Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΕΣΤΙΑ 27/6/2009 – ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΣΧΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Εξαιρετικό το πρωτοσέλιδο άρθρο της Σαββατιάτικης Εστίας (27/6/2009). Ακόμα χειρότερο και από την συνεχή και αυξανόμενη φορολόγηση είναι το γεγονός ότι επιβαρύνονται μονίμως οι ίδιοι και ίδιοι. Το κράτος από μόνο του καταστρατηγεί τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 4 του Συντάγματος. Εκτός από το θέμα της φοροδιαφυγής που πολύ εύστοχα σχολιάζει η εφημερίδα, εξίσου εξοργιστική είναι και η διαφορετική (ευνοϊκή) φορολογική αντιμετώπιση συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων (οι αθλητές πχ. φορολογούνται αυτοτελώς με 20%). Το άρθρο είναι αφιερωμένο στην φιλελεύθερη (τρομάρα μας) κυβέρνηση εν’ όψει των νέων φορολογικών μέτρων που ετοιμάζεται να εφαρμόσει, και με κάνει κάθε φορά που ανακοινώνεται κάτι να νοιώθω ότι τελώ σε ομηρία.

Διαχρονικό αίσχος με την φορολογία

Στην Ελλάδα φορολογούνται τα κορόιδα

Η Κυβέρνηση Καραμανλή παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ ένα φορολογικό σύστημα άθλιο, αναποτελεσματικό και άδικο. Πέντε χρόνια αργότερα, το σύστημα έχει καταστεί χειρότερο. Δεν έγινε τίποτα για τον εξορθολογισμό του, με αποτέλεσμα να εντείνεται στο έπακρο η φορολογική αδικία. Εν έτει 2009, στην Ελλάδα εξακολουθούν να φορολογούνται τα κορόιδα. Υπάρχει ένα συνταρακτικό στοιχείο, που σε κάθε ευνομούμενο κράτος θα αρκούσε για οδηγήσει σε πτώση κυβερνήσεων:

Ενώ το εθνικό εισόδημα των Ελλήνων είναι της τάξεως των 260 δις ευρώ ετησίως, το σύνολο των εσόδων που εισπράττει το Δημόσιο από την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι μόλις 12 δις ευρώ! Δηλαδή ο φόρος που καταβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα, δεν φθάνει ούτε στο 5% του εισοδήματος που πραγματοποιείται στην χώρα μας κάθε χρόνο.

Αντί λοιπόν οι κυβερνώντες να αναδείξουν το στοιχείο αυτό και να λάβουν μέτρα, μας λένε τώρα ότι λόγω της δημοσιονομικής κρίσεως πρέπει να πληρώσουν και άλλα, όσοι ήδη πληρώνουν!

Φοροδιαφυγή 15 δις!

Το 2009 το ΑΕΠ θα είναι περίπου 260 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει πραγματοποιηθεί και αντιστοίχου αξίας εθνικό εισόδημα. Κατά το μεγαλύτερο τμήμα του, το εισόδημα αυτό υπόκειται σε φορολογία. Άμεση κατά την γένεση του εισοδήματος και έμμεση κατά την κατανάλωση του. Στην μεν άμεση φορολογία οι συντελεστές φόρου κλιμακώνονται από 15% έως 40% για τα φυσικά πρόσωπα και από 20% έως 25% για τα νομικά πρόσωπα. Στη δε έμμεση φορολογία, ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ είναι 19%.

Με τέτοιους συντελεστές λοιπόν, θα έπρεπε να εισπράττονται φόροι της τάξεως των 75 δις ευρώ ετησίως. Όμως εισπράττονται μόλις 60 δις ευρώ. Από την έμμεση φορολογία (φυσικών και νομικών προσώπων) προβλέπονται να εισπραχθούν φέτος 26 δις ευρώ και από την έμμεση φορολογία 34 δις ευρώ. Δηλαδή συνολικώς 15 δις λιγότερα απ’ ότι θα έπρεπε. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του φορολογικού μας συστήματος. Και αντί να επιδιώκεται ο εντοπισμός της φορολογητέας ύλης που φοροδιαφεύγει, επιβαρύνονται με πρόσθετους φόρους εκείνοι που έχουν ήδη φορολογηθεί. Η έκτακτη φορολογική εισφορά επεβλήθη επί εισοδημάτων για τα οποία έχει ήδη καταβληθεί φόρος. Τα πρόσθετα τέλη κυκλοφορίας επιβαρύνουν φορολογούμενους που ήδη έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, αλλά και φόρο, όταν αγόρασαν το αυτοκίνητό τους. Γιατί λοιπόν να ξαναπληρώσουν αυτοί που έχουν ήδη πληρώσει φόρους και τέλη;

Απαράδεκτη Τακτική

Όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή είναι της τάξεως των 15 δις ευρώ ετησίως, είναι απαράδεκτο να εξαγγέλλονται νέοι φόροι που βαρύνουν τις πηγές που ήδη πληρώνουν. Πολλώ μάλλον όταν τα έσοδα που προσδοκόνται από τις πρόσθετες επιβαρύνσεις είναι μηδαμινά, σε σύγκριση με τα ποσά της φοροδιαφυγής. Όλο αυτό το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας, προβλέπεται ότι θα αποφέρει μόλις 670 εκατ. ευρώ. Προκαλείται λοιπόν τόση αναστάτωση, για να εισπραχθεί ένα τέτοιο ποσό, όταν κάθε χρόνο χάνονται τουλάχιστον 15 δις από την φοροδιαφυγή. Άραγε με αυτά, θα ασχοληθεί ποτέ κάποιος;

Αλλά το πλέον εξοργιστικό είναι ότι, λόγω ακριβώς του τεραστίου ύψους της φοροδιαφυγής, η φορολογία των εντίμων φορολογουμένων καθίσταται ακόμα πιο επαχθής. Διότι εάν φρόντιζε το κράτος να εισπράξει έστω και τα μισά από τα ποσά που φοροδιαφεύγουν, θα μπορούσε να μειώσει θεαματικά τους φόρους για όσους τους καταβάλλουν. Είναι αδιανόητο να καταβάλλουν κάποιοι φορολογούμενοι στο κράτος το 40% του εισοδήματός τους, να προπληρώνουν το 55% του φόρου του επόμενου έτους και να επιβαρύνονται με έκτακτες εισφορές, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν πληρώνουν ούτε τα μισά που τους αναλογούν.

Στην Ελλάδα τους φόρους πληρώνουν πρωτίστως τα κορόιδα, Αυτή είναι η αλήθεια. Το χειρότερο όμως είναι πως η Νέα Δημοκρατία, που παρέλαβε ένα άθλιο φορολογικό καθεστώς από το ΠΑΣΟΚ, δεν έκανε τίποτα για να το βελτιώσει. Πρόκειται για διαχρονικό αίσχος.”

ΜΕ ΛΕΝΕ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΚΝΑΚΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΟΡΟΪΔΟ.

1 σχόλιο:

vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...

Η κυβέρνηση εξακολουθεί και επιμένει στην διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης για τις προνομιακές εκείνες ομάδες που έχουν μάθει ότι κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους.
Από το tax heaven:"Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου είπε «όχι» στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ (και του ΙΟΒΕ) για κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και ένταξη όλων των εισοδημάτων στην κλίμακα, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «ξεζούμισμα της μεσαίας τάξης»."