Παραθέτω πιο κάτω το εξαιρετικό σημερινό πρωτοσέλιδο της ΕΣΤΙΑΣ (η έντονη γραφή δική μου).
Στρέφονται κατά των έντιμων φορολογουμένων.
Η Εστία είχε και προεκλογικώς τονίσει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που διαχρονικά έχει ταυτισθεί με την υψηλή φορολογία. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνεται τώρα. Χθες η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις για κέρδη της χρήσεως 2008, καθώς και πρόσθετη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας για το τρέχον έτος 2009.
Κραυγαλέα αδικία
Στις επιχειρήσεις επιβάλλεται πρόσθετος συντελεστής φόρου στα κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ ετησίως, ο οποίος κλιμακώνεται από 5% έως και 10%. Δηλαδή προστιθέμενος ο φόρος στο ήδη ισχύον 25% και την προσαύξηση 10% για τα μερίσματα, υπερβαίνει το 40%.
Στην ακίνητη περιουσία, διατηρείται για το 2009 το ΕΤΑΚ που επιβαρύνει όλα τα ακίνητα με φόρο 0,1% επί της αντικειμενικής αξίας. Πλην όμως για περιουσίες άνω των 600.000 ευρώ, οι συντελεστές φόρου κλιμακώνονται από 0,2% έως και 0,6%.
Όλα αυτά αποτελούν πρόγευση μόνο των φόρων που θα ακολουθήσουν το 2010. Και η μεν κυβέρνηση επικαλείται το δημοσιονομικό αδιέξοδο που παρέλαβε από την προκάτοχό της. Όμως η αλήθεια είναι πως έδειξε τις φορομπηχτικές της διαθέσεις. Και δη το πόσο άδικα κατανέμει τα φορολογικά βάρη. Διότι αυτό που συμβαίνει για πολλοστή φορά, είναι να επιβαρύνονται οι έντιμοι και ειλικρινείς φορολογούμενοι. Αντίθετα, οι φοροφυγάδες μάλλον τρίβουν τα χέρια τους.
Κραυγαλέα απόδειξη της φορολογικής αδικίας είναι το εξής:
Στον πίνακα που διένειμε το Υπουργείο Οικονομικών για το πόσοι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με τον νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), αναφέρεται ότι η ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει σε αντικειμενική αξία τα 4 εκατ. ευρώ διαθέτουν μόλις 285 άτομα!
Δηλαδή το ίδιο το Υπουργείο παραδέχεται ότι με το νέο ΦΜΑΠ θα επιβαρυνθούν οι ελάχιστοι φορολογούμενοι που δηλώνουν ατομικώς τέτοια περιουσία. Ακριβώς ότι συνέβαινε και με το προηγούμενο ΦΜΑΠ, ο οποίος επιβάρυνε αποκλειστικώς τους λίγους έντιμους.
Τα ίδια ισχύουν και για την έκτακτη – υποτίθεται – φορολόγηση των επιχειρήσεων. Και εδώ καλούνται να καταβάλουν πρόσθετο φόρο οι επιχειρήσεις που δηλώνουν τα πραγματικά τους κέρδη, για να καλυφθούν οι τρύπες απ’ όσους φοροδιαφεύγουν.
Αντί το σύστημα να επιβραβεύει μία επιχείρηση που δηλώνει κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ και να προσπαθεί να εντοπίσει αυτές που πραγματοποιούν κέρδη και δεν τα εμφανίζουν, την τιμωρεί με πρόσθετη φορολόγηση. Κοινώς εκπέμπεται το μήνυμα ότι τελικά ευνοούνται όσοι φοροδιαφεύγουν.
Όλα αυτά είναι απαράδεκτα, εκθέτουν το φορολογικό μας σύστημα ως το πλέον άδικο και αναποτελεσματικό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκθέτουν όμως και τον κ. Παπανδρέου ο οποίος προεκλογικώς είχε δώσει έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Άραγε έτσι θα την επιτύχει; Φορολογώντας πολλαπλώς τους έντιμους φορολογημένους;
Η φοροδιαφυγή οργιάζει
Από τα στοιχεία του εθνικού εισοδήματος της χώρας προκύπτει αβίαστα ότι τουλάχιστον το ¼ φοροδιαφεύγει. Εκεί λοιπόν να στραφεί η κυβέρνηση και όχι στο εισόδημα που δηλώνεται. Είναι πασίγνωστο ποιες κατηγορίες εισοδημάτων φοροδιαφεύγουν. Υπάρχουν επαγγέλματα όπου κατά τεκμήριο δηλώνεται το 10% ή 20% του εισοδήματος και φοροδιαφεύγει το 80% ή 90%. Αυτό παραμένει στο απυρόβλητο.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο έχει οδηγηθεί ο τόπος στο σημερινό δημοσιονομικό αδιέξοδο είναι η τεράστια έκταση της φοροδιαφυγής. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με την πάταξη της – προδήλως με δρακόντεια μέτρα – στρέφεται εναντίον των δηλουμένων επιχειρηματικών κερδών και των ακινήτων. Πρόκειται για αίσχος, που μόνο στην Ελλάδα συναντάται."