρύθμιση, ώστε οποιαδήποτε αλλαγή του να απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος.

Παραθέτω το άρθρο αυτούσιο:

ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ:

Τα παιδία Παίζει!

Νέα αλλαγή εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου

Το 1975 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διέπραξε ένα ιστορικό λάθος. Δεν περιέλαβε στο Σύνταγμα διάταξη να απαγορεύει την αλλαγή του εκλογικού νόμου ή έστω να προβλέπει ενισχυμένη πλειοψηφία για την τροποποίηση του. Ίσως διότι και ο ίδιος, κατά την οκταετία 1955-63 άλλαξε τον εκλογικό νόμο τρεις φορές. Πάντως στο Σύνταγμα του 1975 ειδικώς αυτό έπρεπε να αλλάξει.

12 εκλογές, 7 αλλαγές

Το αποτέλεσμα της θεσμικής αυτής παραλείψεως ήταν να τροποποιείται συνεχώς ο εκλογικός νόμος και μετά την Μεταπολίτευση του 1974. Στις 12 εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν έκτοτε, ο εκλογικός νόμος έχει αλλάξει 7 φορές, ενώ προ ημερών στην Θεσσαλονίκη ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε και την 8η αλλαγή!

• Στις εκλογές του 1974 ίσχυσε εκλογικό σύστημα Ενισχυμένης Αναλογικής, το οποίο ήταν κάπως διαφοροποιημένο από εκείνα που είχαν εφαρμοσθεί στο παρελθόν.

• Στις εκλογές του 1977 προσετέθη στο σύστημα αυτό το περίφημο “συν 1”, που θεωρητικά διευκόλυνε τα μικρότερα κόμματα να καλύπτουν το ανά περιφέρεια εκλογικό μέτρο.

• Στις εκλογές του 1985 η Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου έφερε τον εκλογικό νόμο στα μέτρα της. Ενίσχυσε τις έδρες του πρώτου κόμματος σε βάρος του δευτέρου.

• Στις εκλογές του 1989 η Κυβέρνηση άλλαξε πάλι τον εκλογικό νόμο. Αυτή την φορά έκανε το αντίστροφο. Ενίσχυσε το δεύτερο κόμμα εις βάρος του πρώτου!

• Στις εκλογές του 1993 ίσχυσε ο νόμος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επρόκειτο για σύστημα Ενισχυμένης Αναλογικής, σχεδιασμένο για να δίνει αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Το 2001 περιελήφθη στο Σύνταγμα διάταξη που ορίζει ότι κάθε τροποποίηση του εκλογικού νόμου που έχει ψηφισθεί στην Βουλή με απλή πλειοψηφία δεν εφαρμόζεται στις επόμενες, αλλά στις μεθεπόμενες εκλογές. Από τότε λοιπόν άρχισε νέο παιχνίδι. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν τον νόμο όχι για τις επόμενες αλλά για τις μεθεπόμενες εκλογές.

• Στις εκλογές του 2007 ίσχυσε ο εκλογικός νόμος που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση Σημίτη λίγο προ των εκλογών του 2004. Αναλογική με πριμ 40 εδρών στο πρώτο κόμμα.

• Στις μεθεπόμενες εκλογές (όποτε γίνουν) θα ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος που ψήφισε το 2008 η Κυβέρνηση Καραμανλή. Αναλογική με πριμ 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Παγκόσμιο ρεκόρ

Τώρα λοιπόν ο κ. Παπανδρέου προαναγγέλλει νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου. Προτείνει κάτι που κατ’ αρχήν ακούγεται σωστό. Την διάσπαση των μεγάλων πολυεδρικών περιφερειών, όπως είναι η Β΄ Αθηνών, σε πολλές μικρότερες. Αλλά παράλληλα μιλάει για παραλλαγή του γερμανικού εκλογικού συστήματος, το οποίο προσκρούει στο Σύνταγμα.

Επομένως αν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει να προσφέρει πραγματικά υπηρεσία στον τόπο, αυτό που θα έπρεπε να προαναγγείλει είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Την αντιμετώπιση του ζητήματος του εκλογικού νόμου με συνταγματική ρύθμιση, που προϋποθέτει αναθεώρηση του Συντάγματος. Να τεθούν τέτοιες ρήτρες ώστε να παύσει να αλλάζει διαρκώς ο εκλογικός νόμος. Και να καθιερωθεί ένα εκλογικό σύστημα κοινής αποδοχής, το οποίο να έχει ψηφισθεί από την συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής.

Εφόσον δεν γίνουν τα ανωτέρω, η Ελλάς θα εξακολουθήσει να είναι το μοναδικό δημοκρατικό κράτος στον κόσμο όπου ο εκλογικός νόμος αλλάζει κατά μέσο όρο κάθε δύο εκλογές. Πουθενά αλλού δεν συμβαίνει αυτό. Κατέχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ αλλαγής εκλογικών νόμων. Είναι κάτι που δεν τιμά την δημοκρατία μας. Δείχνει ότι τα παιδία παίζει!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: