Τρίτη 26 Ιουνίου 2007

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ;

Ο πρωθυπουργός να θέσει βέτο για το όνομα των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, εάν το κάνει, εγώ θα αποσύρω τον ΛΑΟΣ από τις εκλογές”, “Έτοιμοι να βγούμε στον δρόμο για νέα συλλαλητήρια” και “θα είμαστε αρωγοί σε μία τέτοια προσπάθεια” δήλωσαν πρόσφατα οι τρεις σύγχρονοι έλληνες μακεδονομάχοι Γιώργος Καρατζαφέρης, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και Στέλιος Παπαθεμελής αντίστοιχα. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι εάν οι πιο πάνω ελληνέμποροι βαρέσουν τα τύμπανα του πολέμου θα τους ακολουθήσουν και οι άλλοι όμοιοί τους που υπάρχουν μέσα στα δύο μεγάλα κόμματα, και αναγκαστικά τότε και οι ηγεσίες τους, παραμονές εκλογών γαρ, με αποτέλεσμα η χώρα να μπει σε επικίνδυνη τροχιά, όπως τότε, δεκαπέντε χρόνια πριν. Τότε που ξεχυνόμασταν τους δρόμους για να διαδηλώσουμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας, τότε που μποϋκοτάραμε τα προϊόντα εκείνων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τολμούσαν να έχουν διαφορετική άποψη από την δική μας, τότε που απαξιώναμε την λύση που μας προτείνανε και για την οποία σήμερα εκλιπαρούμε.

Το θέμα της ονομασίας της γείτονος χώρας είναι ήσσονος σημασίας. Είναι απλά και μόνο θέμα γοήτρου. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από το γειτονικό κρατίδιο. Αντίθετα, έχει πολλά να κερδίσει από την βιωσιμότητα του. Αποτελεί ανάχωμα από την ταραγμένη περιοχή του Κοσσόβου, μπορεί να αποτρέψει ένα ντόμινο εδαφικών αλλαγών που κυοφορείται στην Βαλκανική και που ενδεχομένως να οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις, μπορεί να αποτελέσει χώρα πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης δύο μεγάλων κοινοτήτων, των σλαβομακεδόνων και των αλβανών, ενώ ήδη αποτελεί πεδίο δραστηριοποίησης πολλών ελλήνων επιχειρηματιών και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι το πλησιέστερο και ασφαλέστερο σημείο διεξόδου της προς την θάλασσα με όλα τα οφέλη που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία.

Από την άλλη θεωρώ αλαζονικό το γεγονός να αρνούμαστε σε μία χούφτα ανθρώπους που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Καλώς ή κακώς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ούτε έλληνες, ούτε αλβανούς, ούτε σέρβους, ούτε βούλγαρους. Ζητούν να χαρακτηρίζονται μόνο από την περιοχή στην οποία ζουν, την ευρύτερη Μακεδονία, και ως εκ τούτου να λέγονται Μακεδόνες.

Θέλω να τονίσω εδώ ότι δεν μιλάω για ιστορία. Η ιστορία της περιοχής έχει καταγραφεί και δεν μπορεί να αλλαχθεί πόσο μάλλον να παραχαραχτεί από κανένα. Σίγουρα ο λαός αυτός δεν είναι απόγονος των αρχαίων Μακεδόνων. Αλλά μήπως η πλειονότητα των σημερινών κατοίκων της ελληνικής Μακεδονίας είναι; Οι περισσότεροι από αυτούς, η συντριπτική πλειοψηφία θα έλεγα, είναι ποντιακής και μικρασιατικής καταγωγής και μετοίκησαν στην περιοχή με τις ανταλλαγές πληθυσμών που καθόρισε η Συνθήκη της Λοζάννης μετά το 1922. Γιατί λοιπόν αυτοί που ήλθαν στην περιοχή πριν από ογδόντα πέντε χρόνια να έχουν το δικαίωμα να αποκαλούνται Μακεδόνες, ενώ οι άλλοι που κατοικούν στην ίδια περιοχή εδώ και τετρακόσια χρόνια να μην το έχουν;

Καλό θα είναι όλοι να βάλουν τα όπλα τους παρά πόδας και να κάτσουν να συμφωνήσουν σε μία αμοιβαία λύση. Μία λύση που θα προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη των λαών στην περιοχή και την ευημερία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: