Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

Ο “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ” ΚΥΡΙΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ

Η έννοια της συντήρησης και της προόδου στην χώρα μας είναι σχετική. Ο καθείς μπορεί να αυτοχαρακτηρίζεται όπως ακριβώς θέλει ασχέτως αν οι απόψεις του σε σημαντικά ζητήματα είναι σύμφωνες ή όχι με τον χαρακτηρισμό που αυτός προσδίδει στον εαυτό του ή στις ιδέες του. Θυμάμαι τον μακαρίτη τον Ανδρέα Παπανδρέου να μιλάει για τις προοδευτικές δυνάμεις που εκείνος υποτίθεται ενσάρκωνε, ενώ στην πραγματικότητα η ελληνική κοινωνία βίωνε κατά την πρωθυπουργία του ότι πιο αναχρονιστικό και οπισθοδρομικό έχει να επιδείξει το μεταπολιτευτικό ελληνικό κράτος. Αντίθετα η συντηρητική και οπισθοδρομική, κατά Ανδρέα Παπανδρέου πάντα, Νέα Δημοκρατία (εκείνης της εποχής) και ο ιδρυτής της είχαν την προνοητικότητα και διορατικότητα να μας εντάξουν σε έναν διεθνή οργανισμό με πλείστα ευεργετικά αποτελέσματα.

Ανάλογο είναι το παράδειγμα της σημερινής ελληνικής αριστεράς. Δεν ασχολούμαι καθόλου με το ΚΚΕ που είναι αγκυλωμένο στην λογική και την ρητορεία των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων, ίσως το τελευταίο σταλινικό κόμμα που υφίσταται παγκοσμίως, αλλά με τον Συνασπισμό. Το κόμμα που επικαλείται την πρόοδο ακόμα και στην ονομασία του αλλά στην ουσία έχει συμπράξει με τις δυνάμεις της ακινησίας και της στείρας άρνησης. Αλήθεια ποια είναι η θέση της Κουμουνδούρου για την αναβάθμιση της παιδείας; Το μόνο που λέει είναι όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Αλλά τι ακριβώς επιθυμεί; Την διαιώνιση της αποκρουστικής σημερινής κατάστασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τον κομματισμό, την αναξιοκρατία, την έλλειψη αξιολόγησης, την απαξίωση των πτυχίων; Ποια είναι η θέση του κύριου Αλαβάνου στο ασφαλιστικό; Βροντοφωνάζει την διατήρηση των ίδιων ορίων ηλικίας, ασφαλιστικών εισφορών και βαρέων και ανθυγιεινών με την παράλληλη αύξηση των συντάξεων, αλλά δεν μας δίνει την πρόταση του για την βιωσιμότητα του συστήματος. Ποιες είναι οι απόψεις του για την υγεία. Προεκλογικά επισκέφτηκε αρκετά νοσοκομεία και γκρίνιαξε για την κατάντια του ΕΣΥ αλλά δεν παρουσίασε κάποια πλήρη πρόταση για την αναβάθμιση του. Μιλάει για την οικολογία αλλά μόνο σε επίπεδο ευχολογίων, χωρίς να προτείνει ούτε ένα ρεαλιστικό μέτρο για την βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής μας. Φωνάζει και διαμαρτύρεται για την βαναυσότητα του κράτους και των κατασταλτικών του μηχανισμών αλλά δεν τον είδα να έχει την ίδια ευαισθησία όταν η βαναυσότητα προέρχεται από κόλπους με τους οποίος ο ίδιος συμπορεύεται. Τελευταίο παράδειγμα η χθεσινή επερώτηση του στην Βουλή. Αναφερόμενος στην κοινοτική οδηγία που ουσιαστικά υποχρεώνει την Ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την επαγγελματική επάρκεια των αποφοίτων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών η τοποθέτηση του ήταν της λογικής πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι, απόλυτα συνεπής με τις πολιτικές της ακινησίας που κατ’ εξακολούθηση εκφράζει. Αντιγράφω από την σημερινή City Press χωρίς κανένα περαιτέρω σχόλιο.

“ Στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, φέρνει την υπόθεση των κολεγίων ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ζητώντας να άρει την άδεια λειτουργίας τους. Ο κ. Αλαβάνος υποστηρίζει ότι η λειτουργία των κολεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού αποτελεί παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα ότι η Οδηγία 36/2005 για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων παράγει από 20/10/2007 έννομα αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το πότε θα ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη. Ο κ. Αλαβάνος ζητά από τον πρωθυπουργό, με βάση τα προβλεπόμενα από το άρθρο 82 του Συντάγματος, να προχωρήσει αμέσως στην άρση της άδειας λειτουργίας των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, δεδομένου ότι αυτό έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με το άρθρο 16, παρ. 5 του Συντάγματος, κάτι που θεωρεί ότι λύνει κάθε πρόβλημα που προκύπτει από την εφαρμογή της Οδηγίας 36/2005.”

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟΣ Ο Π. ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΔΗΣ

Παραθέτω χωρίς κανένα περαιτέρω σχόλιο την συνέντευξη του απόστρατου αξιωματικού και πολιτευτή με το ΛΑΟΣ Π. Θεοδωρακίδη στην χθεσινή Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και την Μαρίνα Μάνη.

"Ταυτισθήκατε με την εικόνα του ΛΑΟΣ τον τελευταίο χρόνο. Γιατί, όμως, εξαφανισθήκατε μετεκλογικά;

Πρόκειται για συνειδητή πολιτική αποχή από το συγκεκριμένο κόμμα όπως αυτό διαμορφώθηκε μετεκλογικά. Είναι πια αποτυπωμένη στην πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησής του η επικράτηση όσων έχουν τα ίδια πιστεύω και χαρακτηρίζονται από ιδεολογική ταύτιση. Καθόλου τυχαία, αφού και προεκλογικά συνεργάστηκαν με επιτυχία. Ξεκίνησα τη συνεργασία μου αρχικά στην αυτοδιοίκηση, όπου η πολυσυλλεκτικότητα υπερβαίνει τα κομματικά στεγανά. Τη συνέχισα, όπως έγινε και με άλλα στελέχη από διαφόρους πολιτικούς χώρους, στοχεύοντας στη μετεκλογική επικράτηση καθαρών δημοκρατικών και προοδευτικών φωνών οι οποίες θα καθιστούσαν το ΛΑΟΣ μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη με αποφασιστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας προς όφελος των πολιτών. Η κατεύθυνση αυτή, ωστόσο, δεν ευοδώθηκε.

Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ κυριαρχούν ακραία δεξιοί βουλευτές, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στη Βουλή, αναφέρθηκε θετικά σε πρακτικές της χούντας και του Μεταξά. Γι' αυτήν την εικόνα συνεργασθήκατε;

Όταν η κύρια ιδεολογική συνιστώσα του ΛΑΟΣ -και αυτή θα καταδειχθεί επαρκώς και στο μέλλον- είναι των βουλευτών με τη συγκεκριμένη ιδεολογία, τότε και ο πρόεδρός του θα επικαλείται αντίστοιχα παραδείγματα. Επειδή, όμως, είναι επίκαιρη η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, υπενθυμίζω ότι ο λαός υπερέβη τη μεταξική συνταγή και αντιστάθηκε στο φασισμό. Κάθε άλλη, λοιπόν, ευκαιριακή και αποσπασματική υιοθέτηση αρχών και θέσεων, ακόμα και πράξεων όπως η υπερψήφιση του προτεινομένου από την Ν.Δ. προέδρου της Βουλής, δεν μπορεί να προσδώσει κανένα άλλο σταθερό και καθαρό ιδεολογικό στίγμα σε αυτό το κόμμα που βλέπουμε σήμερα. Η μετεκλογική εικόνα του κόμματος αυτού δεν με εκφράζει σε καμία περίπτωση. Εγώ αγωνίζομαι για την επικράτηση ανθρωποκεντρικών αξιών που ενώνουν και όχι ακραίων και δογματικών αντιλήψεων που δηλητηριάζουν τις ανθρώπινες ψυχές και διαλύουν κάθε έννοια κοινωνικής συνείδησης. Αυτής που ο Μακρυγιάννης, κι όχι ο Μεταξάς, εμφατικά προέβαλε ως ανάγκη κατανόησης του «εμείς» αντί του «εγώ». Η εξάλειψη της οικονομικής και κοινωνικής παθογένειας του νεοφιλελευθερισμού δεν γίνεται με προσκόλληση σε ιδεοληψίες του παρελθόντος, μισαλλοδοξίες και ρατσιστικές πρακτικές. Απαντήσεις στα μεγάλα λαϊκά αιτήματα δεν είναι δυνατόν να δοθούν με δημαγωγικό λόγο κομμάτων προσωποπαγούς εξουσίας. Επιδίωξή μου είναι να συμβάλω στην ανάπτυξη μιας δίκαιης κοινωνίας με δίκαιους και ξεκάθαρους κανόνες, που πλαταίνουν τη δημοκρατία και την κοινωνική μέριμνα σε μια αξιοπρεπή πατρίδα. Για τέτοιους αγώνες και επιδιώξεις, θέση για μένα στο συγκεκριμένο μετεκλογικό ΛΑΟΣ δεν υπάρχει.

Ως απόστρατος αξιωματικός πώς είδατε την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΛΑΟΣ από «σαραντάρη» βουλευτή που δεν πήγε στον στρατό;

Αυτό που με ενοχλεί ως ενεργό πολίτη είναι ότι όσοι ψήφισαν το ΛΑΟΣ προεκλογικά δεν γνώριζαν ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος δεν είχε εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Η συγκάλυψη ενός τόσου σοβαρού γεγονότος, που θα έπρεπε να είναι γνωστό στην ηγεσία του κόμματος, ένεκα της μακροχρόνιας συνεργασίας με αυτό το άτομο, είναι αδικαιολόγητη. Οποιαδήποτε επίκληση δικαιολογιών δεν «περιποιεί τιμή» στον πολιτικό χώρο που επενδύει και πολιτικά στην ηθική και νομική υποχρέωση της στράτευσης. Εξάλλου η πολιτική ασκείται δια του παραδείγματος, προκειμένου να έχει και παιδευτικό χαρακτήρα.

Θα παραμείνετε στο ΛΑΟΣ;

Η επιστολή παραίτησής μου βρίσκεται από χθες στο γραφείο του προέδρου του κόμματος. Εξάλλου, φαίνεται ότι έχει χαθεί και το συναίσθημα, που μαζί με την ηθική είναι απαραίτητα στοιχεία για να υπάρχει συμπόρευση. Εξέλιπε, πλέον, κάθε λόγος, λοιπόν."

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

19/10/1987-19/10/2007: ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ WALL STREET

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Μαύρη Δευτέρα του Οκτώβρη του 1987 με το μεγάλο κραχ των διεθνών χρηματιστηρίων. Ο Dow Jones εκείνη την ημέρα υποχώρησε κατά 23%, συμπαρασύροντας όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια. Το Τόκιο χάνει πάνω από 13%, το Λονδίνο 14% ενώ το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ανέστειλε την λειτουργία του για μία εβδομάδα. Εμπεριστατωμένη παρουσίαση της κρίσης κάνει σήμερα η Ναυτεμπορική.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ & ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ

Στα δέκα του σανέμπορας...

Μέχρι τα δεκαέξι του έκανε διανομές στο γαλατάδικο της γειτονιάς του…

Από τα δεκαπέντε του είχε μουσική εκπομπή στο δεύτερο πρόγραμμα…

Το 1966 βγήκε έκτος body builder στον κόσμο…

Από το 1969 έως το 1981 ιδιοκτήτης σχολής μανεκέν…

1981 έως σήμερα ιδιοκτήτης τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού καθώς και εφημερίδας…

1993 έως σήμερα βουλευτής και ευρωβουλευτής (με μικρά διαλείμματα)…

2000 έως σήμερα αρχηγός πολιτικού κόμματος.

Όχι κυρίες και κύριοι, δεν είναι ο Θανάσης ο Βέγγος στο Πολυτεχνίτης και Ερημοσπίτης. Είναι η προεδράρα (κατά δική του δήλωση)

ο Γιώργαρος ο Καρατζαφέρης.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Ο ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ;

Διαβάζω στην σημερινή Ναυτεμπορική “ΜΙG: Εξαγορά του 49,9% της Attica Group”. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις κινήσεις της Marfin και του Βγενόπουλου τον τελευταίο καιρό. Από την είσοδο του στην αγορά της πληροφορικής, της υγείας, των τροφίμων, των τηλεπικοινωνιών και τώρα της ναυτιλίας. Αναρωτιέμαι για τους σκοπούς του (επενδυτικοί ή κερδοσκοπία;). Με προβληματίζει το γεγονός ότι γίνεται κυρίαρχος παντού (μείωση ανταγωνισμού). Με τρομάζει η πιθανότητα (όποια είναι αυτή) της κατάρρευσης του (τι τριγμούς θα προκαλέσει στην ελληνική οικονομία).