Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

ΠΕΡΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ Ή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤAΣ

Εντάξει, προεκλογική περίοδος είναι, τα παιδιά δικαιούνται να πουν και μία σαχλαμάρα πάρα πάνω, έτσι για να δώσουν χρώμα σ’ αυτά που λένε. Όταν όμως όλα αυτά αρχίζουν και γίνονται μέρος της προεκλογικής κουβέντας, τότε χρίζουν μιας κάποιας απαντήσεως ή έστω σχολιασμού. Περί σοσιαλισμού ή βαρβαρότητας ο λόγος και οι αντιπαραθέσεις. Την καλύτερη μέχρι τώρα απάντηση την δίνει ο Αντώνης Καρκαγιάννης στην χθεσινή Καθημερινή και στο άρθρο του “Πράσινα άλογα και πράσινα παπαγαλάκια”, απ’ όπου αντιγράφω:

“Το «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» που τόσο αυτάρεσκα επαναλαμβάνει ο Γιώργος Παπανδρέου δεν το καταλάβαινα ούτε όταν το ξεφούρνιζε ο Κορνήλιος Καστοριάδης πριν από τόσο διαφορετικά χρόνια και ήταν ακόμα τόσο φρέσκο και λαμπερό. Υπήρχε τότε ακόμα και ο «σοσιαλισμός» και ο «καπιταλισμός» και προφανώς ο μακαρίτης μας συμβούλευε να επιλέξουμε τον πρώτο γιατί διαφορετικά θα περιπέσουμε στη βαρβαρότητα. Ήταν μια ερμηνεία όχι όμως και τόσο σίγουρη γιατί ο ίδιος ο Καστοριάδης δεν έπαυε να καταγγέλλει και τις βαρβαρότητες του σοσιαλισμού, του υπάρχοντος ακόμη. Ίσως να εννοούσε κάποιον άλλο σοσιαλισμό που εμείς δεν τον ξέρουμε, ίσως να μην εννοούσε απολύτως τίποτα και απλώς αυτογοητεύθηκε από την τραγική διάζευξη που ο ίδιος κατασκεύασε.

Ελπίζω και ο Γιώργος Παπανδρέου να μην εννοεί τίποτα. Διότι αν εννοεί, έναντι της βαρβαρότητας, να μας επαναφέρει στον «σοσιαλισμό» του ΠΑΣΟΚ που γνωρίσαμε... ο θεός να μας φυλάξει.

Υ.Γ. ¨Όσον αφορά την διαφήμιση της Νέα Δημοκρατίας που βλέπω στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες “Λαϊκισμός ή Υπευθυνότητα” έχω απλά να επισημάνω ότι στα μάτια μου το ΠΑΣΟΚ του σήμερα είναι η Νέα Δημοκρατία του 2000-2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια: