Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΕΡΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Ή ΑΛΛΙΩΣ –ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;

Τον τελευταίο καιρό ο νέος μεγάλος εχθρός των νεοελλήνων, μετά την λέσχη Μπίλντεμπεργκ, τον Παγκόσμιο Σιωνισμό και δεν ξέρω εγώ τι άλλο είναι το περιβόητο Μνημόνιο. Χθες μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέχεια της ακατάσχετης μπαρουφολογίας που εκφράζεται από παντού (Αριστερά και Δεξιά) ανακοίνωσε την πρόθεση του να δημιουργήσει Εξεταστική Επιτροπή για το μνημόνιο όταν η ΝΔ επιστρέψει στην εξουσία. Το κακό λοιπόν Μνημόνιο που φταίει για όλα μας τα δεινά, ενώ εμείς τόσα χρόνια δεν βάζαμε τα χέρια μας για να βγάλουμε τα ματάκια μας. Αφιέρωνω λοιπόν σε όλους αυτούς τους αντιμνημονιακούς (“δεν έχουμε να κάνουμε ανάμεσα σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, αλλά ανάμεσα σε λογικούς και σε ηλίθιους” δήλωσε προχθές ο Στέφανος Μάνος και σε ένα μεγάλο βαθμό συμφωνώ) ένα στιχάκι από το “Μιά Βραδιά στην Αμφιάλη” του Νίκου Γκάτσου σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου

“Ποιος του φταίει του Μιχάλη το ξερό του το κεφάλι

Το ξερό του το κεφάλι να ποιος φταίει του Μιχάλη.”

καθώς επίσης και το πιο κάτω άρθρο (ειδικού οικονομικού συνεργάτη) που δημοσιεύεται στην σημερινή ΕΣΤΙΑ με το πραγματικά καίριο ερώτημα “Διάβασαν το Μνημόνιο;”.

"ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα αγγλικά τους είναι πτωχά και δεν μπορούν να μελετήσουν τα πρωτότυπα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού οι περισσότεροι μιλάνε αγγλικά ακόμα και στο σπίτι τους.

Θα μπορούσαμα να πούμε ότι τα κείμενα είναι σύνθετα, απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και πιθανώς δεν τα έχουν κατανοήσει. Αλλά και αυτό απορρίπτεται διότι το επιχείρημα δεν συνάδει με τα αξιώματα τα οποία κατέχουν.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σπούδασαν Ιατρική, Νομική ή Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία και δεν αντιλαμβάνονται τις “εξωτερικές οικονομίες” που συνεπάγονται οι αποφάσεις που η χώρα δεσμεύτηκε να πραγματοποίησει με το μνημόνιο. Αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι έχουν σπουδάσει στα καλύτερα πανεπιστήμια και κολλέγια των ΗΠΑ και της Αγγλίας, έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακά διπλώματα και δυστυχώς είναι οικονομολόγοι.

Γεννάται λοιπόν η απορία: Γιατί μας λένε ότι το μνημόνιο είναι ένα κείμενο που δεσμεύει την χώρα μονοσήμαντα στη δημοσιονομική πειθαρχία; Δηλαδή μόνο αύξηση των φόρων και συγκράτηση δαπανών; Γιατί μας λένε ότι δεν υπάρχει αναπτυξιακή πολιτική στο μνημόνιο; Γιατί μας αποκρύπτουν το πλήθος των διαρθρωτικών αλλαγών που υπεγράφησαν από τους ίδιους με σαφές χρονοδιάγραμμα;

Υπάρχει λόγος να μας θεωρούν τελικά, είτε τόσο “’ασχετους”, είτε ανίκανους να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο; Το κείμενο που υπάρχει στην σελίδα του ΔΝΤ και αφορά στην πρώτη έκθεση για την χώρα μας, ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβρη του 2010 ως εκθεση “Ελλάς” 10/286. Από την δεύτερη σελίδα και όχι κάπου στα ψιλά, αναφέρονται οι στόχοι του μνημονίου. Είναι τρεις:

1.Παγίωση των Δημοσιονομικών επιτυχιών. Δηλαδή περιορισμός των αποκλίσεων μεταξύ εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε επίπεδο ισολογισμού – αποτελέσματα σε λογαριασμούς Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους – και σε επίπεδο ρευστότητας – αποτελέσματα σε λογαριασμούς Τραπέζης της Ελλάδος.

2.Προστασία του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος. Δηλαδή προστασία της αξιοπιστίας του Εθνικού τραπεζικού συστήματος και όχι προστασία των οφειλετών τους.

3.Διατύπωση συμπαγούς προγράμματος δράσης για διαρθρωτικές αλλαγές από το 2010. Ενεργοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, με στόχο τις πολιτικές που αποκαθιστούν την ευελιξία και την ανταγωνιστικότητα της πραγματικής οικονομίας σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνεργασίας.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ένα κείμενο 100 σελίδων πιθανά να είναι αρκετά μεγάλο για να διαβαστεί και να γίνει κατανοητό. Τόσοι σύμβουλοι όμως υπάρχουν. Δεν μπορούν να κάνουν μία περίληψη σε όσους ενημερώνουν τους μη αγγλόφωνους πολίτες;

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το μνημόνιο δεν έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης, διότι δεν το συνέταξαν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Είναι το μνημόνιο “Παπακωνσταντίνου-Ζαννιά”, το οποίο μετά από εσωτερικό έλεγχο των δύο οργανισμών έγινε αποδεκτό. Οι συντάκτες ως άριστοι οικονομολόγοι γνώριζαν τι πρέπει να πουν στους συναδέλφους τους στην ΕΕ και το ΔΝΤ για να το δεχθούν. Υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης και γνώριζαν τι έπρεπε να προτείνουν. Περίπου τα ίδια με το πρώτο σταθεροποιητικό σχέδιο του Μαρτίου.

Στο διαδίκτυο υπάρχει ένα εξαιρετικά σαφές κείμενο επτά Ελλήνων πανεπιστημακών από τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια του εξωτερικού και του εσωτερικού. Ο τίτλος “Η οικονομική κρίση: Μεταρρυθμίσεις και ευκαιρίες σε μία κρίσιμη συγκυρία”. Εξηγούν τα αυτονόητα. Αναλύουν γιατί είναι αναγκαία αυτά που περιγράφει το μνημόνιο και οφείλουμε να τα κάνουμε αν αντιληφθούμε την κρισιμότητα και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την συγκυρία.

Η ατυχία συνίσταταται στο εξής: Οι σύμβουλοι και των δύο πολιτικών ηγετών δεν ενδιαφέρονται για λύσεις. Τους απασχολεί η αιτιολόγηση της θέσεως των ηγετών τους. Ήταν προφανές από τις ομιλίες αμφοτέρων, του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στην Θεσσαλονίκη. Αντί να προτείνουν την επιτάχυνση των μέτρων του μνημονίου, μίλησαν σαν να μην το έχουν διαβάσει!

Ο κ. Πρωθυπουργός: Η καταστροφική πενταετία, που δεν γνωρίζαμε πόσο καταστροφική ήταν, μας έφερε στο αδιέξοδο του μνημονίου. Ποτέ εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν θα κάναμε αυτά που δεσμευτήκαμε με το μνημόνιο. Οι αγορές όμως μας έκλεισαν την πόρτα. Έλληνες είσαστε πολύ τυχεροί γιατί είμαστε εμείς που διαπραγματευόμαστε για εσάς και προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα. Οι κακοί δεν θα περάσουν. “Και αν δεν ήμουν πρωθυπουργός θα ήμουν μαζί σας στις πορείες και στις διαμαρτυρίες σας.”

Ο κ. Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: Είπατε ψέματα ενώ γνωρίζατε το αδιέξοδο. Δεν αξιοποιήσατε τις ευκαιρίες που σας δόθηκαν στο ξεκίνημα, ενώ αντίθετα για να δικαιωθείτε, μας φέρατε σε ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο. Θέλατε, να ξεχάσουμε το “χρήματα υπάρχουν”. Φορολογείτε ασύστολα, αρμέγετε πολλαπλά την αγελάδα και ξεχνάτε να προτείνετε αναπτυξιακή πολιτική. Τα οικονομετρικά μοντέλα όμως της ΝΔ έχουν προτάσεις και μετρήσεις. Η ανάπτυξη θα προέλθει από την διαρθρωτική πολιτική, που μόνο η ΝΔ έχει αξιολογήσει και την προτείνει με νέα μέτρα και αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

“Τι έχεις Γιάννη...”. Τα γραπτά μένουν, έλεγαν οι Λατίνοι. Αρκεί να τα διαβάσεις συμπληρώνουμε εμείς."

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΛ ΣΑΛΕΧ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

Παρακολουθώ εδώ και καιρο την κατρακύλα του Ελεύθερου Τύπου. Η πάλαι ποτέ εφημερίδα του Άρη και της Λίλιαν Βουδούρη, η οποία μπορεί να ήταν πάντα κομματική και χρωματισμένη (αλήθεια ποια εφημερίδα δεν ήταν εκείνη την εποχη;) αλλά μέσα στα όρια της δεοντολογίας, έχει καταντήσει σήμερα η χειρότερη φυλλάδα της Σαμαρικής Δεξιάς. Εδώ και καιρό βλέπω πως προβάλλει τα θέματα στο πρωτοσέλιδο της, προσβάλλοντας πολλές φορές την κοινή (μη φανατισμένη) λογική, αλλά σήμερα πέρασε στα όρια της ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑΣ. Παρουσιάζοντας ως μέγα σκάνδαλο την πρόσληψη της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ (που διετέλεσε σύμβουλος σε θέματα μετανάστευσης στο πλευρό του Σπύρου Βούγια ως Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη) στην ΕΡΤ για την παρουσίαση της εκπομπής “Οι Φυλές της Αθήνας” με θέμα τους ξένους μετανάστες στην Ελλάδα την συνόδευσε με την πιο κάτω φωτογραφία υπονοώντας φυσικά πως τα ξέκωλα του ΠΑΣΟΚ παίρνουν ρουσφετολογικά εκπομπες.

Το ζήτημα του πως η κρατική ΕΡΤ κάνει τις επιλογές των συνεργατών της ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ είναι βέβαια ένα θέμα που θέλει πολύ συζήτηση, αλλά δεν είδα την φυλλάδα του Μπενέκου (αλήθεια τι Μελισσανίδειος κωλοτούμπα είναι αυτή για τον πρώην μέγα Πασόκο τέως διευθυντή του Εθνους και εκδότη του Πονιτικιού) και του Μιχελάκη να ασχολείται π.χ. με τα ιλλιγιώδη ποσά που έδωσε η ΕΡΤ επί Νέας Δημοκρατίας για να αποκτήσει τα διακαιώματα του Ολυμπιακού και παλιότερα και του Παναθηναϊκού. Στο κάτω κάτω της γραφής αν κάποιος άξιζε και ήταν σχετικά καταρτισμένος για να παρουσιάσει την low budget εκπομπή για τους μετανάστες δεν ήταν άλλος από την Αφροδίτη Αλ Σάλεχ η οποία είναι από τις πιο σημαντικές ακτιβίστριες στην Ελλάδα στο μεταναστευτικό. Αντί λοιπόν να παρουσιάσουν το βιογραφικό της στο συγκεκριμένο θέμα και να αφήσουν τον αναγνώστη να βγάλει τα συμπεράσματά του, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους, προτίμησαν να συμπληρώσουν το σχόλιο τους “Αξιοκρατικά στην ΕΡΤ η σύμβουλος του Βούγια” με την εν λόγω φωτογραφία. Η πλήρης μετεξέλιξη του Ελεύθερου Τύπου σε Ελεύθερο Ρύπο (αξιολογικός ο χαρακτηρισμός που λέει και ο λ:ηρ)έχει πλέον συνετελεσθεί. Ιδού και το πρωτοσέλιδο:

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ OPRAH WINFREY

Η αλήθεια είναι ότι κατά τα χρόνια παραμονής μου στις ΗΠΑ δεν πρέπει να είδα την εκπομπή της περισσότερες από 5 με 10 φορές. Κάτι το γεγονός ότι μεταδιδόταν στις 4μ.μ. και συνήθως ήμουν στο Πανεπιστήμιο, κάτι το γεγονός ότι αν έβλεπα τηλεόραση εκείνη την ώρα προτιμούσα τις επαναλήψεις των sitcoms στο syndication, κάτι ότι δεν μ’ ενθουσίαζαν οι εκπομπές της. Παρόλα αυτά πάντα θαύμαζα το γεγονός ότι ήταν μονίμως στην κορυφή και ότι καθήλωνε εκατομμύρια τηλεθεατές (κυρίως νοικοκυρές αλλά όχι μόνο) στις οθόνες τους απολαμβάνοντας καθολική αναγνώριση. Και μάλιστα σε μία ώρα που απέναντι της έπαιζαν δυνατά ονόματα όπως ο Phil Donahue στο NBC και ο Geraldo Rivera στο CBS. Σε συζητήσεις με φίλους είχαμε αναλύσει πολλές φορές το φαινόμενεο Oprah δίνοντας πολλές και διαφορετικές εξηγήσεις. Με αφορμή το γεγονός ότι σε ακριβώς ένα χρόνο, στις 9 Σεπτεμβρίου 2011 έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει την τηλεόραση, ο Νίκος Καραγιαννίδης στον σημερινό Φίλαθλο κάνει μία πολύ εμπεριστατωμένη, με τον δικό του πάντα τρόπο, προσέγγιση:

“Τελικά το μυστικό της επιτυχίας της πρέπει να βρίσκεται στο ότι χωρίς να είναι το τεράστιο ταλέντο, ή και γαμώ την ετοιμότητα της μπροστά στην κάμερα, ή και γαμώ την ευφυία της, την γνώση της, αποτελεί την ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου.

Ένα φτωχοκόριτσο από το Μισισίπι με στοιχειωμένη από δράματα την προσωπική της ζωή κατάφερε να γίνει το τέταρτο σε επιρροή στις μάζες ισχυρώτερο πρόσωπο των ΗΠΑ. Το αμερικανικό όνειρο...η Αμερική η χώρα των ευκαριών..

Και μπορεί μία νέγρα να φθάσει τόσο ψηλά όσο η Όπρα και χωρίς να είναι η περίπτωση στο είδος της.”

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΒΕΝΙΤΙΣΜΟΣ

Εδώ και πάρα πολύ καιρό, χρόνια θα έλεγα, λαμβάνω spams από διαφορετικές email διευθύνσεις (eurofirefly@yahoo.com, globaltaxrevolt@yahoo.com, ludwig_von_mises_1973@yahoo.com, ronpaul.congress@yahoo.com κλπ.) με το ίδιο πάνω κάτω περιεχόμενο, τα οποία βέβαια δεν χρειαζόταν να ψάξω και ιδιαίτερα για να βρω ότι προέρχονται από ένα και μόνο άτομο. Τον Βασίλη Βενίτη. Τα δε κείμενα του τελειώνουν πάντα κάπως έτσι: “…The most efficient political system is venitism, where...”. Βέβαια τα emails του καταλήγουν αμέσως στον κάδο και δεν θα ασχολιόμουν αν δεν παρατηρούσα ότι στις τελευταίες του αποστολές χρησιμοποιεί την email διεύθυνση drasiparty@yahoo.com παραπλανώντας φυσικά τους παραλήπτες της junk αλληλογραφίας του ότι θέσεις όπως “PLANETARCH'S NOSE HAS REACHED HIS TELEPROMPTER” ή “HOMESCHOOL AND UNSCHOOL” και εν τέλει ο βενιτισμός αποτελεί την ιδεολογία της Δράσης. Επειδή μετά την κακή πρακτική του βομβαρδισμού με εκατοντάδες mails τόσο καιρό την ακολούθησε η ΑΝΗΘΙΚΗ ενέργεια να χρησιμοποιήσει το όνομα της Δράσης στο mail του θεώρησα ότι έπρεπε να κοινοποιήσω στους όποιους αναγνώστες του blog ότι ο Βασίλης Βενίτης και ο βενιτισμός δεν έχει καμία σχέση με το πολιτικό κόμμα Δράση και ότι ο συγκεκριμένος κύριος, πρώην πολιτευτής του ΛΑΟΣ, είναι ο μεγαλύτερος έλληνας spammer και ΑΠΑΙΤΩ να σταματήσει να με βομβαρδίζει με μηνύματα καθημερινά.

Υ.Γ. Διαβάστε εδώ για το θέμα των spams του εν λόγω κυρίου και τον διάλογο που ακολούθησε.