Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Η πρώτη παρουσίαση της Δράσης έγινε χθες το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη. Η αίσθηση μου είναι ότι η κίνηση έχει πιθανότητες να αναπτύξει κάποια δυναμική, δεδομένου ότι και αξιολογότατο δυναμικό έχει αλλά και επειδή έρχεται σε μία περίοδο που κανένας υπάρχον κομματικός σχηματισμός δεν φαίνεται να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών μας. Αν καταφέρει να αποβάλλει τα στερεότυπα τα οποία έχουν στιγματίσει (κακώς) τους κύριους εκφραστές της, τότε το μέλλον δεν μπορεί παρά να είναι ευοίωνο.

Κάθε ένας από την ενδεκαμελή επιτροπή αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους μετέχει στην κίνηση ενώ μετά ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ο Στέφανος Μάνος ήταν για μία ακόμα φορά απολαυστικός και ανέλυσε ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της νέας κίνησης (συμμετοχή σε κυβερνητικά σχήματα συνεργασιών και επιβολή της κοινής λογικής και του αυτονόητου στην πολιτική ζωή), ενώ δήλωσε ρητά ότι εφόσον οι εθνικές εκλογές γίνουν πριν από τις ευρωεκλογές (κάτι όμως που το θεωρεί μη ρεαλιστικό) το κόμμα δεν θα συμμετάσχει γιατί δεν θα είναι έτοιμο.

Δεν μπορώ παρά να μην επισημάνω την παρουσία του Νίκου Δήμου και του Χαρίδημου Τσούκα (προσωπικών μου αδυναμιών) αλλά και των Θάνου Βερέμη και Κωνσταντίνου Ζώρα στο πάνελ, καθώς επίσης και των Γιώργου Μπήτρου, Μιράντας Ξαφά και Θανάση Παπανδρόπουλου (αλήθεια πότε ακριβώς έφυγε από την Φ.Σ. και δεν το μάθαμε) στους υπογράφοντες την ιδρυτική διακήρυξη. Οι τελευταίοι δείχνουν και το έντονο φιλελεύθερο χρώμα της νέας κίνησης. Στα μόνα αρνητικά της βραδιάς, η ύπαρξη μόνο μίας γυναίκας στην ενδεκαμελή επιτροπή (αδυναμία στην παρούσα φάση το χαρακτήρισε ο Μάνος σε ερώτηση της Έλλης Τριανταφύλλου) καθώς και ο μεγάλος σχετικά μέσος όρος ηλικίας του ακροατηρίου (χωρίς βέβαια να λείπουν και αρκετοί νέοι).

Εν αναμονή λοιπόν εξελίξεων όσον αφορά τόσο την δομή του κόμματος, όσο και του προγραμματικού του λόγου, με σαφή προτεραιότητα στα τρία Π (Παιδεία, Περιβάλλον, Πολιτισμός), πιστεύω ότι δεν είναι αργά ειλημμένες αποφάσεις να αναθεωρηθούν, γιατί η ανάγκη σύμπλευσης όλων των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων σήμερα είναι επιτακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: