Παρασκευή 27 Ιουλίου 2007

ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ

Την τελευταία εβδομάδα λόγω αυξημένων υποχρεώσεων δεν ήμουν σε θέση να κάνω κάποιο post. Αύριο φεύγω για διακοπές δύο εβδομάδων και δεν είχα καμία διάθεση να παρακολουθήσω όλη αυτή την νοσηρή καθημερινότητα με τις εκατοντάδες φωτιές που ξεπηδούν καθημερινά και τον σχολιασμό τους από τους τηλεοπτικούς, και όχι μόνο, αστέρες μας.

Τις δύο εβδομάδες που έρχονται θα τις περάσω οικογενειακά στο Μαυροβούνι, λίγο έξω από το Γύθειο. Ένα μέρος με καθαρά νερά που είναι ότι πρέπει για οικογένειες με παιδιά. Σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων από τις πατρογονικές μου εστίες. Τα χωριά των γονιών μου. Τον Άγιο Νικόλαο και το Προσήλιο. Από τα οποία, κυρίως από το χωριό της μητέρας μου, έχω υπέροχες αναμνήσεις από τα καλοκαίρια της παιδικής και εφηβικής μου ηλικίας. Ελπίζω να συναντήσω πολλούς από τους παλιούς φίλους, που οικογενειάρχες και αυτοί πια, έρχονται τακτικά αυτές τις ημέρες. Με αυτή την προσμονή εύχομαι σε όλους καλές διακοπές.

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2007

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

Ο καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του National Geographic Νίκος Μάργαρης σε άρθρο του στα Νέα στις 5 Ιουλίου δίνει την πραγματική διάσταση των πυρκαγιών, εντελώς διαφορετική από αυτή που διαμόρφωσε η πλειονότητα της κοινής γνώμης παρακολουθώντας σχετικούς και άσχετους στα τηλεοπτικά παράθυρα. Διαβάστε την αξίζει τον κόπο:

"1. Οι φωτιές στα δάση είναι φυσιολογικά φαινόμενα. Η φωτιά είναι ομαλά ενταγμένη στα μεσογειακού τύπου οικοσυστήματα. Σε όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, στην Καλιφόρνια, στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, στη Νότια Αφρική, στην Αυστραλία, στη Χιλή είναι σύνηθες φαινόμενο. Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα φωτιά στην Καλιφόρνια έκανε στάχτη 2.000 σπίτια. Η Ελλάδα δεν είναι ειδική περίπτωση. Ακόμα και τα ζώα της χώρας μας είναι προσαρμοσμένα σε αυτήν. Υπάρχουν πουλιά που πάνε μόνο στις καμένες εκτάσεις γιατί εκεί βρίσκουν πολλά έντομα. Και τα έντομα είναι πολλά, γιατί τα φυτά που βγαίνουν στις καμένες περιοχές ανθίζουν γρηγορότερα. Είναι, όσο και αν δεν το πιστεύουμε, αυτός ο κύκλος της ζωής των μεσογειακών οικοσυστημάτων. Μια καμένη περιοχή, την πρώτη χρονιά μετά τη φωτιά είναι κήπος.

2. Δεν αντιμετωπίζονται σωστά οι πυρκαγιές. Η πυρκαγιά των δασών θέλει ειδική αντιμετώπιση. Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχουν καταγράψει όλες τις προηγούμενες φωτιές, από το 1985 έως σήμερα. Υπάρχουν σε εξειδικευμένα προγράμματα ανά πάσα στιγμή δεδομένα, όπως οι άνεμοι που φυσούν, μετεωρολογικά και κλιματικά στοιχεία, τα είδη των φυτών που έχουν φυτρώσει, η ηλικία τους, οι εκτάσεις που έχουν ξανακαεί, και ο χρόνος που συνέβη αυτό. Έχοντας διαθέσιμα όλα τα στοιχεία μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες κάθε φορά με τον τρόπο που χρειάζεται. Η σύγκριση με την Ελλάδα είναι καταλυτική. Εδώ ο καθένας λειτουργεί περίπου ως μαθητευόμενος μάγος.

3. Ποιοι είναι οι εμπρηστές. Εμπρηστές στην Ελλάδα είναι η ΔΕΗ, οι ανεξέλεγκτες χωματερές και όσοι έχουν κοπάδια. Δεν υπάρχουν σατανικοί εμπρηστές με κουκούλες και μηχανές που καίνε τα δάση. Υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών που προκαλούνται από άλλες αιτίες. Στη Χαλκιδική η φωτιά ξεκίνησε πέρσι από κεραυνό. Τώρα έλεγε κάποιος ραδιοφωνικός σταθμός ότι υπήρχε εμπρηστικός μηχανισμός στην Πάρνηθα. Είναι λάθος. Βρίσκουν μια παλιά οβίδα και λένε μετά ότι πρόκειται για εμπρηστικό μηχανισμό.

4. Τα πεύκα είναι οι μεγάλοι ένοχοι. Έχουμε μια μανία με τα πεύκα. Τα φυτεύουμε παντού. Στα στρατόπεδα τα βάζουν δίπλα στις πυριτιδαποθήκες. Τα πεύκα όμως έχουν ένα... μειονέκτημα. Χρειάζονται, προκαλούν, τη φωτιά. Ανήκει στο DΝΑ τους. Στο Πήλιο που δεν έχει πεύκα, πήγαν οι δασολόγοι και φύτεψαν. Τα πεύκα αυτά έχουν καεί έως τώρα τρεις φορές. Στην Πάρνηθα τα πεύκα έκαψαν τα έλατα. Από τη ρητίνη βγαίνει το εύφλεκτο νέφτι.

5. Ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας. Υποτίθεται ότι είχαν κάνει Εθνικό Δρυμό και μιλούσαν για τα κρι-κρι που τα έφεραν από την Κρήτη. Είχαν μαντρώσει μια περιοχή και είχαν βάλει μέσα ελάφια. Για να δουλέψει πραγματικά ένα οικοσύστημα με ζαρκάδια και ελάφια έπρεπε να υπήρχαν και λύκοι. Τα ελάφια είχαν γίνει τόσο πολλά που τρώγανε συνεχώς τους φλοιούς των ελάτων.

6. Δεν θα λιγοστέψει το οξυγόνο των Αθηναίων. Άκουσα ότι θα λιγοστέψει το οξυγόνο στην Αθήνα. Το οξυγόνο, τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, δεν έχει ελαττωθεί. Το οξυγόνο παράγεται κατά ενενήντα τοις εκατό από τους ωκεανούς. Πιστεύει κανείς ότι στη Σαχάρα δεν έχουν οξυγόνο; Στους πόλους που δεν έχουν δέντρα δεν έχουν οξυγόνο άραγε;

Άκουσα επίσης να λένε και να ξαναλένε εξαφανίστηκε ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου. Δεν ήταν ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου στο Λεκανοπέδιο. Υπάρχει η άλλη πλευρά της Πάρνηθας, η Πεντέλη, ο Υμηττός που ξαναπρασίνισε.

7. Δεν χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα, ούτε αναδασώσεις. Στο Άγιον Όρος, πριν από δέκα χρόνια, μια φωτιά είχε κατακάψει τα πάντα. Καθηγητές και οικολόγοι λέγανε ότι έπρεπε να γίνουν αναδασώσεις. Οι καλόγεροι δεν άφησαν κανέναν να μπει μέσα. Οι καλόγεροι ευτυχώς δεν έχουν γίδια. Το δάσος έγινε καλύτερο απ΄ ό,τι ήταν πριν.

Στην Πάρνηθα σήμερα υπάρχει ένας υποόροφος. Είναι ο σχίνος, η κουμαριά, το πουρνάρι. Σε αυτά τα φυτά καίγεται μόνο το από πάνω μέρος. Καίγεται δηλαδή το 40%. Το 60% το αποτελούν οι ρίζες τους. Αυτά τα φυτά «ξαναπετάνε» αμέσως με τις πρώτες φωτιές. Αυτά που ακούμε περί πλημμύρων κ.λπ. είναι ανοησίες. Το έδαφος και το νερό συγκρατούνται από τον υποόροφο, γιατί οι ρίζες είναι ζωντανές.

Δεν πρέπει να πατήσει κανείς μέσα στην καμένη έκταση, να κόψει κορμούς, να τους σέρνει. Στην Πεντέλη, σε εκείνες τις φοβερές αναδασώσεις, μικρών τμημάτων ευτυχώς, σκάβανε και φύτευαν ασθενικά δεντράκια και συγχρόνως καταστρέφανε γύρω στα 100 μικρά φυτά που είχαν φυτρώσει από μόνα τους."

Υ.Γ. Το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε και εδώ.

Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

ΤΑΜΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΙΚΑ: ΜΕΡΑ ΜΕ ΝΥΧΤΑ

Περιστατικό Πρώτο

Προχθές το πρωί πήγα να πάρω κάτι εξετάσεις από την Βιοϊατρική. Περιμένοντας την κοπέλα να μου φέρει τον φάκελο και να φύγω παρατηρούσα τον κόσμο που περίμενε για να του πάρουν αίμα. Η μεγάλη πλειοψηφία, πάνω από 95% όσων περίμεναν, κρατούσαν στο χέρι τους βιβλιάρια του Δημοσίου.

Περιστατικό Δεύτερο

Πριν από δύο περίπου χρόνια όταν πήγαμε με συμπτώματα δύσπνοιας την κόρη μου στην Ευρωκλινική Παίδων, για να αποφύγουμε τις ουρές που δημιουργούνται κατά την διάρκεια της νύχτας στα Νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού, στο ταμείο που πήγα να πληρώσω μου ανέφεραν όλα τα ταμεία με τα οποία το ιδιωτικό αυτό νοσοκομείο ήταν συμβεβλημένο. Όπως πολύ καλά μαντεύετε κάλυπταν το Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά όχι το ΙΚΑ.

Περιστατικό Τρίτο

Τον περασμένο Σεπτέμβριο θέλησα να γραφτώ στην δημοτική πισίνα. Εκεί μου ζήτησαν πιστοποιητικά από δερματολόγο και καρδιολόγο. Ο καρδιολόγος του ΙΚΑ Αλίμου, στον οποίο πήγα μετά από ραντεβού που έκλεισα τηλεφωνικώς, μου είπε ότι το ΙΚΑ δεν δίνει τέτοια πιστοποιητικά και ότι θα πρέπει να αποταθώ ή στα δημοτικά ιατρεία ή σε κάποιο νοσοκομείο. Μου έδειξε μάλιστα και την σχετική απόφαση. Τα δημοτικά ιατρεία δεν διέθεταν δερματολόγο και αφού δεν είχα όρεξη να πάω σε δημόσιο νοσοκομείο κατέληξα σε ιδιώτη γιατρό που μου έδωσε το συγκεκριμένο πιστοποιητικό. Η επίσκεψη κόστισε €50. Στον ίδιο ιδιώτη γιατρό η κουνιάδα μου, υπάλληλος του Υπουργείου Μεταφορών, πήρε το ίδιο πιστοποιητικό χωρίς να πληρώσει τίποτα.

Δεν είναι φοβερό; Οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν την δυνατότητα επιλογής νοσοκομείου, μικροβιολογικού εργαστηρίου και γιατρού, ενώ οι ιδιωτικοί να υποχρεούνται να πάνε στο ΙΚΑ και στα δημόσια ιδρύματα; Μιλάμε για πραγματική πρόκληση.

Παραθέτω πιο κάτω και την σχετική επιστολή που έστειλα στο ΙΚΑ μετά το ραντεβού που είχα με τον καρδιολόγο καθώς και την απάντηση που μου έστειλαν.

Η επιστολή μου την 11/9/2006

Είμαι ασφαλισμένος του ΙΚΑ εδώ και πολλά χρόνια. Τις υγειονομικές υπηρεσίες τις έχω χρησιμοποιήσει μία δύο φορές όλα αυτά τα χρόνια (και συγκεκριμένα τον οικογενειακό γιατρό). Πρόσφατα θέλησα να εγγραφώ σε μία δημοτική πισίνα από την οποία μου ζητήθηκε πιστοποιητικό από καρδιολόγο και δερματολόγο. Στο ΙΚΑ της περιοχής μου όπου και πήγα για να πάρω το πιο πάνω πιστοποιητικό ο καρδιολόγος με ενημέρωσε ότι πλέον το ΙΚΑ δεν εκδίδει τέτοιου είδους δικαιολογητικά, μου προσκόμισε μάλιστα και το ΦΕΚ στο οποίο είχε δημοσιευθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Τέτοιο δικαιολογητικό θα πάρεις μου είπε από δημοτικά ιατρεία, δημόσια νοσοκομεία ή ιδιώτες γιατρούς. Στα δημοτικά ιατρεία της περιοχής μου στα οποία και πήγα δεν υπάρχει ειδικότητα δερματολόγου, και επειδή σε νοσοκομείο δεν πρόκειται να πάω, θα καταφύγω σε ιδιώτη γιατρό. Μετά από όλα αυτά σας ευχαριστώ για τις υπηρεσίες σας.

Ένας ασφαλισμένος σας

Β. Τσικνάκος

Η απάντηση τους την 6/10/2006

ΘΕΜΑ:"Απάντηση στην ηλεκτρονική σας επιστολή"

Απαντώντας στην Ηλεκτρονική σας επιστολή (την οποία σήμερα παραλάβαμε, λόγω προβλήματος στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο) σχετικά με την χορήγηση βεβαιώσεων από Καρδιολόγο και Δερματολόγο Ιατρό του ΙΚΑ προκειμένου να εγγραφείτε στη Δημοτική πισίνα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασθενείας του ΙΚΑ οι θεραπευτές ιατροί & οι Υγειονομικές Επιτροπές του Ιδρύματος δεν έχουν αρμοδιότητα να χορηγούν βεβαιώσεις ικανότητας προς άθληση, αλλά είναι αρμόδια να γνωματεύουν μόνο σε περιπτώσεις ανικανότητας προς εργασία (Νομοθεσία περί ΙΚΑ).

Ο Ν. 2725/99 (ΦΕΚ 121/99) για τον αθλητισμό δεν προβλέπει υποχρέωση του ΙΚΑ να χορηγεί πιστοποιητικά υγείας για εξωσχολικά αθλητικά σωματεία και προγράμματα μαζικού αθλητισμού των Δήμων.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προκύπτει από τη ζήτηση χορήγησης ιατρικών βεβαιώσεων, έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες με τις αρμόδιες Υπηρεσίες. <

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1.Γραφ. Διοικητή

2.Γραφ. Υποδ/τη κου Κυρζόπουλου

3.Γραφ.Γεν.Δ/ντηΥπηρ.Υγείας

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΟΥΜΑΝΗΣ

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2007

ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΑΞΙ

Την περασμένη Κυριακή γυρνώντας από λίγες ημέρες ξεκούρασης στην Ύδρα, είχα το θλιβερό προνόμιο, μαζί με πολλούς άλλους ταξιδιώτες να αναζητούμε στο λιμάνι του Πειραιά και στους περί αυτό δρόμους ταξί. Μέσα στην ζέστη, ζαλωμένοι με τα μπαγκάζια μας, ήταν ευκολότερο να βρούμε ψύλλους στα άχυρα παρά ταξί και μάλιστα ταξί που να δεχθεί να σε πάει στον προορισμό σου. Οι λίγοι ταξιτζήδες που κυκλοφορούσαν επιλέγανε τις κούρσες που παίρνανε. Άλλος ήθελε να πάει μακριά, άλλος προτιμούσε να πάρει αλλοδαπούς, ο δικός μου απλά ήθελε να φύγει από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, μου το τόνισε άλλωστε, και έτσι η παραλιακή που του πρότεινα έγινε αποδεκτή. Δυστυχώς τα ίδια που αντιμετώπιζα με τους ταξιτζήδες προ δεκαετίας, που χρησιμοποιούσα ταξί, φαίνεται να συμβαίνουν και σήμερα. Δεν είναι άλλωστε τυχαία μία έρευνα που διάβασα και έλεγε ότι η πρώτη εντύπωση των ξένων τουριστών για την Ελλάδα είναι αρνητική και αυτό εν πολλοίς οφείλεται στους ταξιτζήδες που τους παίρνουν από το αεροδρόμιο. Δεν είναι δυνατόν οι κύριοι αυτοί εάν θέλουν να λέγονται επαγγελματίες να ενεργούν κατ’ επιλογή. Είναι ποτέ δυνατόν σ’ ένα υπάλληλο να έρθει ο διευθυντής του στο γραφείο να του ζητήσει κάποια δουλειά και εκείνος να επιλέξει εάν θα την κάνει ή όχι; Έχουν καταλάβει ότι η άρνηση μίσθωσης είναι παράβαση και τιμωρείται; Που είναι η πολιτεία για να εφαρμόσει τον νόμο τον οποίο η ίδια θέσπισε;

Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η πλήρης απελευθέρωση των αδειών. Με την πλήρη απελευθέρωση όλοι θα αναγκαστούν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουν (καλύτερα και καθαρότερα αυτοκίνητα, κλιματισμό, ευγένεια), οι κακοί επαγγελματίες αναπόφευκτα ή θα αναγκαστούν να βελτιωθούν ή θα συρρικνωθούν, και αυτό θα είναι προς όφελος τόσο των επιβατών όσο και της χώρας γενικότερα. Αναγκαία τέλος είναι και η εκπαίδευση των οδηγών για να είναι έτοιμοι να ενεργοποιηθούν σε συνθήκες πλήρους και υγιούς ανταγωνισμού.

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2007

ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΑΛΑΝ ΤΖΟΝΣΟΝ

Αντιγράφω από το http://www.in.gr/.

"Απελευθερώθηκε ο Βρετανός δημοσιογράφος Άλαν Τζόνστον, ο οποίος είχε πέσει θύμα απαγωγής στη Γάζα στις 12 Μαρτίου 2007. Μιλώντας στους συναδέλφους του λίγο μετά την απελευθέρωσή του ο Τζόνσον είπε ότι οι μέρες της απαγωγής ήταν οι χειρότερες της ζωής του.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, δήλωσε τηλεφωνικά από τη Δαμασκό ότι η απελευθέρωση του Τζόνστον δείχνει ότι το ισλαμιστικό κίνημα «έφερε την τάξη» στη Γάζα. «Μπορέσαμε να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο, που έπληξε σημαντικά την εικόνα του λαού μας. Οι προσπάθειες της Χαμάς επέφεραν την ελευθερία του Τζόνστον» είπε ο Μεσάαλ, ενώ αναφερόμενος στην Φάταχ είπε πως η εξέλιξη έδειξε «τη διαφορά από την εποχή στην οποία μια παράταξη χρησιμοποιούσε και ενθάρρυνε την αναρχία και το χάος από πλευράς ασφαλείας και τη σημερινή κατάσταση, στην οποία η Χαμάς επιχειρεί να σταθεροποιήσει την ασφάλεια».

Το αντάλλλαγμα που πήραν οι απαγωγείς για να απελευθερώσουν τον Τζονσον ήταν ότι θα διαδοθεί το Ισλάμ σε όλο τον κόσμο. Η Χαμάς, ωστόσο, δεν προτίθεται να αφοπλίσει την ομάδα «Στρατός του Ισλάμ» που απήγαγε τον Τζόνστον. Ικανοποιημένος από την εξέλιξη εμφανίστηκε και ο Ισμαήλ Χανίγε, πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής μέχρι την καθαίρεσή του από τον Μαχμούντ Αμπάς, πριν από δύο εβδομάδες. Ο Χανίγε δήλωσε μάλιστα ότι είναι αισιόδοξος και για την απελευθέρωση του Ισραηλινού δεκανέα Γκιλάντ Χαλίτ.

«Υπέροχο να είσαι ελεύθερος»

Είναι υπέροχο να είσαι ελεύθερος, είπε ο Αλαν Τζόνστον λίγο μετά την απελευθέρωσή του. «Κυριολεκτικά ονειρεύθηκα πολλές φορές ότι ήμουν ελεύθερος και πάντοτε ξυπνούσα σε εκείνο το δωμάτιο» συμπλήρωσε. Ο 45χρονος Σκωτσέζος (γεννημένος στην Τανζανία) είπε ότι τις 16 εβδομάδες της αιχμαλωσίας του ένοιωθε «σαν θαμμένος ζωντανός» παρέα με επικίνδυνους και απρόβλεπτους απαγωγείς. Τον κρατούσαν κλεισμένο σε ένα διαμέρισμα όπου δεν έμπαινε το φως του ήλιου και του έδιναν λιτό αλλά επαρκές φαγητό. Ο Τζόνστον, που παρακολουθούσε τις εξελίξεις απο το ραδιόφωνο, ευχαρίστησε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και τους συναδέλφους του που τον υποστήριζαν. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι χωρίς τις ισχυρές πιέσεις της Χαμάς δεν θα είχε αφεθεί ποτέ ελεύθερος.

Το BBC εξέφρασε «τεράστια ανακούφιση» για την εξέλιξη. Βρετανοί διπλωμάτες και στελέχη του δικτύου έφθασαν στη Γάζα από το Ισραήλ για να πάρουν τον δημοσιογράφο μαζί τους στο ταξίδι της επιστροφής στη Βρετανία."

Με μεγάλη ευχαρίστηση βγάζω το αντίστοιχο bannerακι.

Υ.Γ Το πλήρες άρθρο μπορείτε να το διαβάστε εδώ.

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2007

Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

“Είναι σωστό να απομυζούν 200 εκατ. ευρώ τα Ταμεία των δημοσιογράφων; Είναι λογικό και σωστό μόνη η Ελλάδα σε όλη την Ε.Ε. να απαιτεί τη δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες; Είναι σωστό να έχουν οι καναλάρχες και εκδότες μαύρο ταμείο; Είναι σωστό να μοιράζονται οι τηλεοπτικές συχνότητες χωρίς διαγωνισμό; Είναι σωστό να πληρώνουμε την ΕΡΤ μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ;” Τα παραπάνω ερωτήματα θέτει ο Στέφανος Μάνος στο χθεσινό άρθρο του στην Καθημερινή “Το νομοσχέδιο για τα Μέσα Ενημέρωσης”. Η απάντηση νομίζω ότι είναι εύλογη και κοινή για το σύνολο των ερωτημάτων. Αφού λοιπόν όλοι συμφωνούμε, γιατί οι δημοσιογράφοι, τα ταμεία τους και οι εταιρείες στις οποίες δουλεύουν (εφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα), συνεχίζουν να έχουν προνομιακή μεταχείριση από το κράτος; Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν και να λειτουργούν στην Αθήνα των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, 23 καθημερινές εφημερίδες, 14 αθλητικές, 5 οικονομικές και 18 εβδομαδιαίες, (χωρίς να συνυπολογίσουμε και αυτές που διανέμονται δωρεάν) όταν στην Νέα Υόρκη των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων κυκλοφορούν 4 καθημερινές, και 2 οικονομικές (δεν συνυπολογίζω τις ξενόγλωσσες εφημερίδες για τους μετανάστες και όσες διανέμονται δωρεάν); Πως είναι δυνατόν να επιβιώνουν όλες αυτές οι εφημερίδες όταν μόνο οι 25 από αυτές πουλάνε, στο σύνολο της χώρας, πάνω από δέκα χιλιάδες φύλλα ημερησίως; Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν και να είναι βιώσιμες οι τουλάχιστον πέντε καθημερινές εφημερίδες που διανέμονται δωρεάν; Πως είναι δυνατόν τηλεοπτικός σταθμός με συσσωρευμένες ζημίες ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ να συνεχίζει χωρίς καμία αναστολή την προσπάθεια κατάκτησης της κορυφής της AGB δαπανώντας τεράστια ποσά; Πως είναι δυνατόν η κρατική, ελλειμματική ΕΡΤ να πλειοψηφεί για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, έναντι όλων των άλλων τηλεοπτικών δικτύων (και κυρίως του συνδρομητικού καναλιού) που δεν έδιναν ούτε τα μισά;

Η δημοσιογραφία έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι λειτούργημα. Ένα μεγάλο μέρος των δημοσιογράφων έχουν γίνει απλά μισθωμένοι κονδηλοφόροι*. Τα παραδείγματα πάρα πολλά. Δημοσιογράφος, διευθυντής σύνταξης μεγάλης καθημερινής εφημερίδας επί μία τετραετία μέσα από κείμενα του καταδίκαζε την προηγούμενη κυβέρνηση Σημίτη ως αποτυχημένη, συνταυτισμένος πλήρως με τον πρώην εργοδότη του, ενώ από την στιγμή που μετακόμισε στο αντίπαλο δημοσιογραφικό οργανισμό, που έχει άλλη πολιτική κατεύθυνση, κατηγορεί την νυν κυβέρνηση ότι κατέστρεψε ότι παρέλαβε από τους προηγούμενους. Επί πολλά χρόνια κυκλοφορούσε η φήμη στην αγορά (δεν γνωρίζω βέβαια την ακρίβεια της) ότι τηλεοπτικός σταθμός που είχε να αποδώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ΦΠΑ, άλλαξε πολιτική ρότα (εμφανέστατα) κατόπιν μυστικής συμφωνίας με την τότε κυβέρνηση. Δημοσιογράφος – αρθρογράφος μεγάλης καθημερινής εφημερίδας ήταν παράλληλα, τα τελευταία τρία χρόνια, μέλος διοικητικών συμβουλίων και ειδικός σύμβουλος σε αρκετούς δημόσιους οργανισμούς.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν την ιδιότυπη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των πολιτικών – κυβερνώντων, των καναλαρχών – εκδοτών και των δημοσιογράφων. Που έχουν μεταλλάξει την τέταρτη εξουσία σε συνδιαχειριστή της πρώτης.

* Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που τιμούν το επάγγελμα τους, ελπίζω να μην είναι η μειοψηφία.