Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΚΡΙΝΙΑ

Επειδή η ανούσια γκρίνια και η μιζέρια μου την δίνουν στα νεύρα, και επειδή σε μία χώρα που πλήττεται από χιονοθύελλα για μία, δύο ημέρες κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια είναι φυσιολογικό να υπάρξουν και προβλήματα και λάθη και ατέλειες στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων, πράγμα το οποίο βέβαια δεν θα πρέπει να συμβαίνει στις αναμενόμενες πυρκαγιές κάθε καλοκαιριού, παραθέτω το εύστοχο σχόλιο του Αντώνη Πανούτσου στην σημερινή Sportday:.

“…Πριν από μερικά χρόνια, ύστερα από καύσωνα στη Γαλλία δεκάδες άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους. Δεν ξέρω πώς το είχαν αντιμετωπίσει τα γαλλικά Μέσα, αλλά δεν νομίζω με την υστερία των ελληνικών. Υποθέτω ότι κανένας δεν έγραψε «Ζούμε στο Γαλλιστάν» και κανένας δεν είπε στο Radio Paparien «Μόνο στη Γαλλία συμβαίνουν αυτά…». Διότι σε κάθε χώρα που υπάρχει λογική δημοσιογραφία το freak weather incident αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Κάτι που συμβαίνει στη χάση και στη φέξη και που καμία σοβαρή κυβέρνηση δεν ασχολείται να το αντιμετωπίσει, μια και θα απορροφήσει οικονομικούς πόρους που καλύτερα είναι να διατίθενται σε συνηθέστερες καταστάσεις. Η Γαλλία των μεγάλων ποταμών είναι λογικό να ασχολείται με αντιπλημμυρικά έργα και η Ελλάδα των καυσώνων με αναδασώσεις. Τα ανωτέρω για την υστερία με το τι κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως η χθεσινή χιονόπτωση. Τι δηλαδή να κάνει για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται στην Ελλάδα κάθε δύο χρόνια και κρατάει με τη βία τρεις μέρες; Εκτός από το να καθαρίσει μερικές οδικές αρτηρίες τίποτα δεν πρέπει να κάνει, ιδιαίτερα όταν ξέρει ότι σε ένα διήμερο τα χιόνια θα έχουν λιώσει στους δρόμους. Σε δεύτερη σκέψη, υπάρχει κάτι που η κυβέρνηση πρέπει να κάνει. Να τσακίσει στο πρόστιμο κάθε ηλίθιο που επιβαρύνει τον κρατικό μηχανισμό βγαίνοντας απροετοίμαστος στους δρόμους. .

Η είδηση της Κυριακής που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το «Στην εθνική οδό έχει ακινητοποιηθεί όχημα που μέσα του είναι παγιδευμένο ένα ζεύγος και ένα βρέφος». Το οποίο, φυσικά, σημαίνει ότι ένα ή περισσότερα περιπολικά της Αστυνομίας ασχολήθηκαν να σώσουν ένα ζευγάρι με το μωρό τους που βγήκαν στην εθνική οδό μέσα σε ακατάλληλο για οδήγηση στο χιόνι όχημα. Επειδή το καταλαβαίνω ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει τρεις πολίτες της να πεθάνουν επειδή βγήκαν στην εθνική με χιονοθύελλα, να σημειώσω κάτι που κάνει η γερμανική κυβέρνηση σε τέτοιες περιπτώσεις. Σε σώζει και αν έχεις ευθύνη επειδή πήρες ηλίθιο ρίσκο, σου στέλνει τον λογαριασμό της σωτηρίας. Ο οποίος, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις σωτηρίας ορειβατών, είναι ιδιαίτερα τσουχτερός. Πηγαίνοντας με το αυτοκίνητο του Τάκη Πουρναράκη για την εκπομπή στον Alpha είδαμε στην άκρη της Μεσογείων ένα κοινό αυτοκίνητο να έχει κολλήσει στο χιόνι και τον οδηγό με δύο αστυφύλακες να έχουν γονατίσει και να προσπαθούν να βάλουν τις αλυσίδες στις ρόδες. Μια καθ’ όλα ευρωπαϊκή εικόνα, που θα ολοκληρωνόταν ευρωπαϊκότερα αν, όταν του φόραγαν τις αλυσίδες, του έκοβαν και μια κλήση επειδή βγήκε στον δρόμο με ακατάλληλα εφοδιασμένο όχημα...”

Δεν υπάρχουν σχόλια: