Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

ΕΡΤ – Η ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Σκέφτομαι πολλές φορές τον λόγο για τον οποίο η εκάστοτε κυβέρνηση συντηρεί την κρατική τηλεόραση. Ποιος ο λόγος από την στιγμή πλέον που δεν υπάρχει το μονοπώλιο στην ενημέρωση που κατήργησε ο επάρατος Μητσοτάκης το 1989. Ποιος ο λόγος από την στιγμή που η πλειονότητα των συμπολιτών μας διαμορφώνει άποψη και επηρεάζεται από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα. Ποιος ο λόγος αφού η προσπάθεια για την δημιουργία ενός ελληνικού BBC δεν έχει πραγματοποιηθεί παρά τις αρκετές σημαντικές και ποιοτικές εκπομπές που αναμφισβήτητα διαθέτει (και παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει νοθεύσει αισθητά το πρόγραμμά της). Ποιος ο λόγος από την στιγμή που τα νούμερα (οικονομικά και τηλεοπτικά) δεν βγαίνουν. Χθες διάβασα την άποψη του Αντώνη Καρπετόπουλου στην Sportday (σχετικά με την αποπομπή Κούλογλου) την οποία βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσα:

“…Σκεφτόμουν τον χωρισμό του Στέλιου Κούλογλου με την ΕΡΤ κι αναρωτιόμουν αν είχε μεγαλύτερη ανάγκη ο δημοσιογράφος την κρατική τηλεόραση ή η κρατική τηλεόραση τον δημοσιογράφο. Κάτι μου λέει ότι στον επαγγελματία Κούλογλου η όλη εξέλιξη της ιστορίας θα κάνει καλό. Θα βρει ένα άλλο κανάλι, θα κάνει εκπομπές με μεγαλύτερη θεαματικότητα από αυτές που έκανε στη ΕΤ1, θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του – και μπορεί κάποτε να γυρίσει στη δημόσια τηλεόραση? τόσοι και τόσοι το 'καναν. Η ΕΡΤ αντιθέτως χάνει ένα καλό άλλοθι πολυφωνίας (αυτό ήταν κυρίως «Το ρεπορτάζ χωρίς σύνορα») και είναι βέβαιο ότι ο πρόεδρός της θα έχει να αντιμετωπίσει λογιών λογιών γκρίνιες. Ακόμα πιο μεγάλες γκρίνιες θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση, διότι η ιστορία προσφέρεται για αντιπολιτευτικές ομοβροντίες: το τελευταίο που θα ’θελε ο Καραμανλής είναι να κατηγορηθεί για φιμώσεις και ολοκληρωτικές αντιλήψεις σε ό,τι αφορά την ενημέρωση. Το κεντροδεξιό προφίλ που χτίστηκε με κόπο, μην ξεχνάτε ότι έδωσε εκλογικές νίκες.

Από την άλλη, η εξουσία δεν έχει πλάκα αν δεν την επιδεικνύεις: αυτό είναι δυστυχώς το συμπέρασμα πολλών ανάλογων ιστοριών. Η κυβέρνηση μιλά για λιγότερο Κράτος και πουλάει τον ΟΤΕ – πολύ καλά κάνει από τη στιγμή που το είχε στο πρόγραμμά της και αυτό το πρόγραμμα ψήφισε κατά πλειοψηφία ο κόσμος. Η ίδια όμως κυβέρνηση που μιλά για την ανάγκη να ξεφορτωθεί το Κράτος οποιοδήποτε βαρίδι, φυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού την κρατική τηλεόραση κι ας είναι σχεδόν δεδομένη η οικονομική προβληματικότητά της, επειδή κουβαλάει πολλά και μεγάλα χρέη. Γιατί; Γιατί προφανώς είναι μια βιτρίνα εξουσίας και αισθητικής: εκεί καταλαβαίνεις ποιος κυβερνάει τον τόπο! Υπό αυτό το πρίσμα δεν μου κάνει εντύπωση που σταμάτησαν τις εκπομπές του Κούλογλου: και πολύ άργησαν!

Όσο για τις θεαματικότητες και την ΑGB, σόρι αλλά το θέμα είναι ανάξιο συζήτησης. Η AGB είναι «φερετζές» – δεν μετράει ούτε την εκτίμηση του κοινού στα πρόσωπα, ούτε τη συγκέντρωση των τηλεθεατών σε αυτό που παρακολουθούν στην οθόνη. Αν τα νούμερα είναι αυτοσκοπός, είμαι βέβαιος ότι ένα αφιέρωμα στο γερμανικό πορνό μπορεί να εκτοξεύσει όποιο κανάλι το τολμήσει. Διαφωνείτε;…”

Νομίζω ότι ο γνωστός αθλητικογράφος έχει δίκιο. Η δημόσια τηλεόραση είναι η βιτρίνα της εκάστοτε κυβέρνησης. Μέσω της ΕΡΤ δείχνει την εξουσία της. Καλυπτόμενη από ένα περιτύλιγμα σοβαροφάνειας και πολυφωνίας δείχνει υπέρ ποιών μεροληπτεί, δείχνει ποιοι την ενοχλούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: