Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Γυρνώντας από κανάλι σε κανάλι προχθές το βράδυ έπεσα σ' ένα ντοκιμαντέρ στον 902 για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Ξεκινώντας από την ίδρυση του ΣΕΚΕ το 1918 έκανε μία ιστορική αναδρομή σε όλη την πορεία του κόμματος στον εικοστό αιώνα, με το δικό του ξεχωριστό τρόπο . Σημεία που μου προκάλεσαν ενδιαφέρον και τα συγκράτησα ήταν:

Κορυφαία στιγμή του κόμματος στην 90χρονη ιστορία θεωρείται η δημιουργία του ΔΣΕ (Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας).

Μεγάλοι εχθροί του ΚΚΕ δεν ήταν μόνο τα ταξικά (όπως τα αποκαλούν) κόμματα αλλά και οι διάφορες άλλες εκφράσεις του κομμουνιστικού κινήματος που ξεφεύγουν από την ορθόδοξη (κατά ΚΚ πάντα γραμμή) όπως οι ευρωκομμουνιστές (βλέπε Ενρίκο Μπερλινγκουέρ), οι αρχειομαρξιστές, οι τροτσκιστές, οι οποίοι και αποκαλούνται με διάφορα ονόματα (ρεβιζιονιστές, ωφελιμιστές, οπορτουνιστές κλπ.).

Έχουμε πλήρη αποκατάσταση του Στάλιν ο οποίος και θεωρείται ως ο κορυφαίος εκφραστής του κομμουνιστικού κινήματος και της επανάστασης, ο μόνος ηγέτης που αντιτάχθηκε σθεναρά στον χιτλερικό φασισμό, σε αντίθεση με την παθητικότητα των άλλων ευρωπαίων ηγετών εκείνης της εποχής (δεν γίνεται βέβαια κανένας λόγος για το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ).

Το ΚΚ δεν έχει καμιά ευθύνη για τον εμφύλιο πόλεμο στον οποίο ουσιαστικά σύρθηκε από τους Άγγλους και την “αστική” τάξη. Στα Δεκεμβριανά οι κομμουνιστές ήταν άοπλοι και δέχθηκαν επίθεση από το εθνικό στρατό ο οποίος είχε την συμπαράσταση χιλιάδων Άγγλων στρατιωτών!!! Η επίθεση στο σταθμό χωροφυλακής του Λιτόχωρου με το οποίο ξεκινάει η δεύτερη φάση του εμφυλίου πολέμου αποτελεί ύψιστη ηρωική κίνηση ενάντια στο αστικό κράτος.

Το λεγόμενο από την αστική τάξη παιδομάζωμα αποτελούσε απλά την σωτηρία χιλιάδων παιδιών από τα κολαστήρια της Φρειδερίκης.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης αποκαθιστάται χωρίς καμία επιφύλαξη. Ο Άρης Βελουχιώτης υπήρξε θύμα των αντιπάλων.

Το ΚΚΕ εναντιώθηκε στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. πρωτοστατώντας στην ίδρυση των κινημάτων ειρήνης και υποστηρίζοντας τις φιλειρηνικές κινήσεις της Σοβιετικής Ένωσης και των σοβιετόφιλων κρατών (την ίδια ώρα περνάνε εικόνες από την εισβολή του Κόκκινου Στρατού στην Βουδαπέστη και την Πράγα)!!!

Τέλος, η πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού χαρακτηρίζεται απλά ως αντεπανάσταση.

Όλα τα παραπάνω παρότι είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα από την άποψη ότι ενώ η πλειονότητα του πολιτικού φάσματος έχει βάλει νερό στο κρασί της όσον αφορά τουλάχιστον τις επίσημες απόψεις επί του εμφυλίου πολέμου (π.χ. η επίσημη Δεξιά έχει πάψει να τον αναφέρει ως συμμοριτοπόλεμο) το ΚΚΕ επιμένει στην ίδια διχαστική ρητορική των τελευταίων 60 ετών, δεν ήταν τελικά εκείνο το οποίο με εξέπληξε πιο πολύ απ’ όλα. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους όπου αναφερόταν ορθά κοφτά ότι η παραγωγή του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ ήταν του τμήματος προπαγάνδας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Εν’ έτει 2008 υπάρχει ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα που έχει τμήμα προπαγάνδας. Μπράβο Σύντροφοι, και σ’ ανώτερα!!!

Υ.Γ. Ψάχνοντας λιγάκι το θέμα στο internet βρήκα ότι το συγκεκριμένο βιντεάκι είχε δοθεί μαζί με τον Ριζοσπάστη το Σεπτέμβριο στα πλαίσια των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ. Τότε είχε κάνει ειδική αναφορά και ο Πάνος στην Καλύβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: