Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

1989-2009: 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΙΕΝ ΑΝΜΕΝ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που τα τανκς εκκαθάρισαν την πλατεία Τιεν Ανμέν του Πεκίνου από τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί, κυρίως φοιτητές, μετά τον θάνατο του κινέζου πρώην γενικού γραμματέα του ΚΚΚ, Hu Yaobang , υπέρμαχου της φιλελευθεροποίησης της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας, ο οποίος είχε οδηγηθεί σε παραίτηση και “αυτοκριτική” από το κόμμα το 1987.

Επειδή η αριστερή ρητορική στην χώρα μας αρέσκεται στο να βροντοφωνάζει και να καταδικάζει τα εγκλήματα ή “εγκλήματα” που έχουν κάνει οι πολιτικοί της αντίπαλοι, αλλά έχει μία τάση να αποσιωπεί αυτά που έχουν κάνει κατά καιρούς οι σύμμαχοι ή τα ινδάλματα της, καλό είναι να θυμόμαστε ότι:

Ο αριθμός των νεκρών ποτέ δεν έγινε επίσημα γνωστός γιατί το θέμα έχει θαφτεί πλήρως στην Κίνα. Ανάλογα με τις πηγές κυμαίνονται από 241 (ανεπίσημα από το ΚΚΚ) μέχρι 10.000 (πηγές της πρώην ΕΣΣΔ). Ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι περί τα 3.000 άτομα όπως είχε αρχικά δηλώσει ο Κινέζικος Ερυθρός Σταυρός.

Ο Wang Dan ο ηγέτης των φοιτητών έκανε επτά χρόνια στην φυλακή.

Ο Zhao Ziyang τότε γενικός γραμματέας του κόμματος, όπως και όσοι άλλοι συμφωνούσαν μαζί του, καθαιρέθηκε γιατί αντιτάχθηκε στην επιβολή στρατιωτικού νόμου και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι τον θάνατό του.

Το όλο γεγονός στο εσωτερικό της Κίνας έχει πλήρως αποσιωπηθεί. Οποιαδήποτε αναφορά στο internet έχει μπλοκαρισθεί, η νέα γενιά φαίνεται να μην γνωρίζει τίποτα (από wikipedia “… In 2006, the American PBS program "Frontline" broadcast a segment filmed at Peking University, many of whose students participated in the 1989 protests. Four students were shown a picture of the Tank Man, but none of them could identify what was happening in the photo. Some responded that it was a military parade, or an artwork”).

8 σχόλια:

ψηφοφόροι είπε...

"Επειδή η αριστερή ρητορική στην χώρα μας αρέσκεται στο να βροντοφωνάζει και να καταδικάζει τα εγκλήματα ή “εγκλήματα” που έχουν κάνει οι πολιτικοί της αντίπαλοι, αλλά έχει μία τάση να αποσιωπεί αυτά που έχουν κάνει κατά καιρούς οι σύμμαχοι ή τα ινδάλματα της, καλό είναι να θυμόμαστε ότι:..."

Δεν καταλαβαινω σε ποιους αριστερούς αναφέρεσαι. Με την δεξιά τροπή που πήρε το Πεκίνο από τον Ντενγκ και μετά δε νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας αριστερός που τους έχει ως ίνδαλμα ή σύμμαχο. Μάλλον κάτι ψευτοφιλελέυθεροι, τους έχετε ως ίνδαλμα αφού σας βολεύει η εργατική πειθαρχία και οι χαμηλοί μισθοί που το "Κ"ΚΚ έχει επιβάλει στην αγορά εργασίας.

Ο πολιτικός φιλελευθερισμός του Χου, δεν έχει καμία σχέση με το νεοφιλελευθερισμό της σύγχρονης δεξιάς. Διάβασε πρώτα κανένα βιβλίο για το θέμα και μετά σήκωσε τις "φιλελεύθερες" παντιέρες σου.

vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...

Πρώτα απ’ όλα όταν επισκέπτεσαι ένα blog καλό θα είναι να δείχνεις και τον απαιτούμενο σεβασμό. Ειρωνείες και σαχλαμάρες του στυλ “διάβασε κανένα βιβλίο και φιλελεύθερες παντιέρες” δεν τις δέχομαι και στις επιστρέφω.
Τώρα όσον αφορά σε ποιους αριστερούς αναφέρομαι η απάντηση είναι στην επίσημη ελληνική αριστερά σε όλες τις εκφράσεις της. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα γεγονότα της πλατείας Τιεν Ανμεν, που παρά τα όσα μου λες δεν άκουσα ποτέ το επίσημο ΚΚΕ ή τον ΣΥΡΙΖΑ να τα καταδικάζει, αλλά και σε πλείστα άλλα γεγονότα. Χαρακτηριστικά αναφέρω:

Σε ντοκιμαντέρ του ΚΚΕ (τμήμα Προπαγάνδας!!!) για τα ενενήντα χρόνια του κόμματος αναφέρονται στις εισβολές του κόκκινου στρατού σε Βουδαπέστη και Πράγα ως φιλειρηνικές κινήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον Μάο και την πολιτιστική επανάσταση είπε «…ας πούμε, η σκέψη πίσω από την Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο είναι ότι πρέπει συνεχώς να αμφισβητούμε τις δομές και την νομενκλατούρα, ακόμα και όταν είμαστε μέσα στην «επαναστατική» διαδικασία. Αυτή είναι μια
σημαντική σκέψη.» Η πολιτιστική επανάσταση ως σημαντική σκέψη. Μάλιστα…

Manoliscus είπε...

Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η προσπάθεια αποδοσης των εκκαθαρίσεων της ΤιενΑνΜεν στον επάρατο καπιταλισμό. Μένει να μας πουν πως μόνη υπεύθυνη για τα εκατομμύρια των νεκρών επί Μάο ήταν η ασυδοσία της αγοράς.

Και όσο για την ανανεωτική αριστερά που τόσο κόπτεται, μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσαν οι εκδηλώσεις τις οποίες διοργάνωσε χθες στο κέντρο της Αθήνας, τιμώντας την μνήμη των κινέζων εργατών και φοιτητών ...not!

Συγχαρητήρια πάντως για την ενασχόληση με το θέμα, καλό είναι τέτοιες επέτειοι να μην περνάνε στα ψιλά γράμματα.

ψηφοφόροι είπε...

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=464429

Άρθρο της Αυγής επί του θέματος. Εάν σε ενδιαφέρει πραγματικά να διαβάζεις τις απόψεις της αριστεράς, μπορείς.

Όσο για τα περί σεβασμού, αυτά τα οποία γράφεις δεν είναι καθόλου αξιοσέβαστα. Συνθηματολογίες, ιστορικοφανείς ασυναρτησίες, χωρίς βάθος και ούσια. Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, μη θίγεσαι.

Είναι πραγματικά λυπηρό ότι ο φιλελευθερισμός ως έννοια έχει βιαστεί από τη δεξιά συντήρηση. Όπως και έννοιες που κλασσικά συνδέονται με την αριστερά, τα κόμματα του χώρου συχνά δεν τις έχουν υπηρετήσει σωστά.

Κανείς αριστερός, εκτός από τους "αριστερούς" χούλιγκανς, τους αντίστοιχους δαπίτες και οννεδίτες, δεν θα καταδικάσει την αιματοχυσία στην ΤΑΜ το 1989 και νωρίτερα στην πιό σκληρή φάση της "Πολιτιστικής" Επανάστασης (1966-69).

Η ένστασή μου είναι όταν νέοι άνθρωποι αναπαραγάγουν άκριτα συνθήματα και λογικές που δεν προσφέρουν κάτι θέτικό αλλά επιτείνουν τεχνιτές διαχωριστικές γραμμές αντί να συζητούν τις πραγματικές διαφορές. Όταν συμπεριφέρονται σαν οπαδοί και όχι σαν πολίτες, όταν λένε πράγματα για να δημιουργήσουν συναισθηματικές αντιδράσεις και όχι λογική αξιολόγηση. Έτσι πήρε και το σχόλιο σου η μπάλα.

Manoliscus είπε...

@kangsitan

Ο σύνδεσμος σου δεν παραθέτει σε κάποια άποψη της αριστεράς, αλλά σε μία απλή αναφορά "βίαιης καταστολής διαμαρτυρίας" και στην αναπαραγωγή της ανακοίνωσης που έβγαλαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Αν θέλεις τη γνώμη μου οι λίγες αυτές ασθενικές αράδες είκοσι χρόνια μετά επιβεβαιώνουν τα όσα γράφει ο Βασίλης περί αποσιώπησης.

Αρέσκεσαι στο να υποστηρίζεις πως μόνο κάτι ψευτοφιλελεύθεροι τους έχουν ως ίνδαλμα. Εξήγησε μου τότε σε παρακαλώ πως είναι δυνατό να προσκαλείται το κινέζικο ΚΙ στα συνέδρια του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Μήπως οι Ευρωβουλευτές τους πιστεύουν πως στην Κίνα υλοποιείται ακόμα κάποιο μοντέλο σοσιαλισμού, έστω αποκλίνοντος; Εκεί είναι ίσως που η λογική αξιολόγηση χάνεται κάπου στον αχταρμά του ιστορικού Prozess.

ψηφοφόροι είπε...

@ Μανολίσκους

Πρώτον, δες τι γράφει μία δεξιά εφημερίδα για το θέμα και μετά τα ξαναλέμε για ποιός γράφει ασθενικές αράδες. Στην ελλάδα προ ευρωεκλογών δε θα βρεις πολλούς άλλους εκτός από εμάς τους 3 να μιλάμε για το θέμα.
Η πλην ΚΚΕ αριστερά έχει σαφέστατα καταδικάσει το '89 και ασκεί συνέχεια κριτική για τα ανθρώπινα και εργατικά δικαιώματα στην Κίνα.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=93506

Δεύτερον, μην μπούμε στον κόπο να συγκρίνουμε τις εθιμοτυπικές επισκέψεις του ΚΚΚ στα συνέδρια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στου ΚΚΕ (το οποίο συμφωνό ότι είναι γελοίο και πρέπει να σταματήσει) με το ποιός συστηματικά συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση σε όλους τους τομείς κερδίζοντας δις από την εργατική καταπίεση που έχει επιβάλει η "σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς"...

Εάν κατηγορείς την αριστερά για μη ξεκάθαρη καταδίκη (που δεν ισχύει) δες ποιός στηρίζει το φασιστικό καθεστώς του Πεκίνου κάνοντας μπιζνες μαζί του...

Manoliscus είπε...

@kangistan
Όταν συγκρίνεις την ιστορική Αυγή με τον e-τύπο φοβάμαι πως περισσότερο ζημιά της κάνεις. Από την άλλη υπήρξαν και πιο ισορροπημένες δημοσιεύσεις "δεξιών" εντύπων. Τέλος πάντων, δεν θέλω να μείνω εκεί.

Επειδή φοβάμαι πως καταχρώμαι τη φιλοξενία του blog θα περιοριστώ στο να σημειώσω πως ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν από κοινού στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στηρίζοντας ψηφίσματα ουδόλως συμβολικής υφής.

Και αν υπάρχει κάποιος ο οποίος αρνείται τις μπίζνες με την Κίνα, αυτός δεν είναι το 1% της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που απομένει, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο σε πείσμα της βιομηχανίας όπλων συνεχίζει από το 1989 μέχρι σήμερα να στηρίζει ένα πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων. Για turkish delight αξίζει να ρίξετε και μια ματιά στην αντιπολεμική τοποθέτηση του Ριζοσπάστη, ο οποίος γράφει πως:
"Η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από την ΕΕ στην Κίνα αποτελεί ένα μέσο διασφάλισης ευρωπαϊκών οικονομικών συμφερόντων και αντιμετώπισης της αμερικανικής στρατιωτικής κυριαρχίας."
Για να βλέπουμε ποιός καταδικάζει και ποιός δεν έχει πρόβλημα να κάνει μπίζνες.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Έγραψα και εγώ στο μπλογκ μου για αυτό το θέμα: Η Σφαγή της πλατείας Τιενανμέν.

Τι τραγικό που, και εκεί, τα θύματα ξεχάστηκαν...